Kopači sad "kopaju" jedni druge - međusobne optužbe navodnih krivaca za tunel do Višeg suda

Nakon saslušanja ostali iza rešetaka osumnjičeni za obijanje sudskog depoa sa dokazima

61820 pregleda 273 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Podgoričanin Ivica Piperović i njegov šura Nikola Milačić organizovali su obijanje depoa Višeg suda u Podgorici i krađu oružja iz te sudske prostorije.

To je pred tužiteljkom Nadom Martinović ispričao jedan od osumnjičenih u tom predmetu Marijan Vuljaj.

Pred tom osnovnom državnom tužiteljkom saslušani su svi preksinoć uhapšeni u slučaju kopanja podzemnog tunela od zgrade u centru Podgorice do sudske prostorije sa dokazima.

Piperović je, međutim, to negirao, tvrdeći da, osim svog šure, ne poznaje nikoga od osumnjičenih u tom predmetu. I šuru, kaže, nije vidio posljednjih mjesec dana.

Negirao krivicu: Piperović
Negirao krivicu: Piperovićfoto: Boris Pejović

Njima, ali i uhapšenoj Katarini Baćović, određeno je zdržavanje do 72 sata, nakon čega će biti privedeni sudiji za istragu ukoliko tužilaštvo zatraži određivanje pritvora.

Vuljaj - prvi doveden na saslušanje, tužiteljki je rekao da je informacije o krađi dokaza iz podgoričkog Višeg suda dobio od njegove emotivne partnerke Baćović, tvrde sagovornici Vijesti.

Vuljaj nakon saslušanja u tužilaštvu
Vuljaj nakon saslušanja u tužilaštvufoto: Luka Zeković

Tvrdio je i da joj je svjesno pružio pomoć u skrivanju, iako je znao da je ona izvršilac krivičnih djela.

Prema spisima iz istrage u koje su Vijesti imale uvid, Baćović je odmah nakon hapšenja, inspektorima podgoričkog Odjeljenja bezbjednosti ispričala šta je sve činila za grupu koja je kopala podzemni tunel i obila depo Višeg suda u Podgorici. Negirala je, međutim, da je znala čime se oni tada bave.

Navodno, rekla je i da je u sve to uvukao Milačić.

Baćović sinoć izvode nakon saslušanja
Baćović sinoć izvode nakon saslušanjafoto: Boris Pejović

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici tereti njih četvoro da su dio kriminalne grupe, odgovorne za krađu dokaza iz više predmeta pred podgoričkim Višim sudom.

Milačiću i Piperoviću na teret stavljaju krivično djelo kriminalno udruživanje i tešku krađu, jer istražitelji, kako saopštavaju, vjeruju da su imali direktno zaduženje tokom kopanja tunela od suterena zgrade u Njegoševoj ulici broj 12 do depoa Višeg suda u Podgorici.

Marijanu Vuljaju na teret se stavlja krivično djelo - pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, jer su u dosadašnjem dijelu istrage tužioci došli do podataka da je iznajmio Katarini Baćović stan u City kvartu, gdje se ona skrivala od 11. septembra kada je pronađen tajni prolaz u centru grada.

Policija je za Baćović tragala od sredine septembra, kada je i identifikovana kao osoba koja je iznajmila stan u Njegoševoj ulici, iz kog su pripadnici te krimi-ekipe prokopali tunel.

U istrazi obijanja prostorije u kojoj su čuvani sudski dokazi saslušana je i njena majka Maja Baćović, inače upravnica sudske pisarnice, koja je negirala umiješanost u tešku krađu.

Vijestima je rečeno da je Baćović juče odbila da je bilo ko od advokata zastupa pred tužilaštvom. Iako je njeno saslušanje prvobitno bilo zakazano za 11 sati prije podne, iskaz je zbog toga dala nekoliko sati kasnije.

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12...

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

Predrag Mirotić, za kojeg se sumnja da je vozio kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, uhapšen je 23. septembra.

On im je navodno bio kontakt tačka - pomagao im da nesmetano borave u Podgorici i obezbjeđivao alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Mirotić
Mirotićfoto: Jelena Jovanović

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, izuzeto je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem je izolovan i trag osumnjičenih...

Utvrđeno je i da su “rudari” bili Lozničani Milan i Veljko Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, za kojima je raspisana međunarodna potjernica. Policija je utvrdila da su oni izvodili radove na kopanju 30 metara dugog tunela do sudskog depoa i iz njega odnijeli više pištolja i pušaka.

Operativni podaci policije govore da su vođe kavačkog kriminalnog klana organizovale kopanje podzemnog tunela, a inspektori i dalje utvrđuju šta im je bio glavni cilj.

Policajci kopali dvorište Piperovića

Jedan od pravnih zastupnika Ivice Piperovića, advokat Stefan Jovanović, kazao je za “Vijesti” da je njegov klijent negirao krivicu.

Piperoviću, kojeg zastupaju advokti Jovanović i Zoran Piperović, na teret se stavljaju krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Piperović
Piperovićfoto: Boris Pejović

“Određeno mu je tužilačko zadržavanje i u zakonskom roku će biti sproveden kod sudije za istragu. Stepenovanje sumnje se u konkretnom slučaju vrši na osnovu posrednih dokaza, odnosno kazivanja ‘rekla-kazala’ iz čega se jasno vidi da naš branjenik nema veze sa predmetnim krivičnim djelima za koje se tereti”, rekao je Jovanović.

On je dodao da su policajci sinoć pretresli nekretnine koje koristi Ivica Piperović - kuća i pomoćni objekti na imanju.

“Čak su policijski službenici vršili iskopavanje određenih djelova terena njegovog i imanja sa kojim se graniči, ali apsolutno nije pronađeno ništa što bi ga inkriminisalo za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, niti bilo što što je otuđeno iz depoa Višeg suda u Podgorici”, kazao je advokat Jovanović.

Bonus video: