Stanišić: Sugestija ili naredba, meni je isto; Mugoša: Niko bez procjene Vladine komisije nije mogao da proda parcelu

"Gotovo sa svakog sastanka ima zapisnik. Veoma se dobro sjećam, kada sam napustio funkciju, svu dokumentaciju i evidenciju sam uredno ostavio u sedam – osam ormara", rekao je Mugoša

16124 pregleda 13 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Saslušanjem svjedoka u Višem sudu u Podgorici, danas je nastavljeno ponovljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši u slučaju "Carine", nakon što je Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu.

Svjedokinja Nada Stanišić je odgovarajući na pitanja predsjednice vijeća, sutkinje Vesne Kovačević, da se izjasni u vezi postupanja po zaključku Vlade Crne Gore, vezanu za cijenu urbanističkih parcela po cijeni od 165 eura po kvadratu, nije mogla precizno da kaže da li su u Upravi grada postupili po nalogu ili sugestiji za koju je izrekao Mugoša.

Sutkinja je ukazala da je bitno da se razjasni ta konstatacija, jer je predmet zbog tih nejasnoća u njenom kazivanju i vraćen na ponovno suđenje.

"Možda sam ja tada pogrešno shvaćena. Sugestija ili naredba, meni je to isto", Stanišić.

Dodala je da su dnevno imali više sastanaka i na tim sastancima više tema.

Kazala je da je vodila bilješke, da su ostale u zgradi Opštine i da ih sad nema, kada ih je tražila zbog svjedočenja.

"Na tom sastanku niko nije imao primjedbu da je primjena tog zaključka Vlade na ovaj slučaj protivzaknita ili slično. Bili su svi saglasni. Tu su bili svi iz struke. Ništa nije rađeno adhok. Ta sugestija gradonačelnika nije bila obavezujuća”, kazala je ona.

Okrivljeni Miomir Mugoša je rekao da niko bez procjene Vladine komisije nije mogao da proda parcelu.

"Gotovo sa svakog sastanka ima zapisnik. Veoma se dobro sjećam, kada sam napustio funkciju, svu dokumentaciju i evidenciju sam uredno ostavio u sedam – osam ormara. Došla je zatim nova vlast, šta se dalje desilo, ne znam. Nije mogla ni jedna lokalna vlast u Crnoj Gori da proda ili kompletira parcele bez procjene Vladine komisije", istakao je Mugoša.

Dodao je da odluka Vlade koja je iskorišćena oko predmetne parcele, nije nikad korišćena kao naredba i da se nikad nije desilo da nije bila transparentna za sve.

"Donešena je Vladina odluka da više ni jedna opštinska komisija ne može da učestvuje u procijeni. Ta odluka Vlade koja je korištena je iz 2007. godine i propisano je tako da ne može procijena biti starija od šest mjeseci. Ova procijena što se tiče ovog predmeta je .2007.,tako da nikako ne mogu da stoje prigovori da je korišćen zaključak iz 2008.",naveo je on.

Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe.

Presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO "Carine", oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a "Carinama" pribavio korist u istom iznosu.

Na ponovljenom suđenju Mugoša je kazao da se ne osjeća krivim i da nije kriv.

Optužnicom je predstavljeno da je Miomir Mugoša "od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu".

"Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću "Carine" za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom", piše u optužnici. Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Postupili po zaključku Vlade, cijena parcele 165 eura po kvadratu

Nada Stanišić je ranije svjedočila u junu 2019. godine u Višem sudu.

Ona je tada navela da nakon što su dobili izjašnjenje Sekretearijata za urbanizam da se može sprovesti neposredna pogodba parcela, gradonačelnik Mugoša je dao nalog da se za procjenu tog zemljišta iskoristi zaključak Vlade. Dodala je da je u tom zaključku, navedeno je rješavanje imovnisko-pravnih odnosa u vezi prve faze mini zaobilaznice.

"Ne sjećam se da li je zaključak došao baš meni u ruke ali znam da je u njemu cijena procjene bila od 165 eura po metru kvadratnom. Na sastanku nije bilo nikakve rasprave o cijeni, imajući u vidu da je gradonačelnik dao nalog da se postupi po zaključku Vlade", navela je Stanišić.

Bonus video: