UIP: Podnijeto šest krivičnih prijava zbog nelegalne eksploatacije šuma, izdat 161 prekršajni nalog

"Uprave za inspekcijske poslove će posebnu pažnju, pored redovnih aktivnosti, posvetiti ovoj privrednoj grani i na taj način doprinijeti suzbijanju nelegalne eksploatacije državnih resursa"

6678 pregleda 20 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) je u posljednjih mjesec dana podnijela šest krivičnih prijava zbog nelegalne eksploatacije šuma i izdala 161 prekršajni nalog u iznosu od 65.050 eura, saopšteno je iz te institucije.

"Uprava za inspekcijske poslove predvođena šumarskom inspekcijom, zajedno sa kolegama iz tržišne i radne inspekcije, je u pojačanim aktivnostima koje se tiču suzbijanja eksploatacije šuma u periodu od 2. do 13. oktobra izvršili 120 inspekcijskih nadzora", navodi se u saopštenju.

Iz UIP-a su kazali da je u tom periodu utvrđeno 49 nepravilnosti i izdato 48 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 20.550 eura.

"Podnijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna krivična prijava, dok je u jednom objektu donijeto rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem. Takođe, donijeto je 11 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i jedno ukazivanje", dodaje se.

Oni su istakli da su zajedničke akcije ovog tipa u pojačanom intezitetu kontinuirano sprovođene još od prvog sastanka Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kako samostalno u organizaciji UIP-a tako i u saradnji sa Upravom policije i drugim nadležnim institucijama.

"U prilog činjenici da su dosadašnje akcije itekako bile uspješne ide i podatak da je u ovih mjesec dana ukupno izvršeno 386 inspekcijskih nadzora, podnijeto šest krivičnih prijava, konstatovano je 157 nepravilnosti i izdat je 161 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 65.050 eura. I u periodu koji slijedi inspektori Uprave za inspekcijske poslove će posebnu pažnju, pored redovnih aktivnosti, posvetiti ovoj privrednoj grani i na taj način doprinijeti suzbijanju nelegalne eksploatacije državnih resursa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: