Crna Gora i Srbija potpisale dopunu ugovora o izručenju

"Dopunom ugovora dodaju se dva najznačajnija krivična djela iz oblasti korupcije u privatnom sektoru, za koja je, u kvalifikovanim oblicima, u pogledu krivičnog gonjenja u Crnoj Gori propisana isključiva nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva", saopštilo je Ministarstvo pravde

7898 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Ministar pravde Marko Kovač i ministarka pravde u Vladi Srbije Maja Popović danas su u Podgorici potpisali ugovor između Crne Gore i Srbije o dopuni ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju.

Kako su pojasnili iz resora pravde, dokumentom je dopunjen član 7a ugovora, na način što su za mogućnost izručenja sopstvenih državljana između Crne Gore i Srbije sada dodata još dva krivična djela: zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba ovlašćenja u privredi, oba iz Krivičnog zakonika Crne Gore.

Marko Kovač i Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde

"Dosadašnja mogućnost izručenja sopstvenih državljana između dvije država je podrazumijevala krivična djela organizovanog kriminala, protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, korupcije i pranja novca, s tim što su kao krivična djela iz oblasti korupcije propisana zloupotreba službenog položaja, protivzakonit uticaj, primanje i davanje mita i pronevjera, odnosno korupcija i javnom sektoru. Dopunom ugovora dodaju se dva najznačajnija krivična djela iz oblasti korupcije u privatnom sektoru, za koja je, u kvalifikovanim oblicima, u pogledu krivičnog gonjenja u Crnoj Gori propisana isključiva nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kazali su da Crna Gora i Srbija, na polju međunarodne pravosudne saradnje, imaju "najveći i najširi oblik saradnje, koje u tom obimu i kvalitetu nemaju sa drugim državama". "A činjenica da Crna Gora oko 40 odsto saradnje ostvaruje sa Republikom Srbijom, i pored određenih otvorenih pitanja, ukazuje na visok stepen saradnje i povjerenja, te na bliskost njihovih pravosudnih sistema", zaključuje se.

Bonus video: