Lazović je začin u svakoj optužnici

Kontrola optužnice protiv grupe odložena za 15. novembar jer su branioci okrivljenog Ljuba Milovića zatražili odlaganje

34362 pregleda 87 reakcija 12 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Luka Zekovic
Milo Božović, Foto: Luka Zekovic

Ovo je politizovan proces i trenutna vlast u Crnoj Gori, “živi” od ove optužnice.

To je juče novinarima saopštio advokat Borivoje Borović, nakon što je odgođena kontrola optužnice protiv 21 osobe, među kojima su gradonačelnik Budve Milo Božović, bivši tajni agent Petar Lazović, nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević.

Validnost optužnice nastaviće u sudu da utvrđuju 15. novembra, nakon što su zahtjev za odlaganje predložili branioci Ljuba Milovića, advokati Bojana Franović, Milan Kovačević i Dragoljub Đukanović.

Pred predsjednicom vanraspravnog vijeća, sutkinjom Vesnom Kovačević, objasnili su da im je potrebno do 30 dana da spreme odbranu.

Sutkinja Kovačević prethodno je rekla da na ročište nisu pristupili advokati Borivoje Đukanović i Željko Đukanović, branioci okrivljenog Dejana Kneževića.

Obraćajući se sudu advokat Dragoljub Đukanović je rekao da su ga kolege zamolile da saopšti sudu da nisu dobili ni poziv, a ni optužnicu.

Okrivljeni Knežević zatim se obratio sudu, ističući da nije neophodno da budu prisutni advokati, sve da se ne bi ročište odložilo.

“Mogu sve sam, da se ne bi ročište odlagalo”, kazao je on.

Advokat Nikola Martinović, branilac Petra Lazovića, kazao je sudu da su oni za tu optužnicu spremni “u pola dana, u pola noći”...

Beogradski advokat Borović kazao je novinarima da se taj postupak politizuje, podsjećajući da su nudili milionske iznose da se Lazović brani sa slobode.

“Mi smo ponudili najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa. Žele postupak po svaku cijenu, pod pritiskom javnosti koju diktira trenutni politički vrh, premijer Dritan Abazović, tako da smo svjedoci da je ovo jedan od politizovanih postupaka”, naglasio je advokat Borivoje Borović.

Martinović je dodao da su sudu saopštili da optužnicu mogu u cjelosti oboriti:

“Jer u njoj nema indicija ni dokaza o bilo kakvom učešću Petra Lazovića u krivičnim djelima. Utisak je da je tužilaštvo htjelo uplesti Petra Lazovića u bilo kakav predmet i aktivnosti, kako bi on bio začin u svakoj optužnici”, istakao je advokat Martinović.

Advokatica Bojana Franović, saopštila je pred vijećem da je čula da SDT raspolaže programom putem kojeg se lakše “čita” navodna SKY komunikacija i ukazala sudu da traži da se i advokatima odbrane omogući to, kako bi imali jednake uslove za rad.

Specijalni tužilac Jovica Vukotić kazao je da je to tačno i da će se SDT potruditi da svima bude to dostavljeno u istoj formi.

Sredinom septembra Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko- kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović - optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i policijski funkcioner Dejan Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv 21 okrivljenog.

Optuženi su Milo Božović, Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Mileta Ojdanić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

“Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 21 okrivljenog lica i to protiv: Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V. B., M. N., R. Z., D. M., F. Z., M. B. i I. M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike”, navodi se u saopštenju SDT-a koje potpisuje tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Božović - funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) uhapšen je 13. aprila zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji tri transporta kokaina.

Prema tužilačkim spisima, njega je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi-ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

U dijelu tužilačkih spisa navodi se da je Ivan Mijatović u jednoj turi obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Mila Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

Prema dokumentima tužilaštva, još jedna osoba bila je uključena u taj slučaj, a njen identitet pokušavaju da utvrde i putem poruka Skaj aplikacije koju su svi osumnjičeni koristili.

U istim dokumentima objašnjava se da je ta treća osoba, 9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

“Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 9. 5. 2020. godine, oko 00.30 časova, sa broda ‘MSC Fantazija’, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain”, navodi se u tužilačkim spisima.

SDT tvrdi da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela zasad nepoznata osoba:

“Po nalogu okrivljenog Mijatović Ivana, a koji je postupao po naredbama okrivljenog Mila Božovića. Nakon čega je okrivljeni Mijatović Ivan, takođe postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, istog dana navedenu opojnu drogu kokain prevezao na sigurnu lokaciju u Lisabonu, a potom dana 11. 05. 2020. godine predmetnu opojnu drogu prevezao sa te lokacije na drug sigurnu lokaciju u gradu Costa da Caparica, a sve u cilju dalje neovlašćene prodaje za račun okrivljenog Mila Božovića”, piše u spisima.

Bonus video: