Turković: Tužiteljka bi reagovala da je vidjela povrede

Tužiteljka Romina Vlahović kazala je da, sudeći po tačno upisanom vremenu u dostavnici, cijeni da je Marko Boljević doveden u tužilaštvo, a ne da je sam došao

11811 pregleda 5 komentar(a)
Za torturu saznao nakon prijava: Turković, Foto: BORIS PEJOVIC
Za torturu saznao nakon prijava: Turković, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da je siguran da bi njegova koleginica Ivana Vuksanović formirala predmet da je tokom saslušanja Marka Boljevića primijetila bilo kakvu povredu kod tog svjedoka ili da joj se on na to požalio.

Objasnio je da to kaže znajući je i kao osobu, i kao profesionalca.

On je to rekao pred sutkinjom Osnovnog suda u Podgorici, Larisom Mijušković Stamatović, svjedočeći u nastavku suđenja policajcima optuženim za torturu nad Boljevićem.

Za mučenje Boljevića optuženi su suspendovani policajci Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Danilo Grbović i Ivan Peruničić.

Turković, koji je u to doba faktički obavljao funkciju rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sutkinji je na početku iskaza rekao da je od saslušanja Boljevića proteklo dosta vremena i predmeta, da se nekih stvari ne sjeća, ali da će reći sve čega se sjeti.

Ispričao je da ga je, kako se sjeća, u maju 2020. godine, nakon radnog vremena, neko iz policije obavijestio da je kod njih došao građanin Marko Boljević koij je voljan da saopšti saznanja o počiniocima bombaških napada na lokal “Grand” i kuću policijskog službenika Duška Golubovića, ali da nije postupao u tom predmetu i da ne zna je li svjedok sam došao u tužilaštvo ili je doveden.

Istakao je da se ne može sa sigurnošću sjetiti ko je to bio, ali da su ga za konkretni slučaj mogli zvati Srđan Korać, Miloš Vučinić ili Milovan Pavićević, s tim što misli da to nije bio Pavićević.

Predložio saslušanje

Turković je objasnio da su tada, u predmetima formiranim zbog bombaških napada bile utvrđene sve okolnosti, ali da nije bio poznat identitet izvršilaca.

“Došao sam na ideju da ga u skladu sa članom 262 Zakonika o krivičnom postupku odmah saslušamo kao svjedoka, što sam i rekao dežurnoj tužiteljki Ivani Vuksanović kada sam je pozvao”, kazao je on.

Istakao je da je koleginica Vuksanović prihvatila taj predlog i pruzela obavezu da realizuje zadatak, kao i da vjeruje da je nakon toga službenom zabilješkom, ili nekim drugim aktom, priključila Boljevićevu izjavu predmetu koji je već bio formiran.

“Nisam mogao, niti to hoću da radim, da dajem instrukcije tužiocima kako da rade... Nisam koleginici davao instrukcije što da pita svjedoka, jer ja nisam postupao u predmetu koji je već bio formiran... Službenik Uprave policije koji me zvao da mi saopštio da je Boljević kod njih nije saopštio koliko je on već u policiji, a sigurno je da ga to nisam ni pitao”, kazao je tužilac Turković.

Odgovarajući na pitanja zastupnice optužbe, tužiteljke Romine Vlahović, kazao je da nije neuobičajeno da se svjedoci saslušavju u noćnim satima, jer to nalažu okolnosti.

Objasnio je da možda njegova koleginica nije ni mogla ranije da sasluša Boljevića, jer je i on obaviješten nakon radnog vremena, kada je i obavijestio nju.

“Ne mogu odgovoriti da li je došao sam ili je doveden, jer ja nisam bio tu”, kazao je Turković.

U sudnici je rekao da se sjeća da mu je koleginica rekla da je pitala Boljevića zbog čega je došao da svjedoči nakon nekoliko godina od bombaških napada, ali da nije siguran je li joj svjedok odgovorio i kako.

Turković je rekao i da je za prijavu torture saznao kada ga je obavijestio obrađivač predmeta.

“Mislim da su bila formirana tri predmeta, po prijavama Boljevića, Benjamina Mugoše i Jovana Grujičića. Ne isključujem da sam u predmetu Grujičić ja postupao”, rekao je on.

Vučinić dužio crnu "astru"

Nakon specijalnog tužioca u sudnicu je ušao šef Stanice kriminalistilčke policije u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica Srđan Korać.

On je rekao da su službenici SKP u to vrijeme koristili dva “golfa”, tri “astre” - dvije trula višnja i jednu tamno-sive boje i zelenu “nisan mikru”.

Potvrdno je odgovorio na pitanje tužiteljke Vlahović - da li koristi i crnu “astru”, jer ga je, kako tvrdi, u saobraćaju primijetila u tom vozilu.

“To je automobil koji sam dobio na lično zaduženje 17. septembra 2020. godine”, kazao je on, a potom objasnio da je u vrijeme kritičnog događaja taj automobil dužio njegov tadašnji šef Miloš Vučinić.

Isključio je mogućnost da su policajci iz njegove stanice 25. maja 2020. godine upravljali tim automobilom.

“Da bi taj automobil mogao da dođe do njih, to je, hijerarhijski, moralo da ide preko mene... Uostalom, ako nam treba ispomoć, kolege iz drugih stanica dođu na ispomoć automobilima koje oni duže, a ne daju nam vozila”, rekao je Korać.

Sutkinja je juče, kao dokaz, provela službenu zabilješku tužiteljke Vuksanović i spise predmeta koji je ona formirala nakon saslušanja Boljevića.

Tužiteljka Vlahović kazala je da, sudeći po tačno upisanom vremenu, cijeni da je Boljević doveden u tužilaštvo, a ne da je sam došao.

Petoricu policajaca tužilaštvo tereti da su 25. maja 2020. Boljevića mučili elektrošokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, prijetili mu ubistvom...davili ga, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, kako bi od njega iznudili lažni iskaz koji je teretio Grujičića i Mugošu za postavljanje eksploziva u oktobru i novembru 2015. godine.

Ljekočević je u drugom predmetu optužen da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, a naknadno je uhapšen zbog sumnje da se bavio i trgovinom drogom.

Suđenje se nastavlja 7. novembra, za kada je planirano saslušanje Vučinića, policajca Radovana Vujičića.

Bonus video: