Tužioci saslušali Fatića

Iz Višeg državnog tužilaštva kazali da je ljekar pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog

22994 pregleda 11 komentar(a)
Fatić, Foto: Luka Zeković
Fatić, Foto: Luka Zeković

Vaskularni hirurg Nikola Fatić protiv kojeg je Više državno tužilaštvo formiralo predmet saslušan je u svojstvu osumnjičenog.

“U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici formiranog protiv N. F., koji predmet se nalazi u fazi izviđaja, u kontinuitetu se preduzimaju neophodne mjere i radnje. Od strane tužilaštva, u svojstvu osumnjičenog saslušan je prijavljeni, dok će se u daljem toku postupka preduzeti i druge mjere i radnje, kao i obaviti saslušanja i drugih lica za kojima se ukaže potreba tokom postupka, a sve u cilju rasvjetljavanja predmetnog događaja i donošenja odluke u predmetu”, saopštila je danas “Vijestima” rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica.

Prema informacijama "Vijesti" juče je, u sklopu istrage u tom predmetu, saslušano i više osoba u svojstvu svjedoka.

Medenica
Medenicafoto: BORIS PEJOVIC

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo dostavilo je kolegama u VDT-u krajem septembra spise predmeta formiranih protiv Fatića na nadležnost. Predmeti su formirani na osnovu krivične prijave za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom i protivpravno oduzimanje organa i djelova tijela, koje je nadležnima podnijela porodica pokojnog pacijenta M. P.

Porodica je prije desetak dana u pismu dostavljenom medijima optužila Fatića da je napravio stručnu grešku, nakon čega je dio trbušne aorte odnio u privatnu ordinaciju kako bi sakrio tragove onoga što je učinio. Između ostalog, naveli su da je operaciju radio bez obaveznog prisustva drugog vaskularnog hirurga, ali i “da nije dozvolio pacijentu da napusti salu nakon što mu je rekao da odustaje od zahvata”. Tvrdili su i da je pacijenta lažno proglasio hitnim slučajem, iako “nije bilo znakova rupture i disekcije trbušne aorte što je potvrđeno na čak dva snimka”.

Fatić se nije oglašavao u vezi sa ovim slučajem i nije odgovarao na pozive i pitanja “Vijesti”.

Iz Kliničkog centra (KC) saopštili su krajem prošlog mjeseca da je završen nalaz patoanatomske obdukcije kojim je konzilijum patologa ustanovio neposredni uzrok smrti pacijenta M. P.

Nezvanični izvori iz KC, oslanjajući se na dokumentaciju u vezi sa obdukcijom pacijenta, ranije su kazali da su dva neposredna razloga smrti obostrani infarkt bubrega i respiratorni distres sindrom.

Oni tvrde da se iz zapisnika zaključuje da je pacijentu na obdukciji nedostajala abdominalna aorta.

Porodica u dopisu medijima tvrdila je da su upravo ljekari KC tražili patoanatomsku obdukciju, u namjeri da se sazna šta je dovelo do prestanka rada bubrega, ali da patolozi nijesu u svom nalazu naveli šta je razlog.

“Nisu uradili ni detaljan unutrašnji opis, na osnovu kojeg bi vještaci sudske medicine precizno mogli utvrditi uzrok smrti i na osnovu kojeg bi sa sigurnošću utvrdili da je došlo do stručne greške tokom operacije. Nisu naveli čak ni da fali aorta”, navela je porodica u saopštenju.

Policija je sredinom septembra pretresala prostorije na hirurgiji KC, po prijavi porodice pokojnika da je Fatić prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela.

Bonus video: