Lekić tvrdi: Iz depoa Višeg suda ukradeni pištolji iz predmeta optuženih za planiranje ubistva Belivuka i Miljkovića

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović, kazala je da će sud uputiti dopis depou Višeg suda kako bi se provjerili navodi advokata Lekića

37447 pregleda 47 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na današnjem glavnom pretresu u Višem sudu u Podgorici advokat Damir Lekić kazao je u predmetu protiv optuženih za planiranje ubistava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, da su iz depoa suda, ukradena dva pištolja iz ovog predmeta.

“Odbrana raspolaže informacijom da su iz depoa ukradena dva pištolja iz ovog predmeta. Predlažem da sudsko Vijeće to provjeri prije početka glavnog pretresa, jer od toga može zavisiti i odbrana optuženih”, istakao je advokat Damir Lekić.

Lekić je branilac Janka Vukadinovića, Radovana Stanišića, Momčila Milića, Almira Mujahodžića i Vladana Mijuškovića.

Dodao je da su mu poznate i marke pištolja za koje ima saznanja da su ukradeni.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović, kazala je da će sud uputiti dopis depou Višeg suda kako bi se provjerili navodi advokata Lekića. Suđenje je odloženo za 15. decembar.

Optužnicom specijalnog državnog tužilaštva je predstavljeno da je Janko M. Vukadinović iz Podgorice i NN osoba, krajem 2019. godiune, formirali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali okrivljeni Radovan M. Stanišić iz Tivta, Mile R. Jovanović iz Nikšića, Almira Š. Mujahodžić iz Podgorice, te Barani Momčilo Ž. Milić i Dušan M. Ivanović.

Djelovanje kriminalne prganizacije je planirano na neodređeno vrijeme. Vukadinović je kao organizator, radi realizacije u vršenju neodređenog broja krivičnog djela ubistvo, teško ubistvo, za sebe odredio da vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije.

U optužnici se navodi da su 22. januara 2021. godine u Tivtu, Mile Jovanović i Kamenko Kuč, koji je rješenjem suda određen za svjedoka saradnika, a zatim za zaštićenog svjedoka, pokušali da ubiju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u čemu im je pomogao Stanišić. Dodaje se da je Jovanović počinio krivično djelo kao saizvršilac teško ubistvo u pokušaju, a Stanišić - teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja.

Vukadinović: Akciju vodio “načelnik” policije Radoje Zvicer

Obraćajući se sudu, okrivljeni Janko Vukadinović, je kazao da je ovu akciju protiv optuženih vodio "načelnik" policije Radoje Zvicer. Predložio je da mu sud ukine pritvor, ali je njegov predlog sud odbio.

“Optužnicu je sastavljao tužilac Saša Čađenović, član organizovane kriminalne grupe “Kavač”. Istragu je vodio policajac Petar Lazović, takođe član organizovane kriminalne grupe, dok je akciju vodio “načelnik” policije Radoje Zvicer. Ovu akciju je vodio šef jedne mafije. Postupak treba obustaviti”, istakao je Vukadinović.

Sudija Nada Rabrenović je navela da, koliko je sud upućen, Zvicer nije načelnik policije. Nakon toga Vukadinović je ponovio:"Ovu akciju je vodio za mene načelnik policije Radoje Zvicer".

Lekić: Kopači skrivenog tunela ukrali pištolje

Nakon današnjeg odloženog glavnog pretresa, Lekić je izjavio “Vjestima”:

“Sredstva javnog informisanja su objavili naredbu ODT-a u Podgorici o sprovođenju istrage protiv čuvenih "kopača skrivenog tunela" koji vodi od Višeg suda u Podgorici do obližnje susjedne stambene zgrade. U toj narebi je specificirana vrsta i količina oružja kao i njihove generalije tj serijski brojevi ukoliko nisu obrušeni, a za koje se za sad zna da su nestali tj protivprano oduzeti i prisvojeni. Analizom te naredbe kao i spisa predmeta, posebno činjeničnog opisa optužnice uočio sam da se upravo dva pištolja koji se navode činjenicnom opisu tog optužnog akta nalaze u sadrzini te naredbe. Što znači da su upravo ta dva pistolja protivpravno oduzeta i prisvojena iz depo Višeg suda u Podgorici te da više ne postoje u njemu a samim tim ni u spisima predmta ciji su sastavni dio. Zbog toga stavio sam takav predlog predsjedniku vijeća sudiji Nadi Rabrenović na današnjem ročištu glavnog pretresa navodeći ova moja saznanja i tražeći da se od uprave Višeg suda u Podgorici ovaj podatak precizno zvanično pribavi prije samom početka glavnog pretresa a kako bi odbrana i okrivljeni sa sigurnošću sa njom bili upoznati u svijetlu načela jednakosti oružja, te u svijetlu spoznaje šta okrivljene kompromituje i šta im se stavlja na teret. Državni tužilac se nije protivio ovom mom predlogu, niti je bio saglasan, već je odluku o tome jednostavno ostavio na ocjenu sudu. Predsjednica vijeća je prihvatila moj prerlog i rekla da će zvanično od uprave zatražiti ovaj podatak i da ćemo ga imati do narednog glavmog pretresa”.

Bonus video: