Na čekanju prečica za smjenu Vučković

Većinom glasova članova Savjeta odlučeno da se donošenje odluke prenese za jednu od sjednica u novembru, saopšteno “Vijestima”

20027 pregleda 1 komentar(a)
Raspravu će nastaviti u novembru: sa sjednice Sudskog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC
Raspravu će nastaviti u novembru: sa sjednice Sudskog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC

Iako je bilo planirano ni u nastavku sjednice Sudskog savjeta (SS) nije donijeta odluka o tome da li da se prihvati Predlog o izmjeni i dopuni Poslovnika o radu tog tijela, kako su to tražili članovi iz reda sudija, već je taj posao ostavljen za novembar.

Na taj način pitanje budućeg ograničenja trajanja v. d. stanja izmjenom Poslovnika, ali i moguće smjene aktuelne vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković prolongirano je najmanje još za mjesec.

Nastavak sjednice Savjeta održan je u kabinetu, jer je sala koju iznajmljuju od Centralne banke bila zauzeta, zbog čega javnost nije prisustvovala radu tog tijela o veoma važnoj tački dnevnog reda, koja bi, ukoliko se usvoji na način kako je to predloženo, mogla da utiče na budući v. d. izbor najvažnije funkcije u pravosuđu.

Sekretarijat Sudskog savjeta u odgovoru “Vijestima” naveo je da su članovi SS u ponedjeljak, kada je nastavljena sjednica, razmatrali i tačku 6 - Predlog o izmjeni i dopuni Poslovnika Sudskog savjeta i da je o tome vođena diskusija.

“Nakon rasprave, većinom glasova članova Savjeta je odlučeno da se donošenje odluke o ovoj tački prenese za jednu od sjednica koja će se održati u novembru, kako bi se prethodno, po drugi put urgiralo da se zakaže Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Sudskom savjetu dostavi predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda, da bi Savjet saglasno članu 36 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama sproveo aktivnosti po javnom oglasu za izbor predsjednika Vrhovnog suda broj 01-4270/23 od 12.07.2023. godine”, piše u odgovoru Sekretarijata Sudskog savjeta.

Na ljetošnji oglas Sudskog savjeta prijavila se samo aktuelna v.d. Vesna Vučkovič i ona je jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Vučkovićeva od septembra 2021. godine u v. d. stanju rukovodi sudskim sistemom.

Vrhovnom sudu nisu slali urgenciju: Vesna Vučković
Vrhovnom sudu nisu slali urgenciju: Vesna Vučkovićfoto: Boris Pejović

PR služba Vrhovnog suda odgovorila je “Vijestima” da im iz Sudskog savjeta nijesu slali nikakvu urgenciju kako bi zakazali Opštu sjednicu Vrhovnog suda.

“Problem oko zakazivanja Opšte sjednice Vrhovnog suda javio se zbog renoviranja zgrade, ali i sale u kojoj se održavaju sjednice, koje po zakonu moraju tonski da se snimaju. Radovi su još u toku, a upravo danas je počela montaža opreme, te zbog toga Opšta sjednica nije ni zakazivana. Vjerujemo da će renoviranje biti završeno do 10. novembra kada će biti postavljena najsavremenija oprema za multimedijalnu salu, koju je donirala Ambasada SAD”, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda.

Članovi Sudskog savjeta iz reda sudija Sanja Konatar, Predrag Tabaš, Rade Ćetković i Radonja Radonjić dostavili su Predlog o izmjeni i dopuni Poslovnika SS, kako bi se novim članom pravno uredilo buduće određivanje vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, ali i ograničio njegov mandat na svega šest mjeseci. Ukoliko bi Sudski savjet prihvatio da se mijenja Poslovnik tog tijela, na način kako su to predložile sudije, smjena v. d. predsjednice uslijedila bi nakon što bi taj dokument stupio na snagu.

Članovi SS, koji su dostavili Predlog, kao razloge za mijenjanje Poslovnika navode ranije analize Evropske komisije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24, posvećenim vladavini prava i reformi pravosuđa, ali upućeni smatraju da se iza svega krije i pokušaj da se na čelo Vrhovnog suda postavi sutkinja Milenka Seka Žižić.

Oni su u predlogu naveli da je EK ukazala da izostanak imenovanja u crnogorskom pravosuđu ima zabrinjavajući uticaj na njegovo funkcionisanje i sposobnost da sprovodi pravdu. Podsjećaju da je EK lani upozorila da su ključne pravosudne institucije Crne Gore u blokadi, rade u v. d. stanju ili neustavnom mandatu.

“Pored toga, i Venecijanska komisija u mišljenju (CDL-AD(2023)011 od 10. i 11. marta 2023. godine) na nacrt Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudijama, iako naglašava da nije protiv izbora vršioca dužnosti, smatra da je to izuzetan postupak koji služi da se izbjegne blokada koja proizilazi iz jednako izuzetnog događaja poput smrti, ostavke ili razrješenja aktuelnog predsjednika, kako bi se izbjeglo pretvaranje izuzetka u pravilo”, piše u predlogu.

Zakonske izmjene na čekanju zbog blokade rada Skupštine

Zaključak sjednice Sudskog savjeta, kako su odgovorili “Vijestima” u Sekretarijatu SS, bio je i da se u međuvremenu od Skupštine Crne Gore zatraži podatak kada je planirano da se Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama nađe na dnevnom redu.

Skupština Crne Gore, nakon parlamentarnih izbora, nije počela sa radom od jula ove godine, jer nije izabran novi šef parlamenta.

Važećim Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama nije ograničeno koliko bi moglo da traje v. d. stanje za predsjednika Vrhovnog suda, već ono traje sve do izbora čelne figure u punom mandatu.

Predlogom Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, između ostalog, članom 36a predloženo je da se vršilac dužnosti predsjednika Vrhovnog suda u slučaju prestanka funkcije predsjednika Vrhovnog suda, kao i u slučaju ostavke ili razrješenja, određuje na period od šest mjeseci.

Bonus video: