Stranci počine trećinu prekršaja u Budvi

Predsjednik Suda za prekršaje Marko Đukanović kaže da je do 10. oktobra kažnjeno 447 stranih državljana

14981 pregleda 8 komentar(a)
Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Đukanović, Foto: Vuk Lajović

Ruski državljanin slikao maloljetnike i skidao se, Ukrajinka u “Slovenskoj plaži” napala policajca - udarila ga dvaput mobilnim telefonom u glavu, Turčin spopadao prodavačicu i skidao se go, Poljak oštricom napao medicinsko osoblje Hitne pomoći, lomio stakla i sve na šta je naišao, Beograđanin pretukao djevojku, Albanac na šetalištu udario Budvanku po stražnjici, samo su neki od događaja koji svjedoče o brojnim kršenjima zakona inostranih građana u metropoli turizma.

Demografski bum trese Budvu, koja je u proteklih nekoliko godina udvostručila broj stanovnika, posebno od početka ruske agresije na Ukrajinu, izazvao je udar na zdravstvo jer 15 ljekara opslužuje više od 45 hiljada zdravstvenih osiguranika, škole su prebukirane, ali i službenici policije i sudstva imaju “posla preko glave”.

Da je to tako potvrđuje i podatak da se gotovo trećina postupaka u Sudu za prekršaje vodila protiv inostranih građana.

Predsjednik Suda za prekršaje u Budvi Marko Đukanović kazao je za “Vijesti” da je od 1. januara do 10. oktobra ove godine primljen izuzetno veliki broj prekršajnih predmeta u kojima se kao okrivljeni javljaju inostrani državljani.

“U ukupno 635 prvostepenih prekršajnih postupaka, organi gonjenja su okrivili (podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka/prekršajne naloge) ukupno 615 stranih državljana, od čega sedam malodobnih lica. Ukupno je kažnjeno 447 stranih državljana, dok je u odnosu na ostatak postupak u toku, ili je okončan oslobađajućom odlukom”, naglasio je Đukanović i dodao da tačan podatak u dijelu postupaka koji su u toku/oslobađajućih odluka se nije mogao pribaviti u kratkom roku, jer nije riječ o obaveznom izvještaju, a pribavljanje podataka bi potrajalo duže vremena.

Prema njegovim riječima, do 10. oktobra broj procesuiranih stranih državljana u Budvi je na nivou od jedne četvrtine, odnosno 25 odsto od ukupnog broja postupaka.

“S tim što ima tendenciju daljeg porasta, jer je Uprava prihoda i carina procesuirala velik broj pravnih lica, kao i odgovornih lica u pravnim licima koji su mahom strani državljani zbog osnovane sumnje da su počinjeni prekršaji iz poreske oblasti, tako da se do kraja godine, grubom procjenom može očekivati da na strane državljane kao okrivljena lica otpada oko 30 odsto predmeta”, naglasio je Đukanović.

Upitan koji su to najbrojniji prekršaji stranih državljana, Đukanović je kazao da su iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima (vožnja pod dejstvom alkohola, prolazak kroz crveno svjetlo, saobraćajne nezgode), zatim iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, Zakona o sprječavanju nasilja u porodici, Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga, Zakona o strancima, Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Zakona o porezu na dobit...

Naglašava da okrivljeni dolaze iz 32 države: Srbija, Kosovo, Albanija, Moldavija, Rumunija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Bugarska, Вosna I Hercegovina,Njemačka, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Turska, Irska, Avganistan, Kirgistan,

Azerbejdžan, Gruzija, Velika Britanija, Novi Zeland, SAD, Kipar, Kazakstan, Švedska, Danska, Švajcarska, Francuska, Indija, Saudijska Arabija, Nikaragva.

“U strukturi državljanstva okrivljenih, prednjače zemlje okruženja - Srbija, BiH, Albanija i Kosovo, kao i Turska, Ukrajina i Ruska federacija”, rekao je Đukanović.

Ističe da je činjenica da se broj stanovnika izuzetno povećao u Budvi u posljednje dvije godine, istraživanja pokazuju i dvostruko, što se, kako ističe, proporcionalno odrazilo na opterećenost suda, jer je izuzetno povećan broj predmeta.

“Pogotovo je izraženo povećanje predmeta hitne prirode (u kojima se bilo kao okrivljeni, ali i svjedoci javljaju strani državljani), tako da je izuzetno smanjena razlika u broju predmeta hitne prirode u toku ljetnje sezone i ostatka godine, te postoji tendencija da broj hitnih predmeta bude konstanta tokom cijele godine. Složenost predmeta nije izražena kroz samu složenost prekršajne materije, jer i stranci i crnogorski državljani čine istovrsne prekršaje, koliko kroz elemenat inostranosti, kada sudije zbog činjenice da u jednom predmetu (pa i najlakša saobraćajka) imaju npr. tri strana državljanina, koji razumiju samo svoje maternje jezike, pa sud mora da im obezbijedi zakletog sudskog tumača, a što sve iziskuje najmanje duplo više vremena za obradu predmeta u odnosu na situacije kada su u istovrsnim predmetima kao okrivljeni prisutni crnogorski državljani”, naglasio je Đukanović.

Naplaćeno 1,3 miliona na ime kazni

Trenutno u sjedištu suda u Budvi predmete obrađuju dvije sutkinje i Đukanović kao predsjednik suda.

“Za sada uz povećan angažman sudijskog i pomoćnog osoblja može se postizati ažurnost. Za ukazati je da je Sud za period od 1. januara do 30. septembra naplatio 1,3 milona eura na ime izrečenih novčanih kazni, troškova postupka i sudskih taksi. Veliki broj kazni je naaplaćen od stranih državljana, odmah po izricanju novčane kazne”, zaključio je Đukanović.

Bonus video: