Ustavni sud: Miloš Medenica neosnovano u pritvoru

"Očekujem da će sudije redovnih sudova - Apelacionog i Višeg, kao legalisti i djelioci pravde, po prijemu odluke Ustavnog suda Crne Gore, cijeniti utvrđenje o kom konačno govorimo i da će Milošu Medenici omogućiti da se brani sa slobode nakon 16 mjeseci pritvora"

68974 pregleda 310 reakcija 117 komentar(a)
Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović
Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović

Miloš Medenica neosnovano je u pritvoru, ocijenile su sudije Ustavnog suda.

To je "Vijestima" potvrdio branilac Medenice, advokat Stefan Jovanović navodeći da je odluka Ustavnog suda potvrda svega na što su ukazivali tokom postupka.

"...A to je da pritvor u konkretnom slučaju nije osnovan, niti nužan te da je mom branjeniku povrijeđeno pravo na slobodu. Struci je jasno, ali radi javnosti da objasnim i podsjetim - moj branjenik, Miloš Medenica, nakon završenog liječenja, odmah se vratio u Crnu Goru i stavio na raspolaganje nadležnim organima, te je na taj način omogućio Specijalnom državnom tužilaštvu da vodi istragu u odnosu na njega, a kasnije i Višem sudu, da mu nesmetano sudi", kazao je Jovanović.

On je dodao da je nadležnim organima, i prije nego što je donijeta naredba o sprovođenju istrage, bilo poznato da je njegov branjenik na liječenju: "A o čemu je dostavljena medicinska dokumentacija".

"Osim toga, Višem sudu podnijet je predlog za određivanje jemstva u iznosu od skoro 790.000 eura, i to na način što bi se konstituisala hipoteka u korist države na nepokretnostima koje su u vlasništvu okrvljenog, njegove majke i sestre, a pritom uz određivanje mjera nadzora shodno stavu suda. Dakle, i pored činjenice da je od strane Ustavnog suda utvrđena povreda prava na slobodu na štetu mog branjenika, i dalje stoji predlog za jemstvo uz mjere nadzora kao garancija da će se postupak nesmetano odvijati, odnosno da će prisustvo okrvljenog biti obezbijeđeno. Očekujem da će sudije redovnih sudova - Apelacionog i Višeg, kao legalisti i dijelioci pravde, po prijemu odluke Ustavnog suda Crne Gore, cijeniti utvrđenje o kom konačno govorimo i da će Milošu Medenici omogućiti da se brani sa slobode nakon 16 mjeseci pritvora. Sve drugo značilo bi potvrdu teze da je moj branjenik ništa više izuzev političkog trofeja. Milošu Medenici omogućiti da se brani sa slobode nakon 16 mjeseci pritvora. Sve drugo značilo bi potvrdu teze da je moj branjenik ništa više izuzev političkog trofeja", rekao je Jovanović.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Bonus video: