Određen pritvor Katarini Baćović, Vuljaju, Piperoviću i Milačiću

Osnovni sud u Podgorici prihvatio predlog Osnovnog državnog tužilaštva

47447 pregleda 45 reakcija 13 komentar(a)
Marijan Vuljaj, Foto: Luka Zeković
Marijan Vuljaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.10.2023. 20:39h

Četvoro uhapšenih u akciji "Tunel" poslato je u Istražni zatvor u Spuž. Takvu odluku donio je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici, koji je prihvatio predlog Osnovnog državnog tužilaštva - da im odredi pritvor do 30 dana.

Iza spuških zidina odvedeni su Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić.

Jedan od pravnih zastupnika Piperovića, advokat Stefan Jovanović, potvrdio je Vijestima da je sudija odredio pritvor za svo četvoro.

"Što se tiče okrivljenog kog zastupamo ja i kolega Zoran Piperović, sudija je odbio da mu odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, iz prostog razloga što nije navedena nijedna okolnost koja bi ukazivala na opasnost od bjekstva i opasnost od ponavljanja krivičnog djela, budući da Ivica Piperović nikada ranije nije osuđivan. Pritvor je određen shodno pritvorskom osnovu koji se odnosi na opasnost od uništenja dokaza krivičnog djela, odnosno eventualnog uticaja na saučesnike i u tom dijelu odbrana će izjaviti žalbu, iz prostog razloga što je opšte poznata činjenica da popisna komisija Višeg suda u Podgorici još nije završila popis predmeta koji se nalaze u depou Višeg suda, kako bi se utvrdilo što je uopšte to što nedostaje, pa se logično postavlja pitanje kako Ivica Piperović može da zna šta bi trebalo da uništi", rekao je Jovanović.

Kazao je i da tužilaštvo nije preciziralo što je njegov i Piperovićev branjenik učinio da bi pomogao izvršiocima krivičnog djela koji su kopali tunel ispod Višeg suda: "Imajući u vidu gabarite mog branjenika, on nikako nije mogao proći kroz tunel, a tunel je zabetoniran i nećemo moći da uradimo rekonstrukciju. Naveden je samo naziv krivičnog djela, a nije konkretizovano koju je radnju pomaganja navodno preduzeo - je li pomagao, držao svjetlo, provukao se kroz tunel, iznosio oružje... Nisu naveli, jer Katarina Baćović nije ni znala da objasni što je on radio, samo ga je posredno navela", kazao je Jovanović.

Advokat Jovanović ponovio je da pretresom kuće Ivice Piperovića, kao i imanja i pomoćnih objekata, nije pronađeno ništa što bi ga povezalo sa predmetima ukradenim iz depoa Višeg suda u Podgorici.

"Sa druge strane, tužilaštvo navodi da su saučesnici NN lica pa se i tu postavlja opravdano pitanje kako je moguće da će uticati na NN lica, budući da je i sam izjavio da osim NIkole Milačića, koji je njegov šura, ne poznaje nikoga", rekao je Jovanović.

"Postoji opasnost da bi na slobodi uništili ili sakrili nestalo oružje"

Osnovni sud u Podgorici je saopštio da je osumnjičenima K.B, I.P. i N.M. pritvor određen zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa putem pomaganja i sprječavanje dokazivanja putem pomaganja, a u odnosu na osumnjičene K.B. i N.M. i zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave, a osumnjičeni M.V. i krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

"U odnosu na osumnjičenu K.B. određen je pritvor zbog postojanja konkretnih okolnosti koje ukazuju da će se osumnjičena dati u bjekstvo ukoliko se u daljem toku postupka bude branila sa slobode, budući da se u vremenskom periodu od kada je javnost putem medija obaviještena da je došlo do izvršenja predmetnih krivičnih djela krila i za skrivanje tražila i dobila pomoć od osumnjičenog M.V", saopštila je sudija portparol Ivana Becić.

Sudija za istragu je, kako se navodi, cijenio činjenicu da u dosadašnjem toku istrage nije pronađen nijedan predmet čiji je nestanak utvrđen zapisnikom Višeg suda u Podgorici, pa po njegovoj ocjeni, u ovom trenutku postoji opasnost da bi osumnjičeni I.P. i N.M, ukoliko ostanu na slobodi, mogli uništiti ili sakriti oružje koje je nestalo iz depoa Višeg suda u Podgorici, "odnosno da bi osumnjičena K.B. mogla uticati na svjedoke čiji identitet nije željela da otkrije, a osumnjičeni N.M. i I.P. na saučesnike koji se još uvijek nalaze na slobodi, iz kojih razloga je određen pritvor i po tom pritvorskom osnovu".

"Što se tiče osumnjičenog M.V, budući da se radi o licu koje je ranije više puta osuđivano, i to zbog najrazličitijih krivičnih djela, to navedena okolnost, po mišljenju sudije za istragu, jasno ukazuje da će ovaj osumnjičeni ukoliko ostane na slobodi, ponoviti krivično djelo, zbog čega mu je po tom pritvorskom osnovu i određen pritvor", navodi se u saopštenju.

U odnosu na osumnjičenu K.B. odbijen je predlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer se radi o licu koje ranije nije osuđivano, "pa ne postoji bilo koja okolnost koja ukazuje da bi mogla ponoviti krivično djelo".

"Takođe je odbijen i predlog da se odredi pritvor osumnjičenom I.P. po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od bjekstva, budući da se radi o licu koje je čvrsto vezano za Crnu Goru, gdje mu živi porodica i gdje ima i stalno zaposlenje, kao i po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer se takođe radi o licu koje je ranije neosuđivano. U odnosu na osumnjičenog N.M. odbijen je predlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, iako se radi o licu koje je ranije osuđivano, ali zbog krivičnog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja učinjenog prije deset godina, što znači da se ne radi o istovrsnom krivičnom djelu, pa ta okolnost sama za sebe, ne može predstavljati osnov da se zaključi da postoji opasnost da će ovaj osumnjičeni ponoviti krivično djelo", navodi sudija Becić.

Odbijen je, dodaje, i predlog da se osumnjičenom M.V. odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva: "Pa obzirom da on ima porodicu u Crnoj Gori, ne stoje konkretne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a osim toga, obzirom da mu se na teret stavlja samo krivično djelo pomaganje učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, jasno je da u njegovom slučaju ne postoji bilo kakva opasnost da bi on mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela ili da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače", zaključuje se u saopštenju.

Baćovićeva je uhapšena 12. oktobra poslije podne, u štek stanu u podgoričkom City kvartu.

Nekoliko sati kasnije inspektori su lisice na ruke stavili i Vuljaju, Piperoviću i Milačiću.

Vuljaj je inspektorima rekao da su obijanje depoa Višeg suda u Podgorici i krađu oružja iz te sudske prostorije organizovali Piperović i Milačić.

Bonus video: