Izvršni direktor “Sekjuriti gard Montenegro”: Dendić i Mrdak su bili zaduženi pancirima

Odgovarajući na pitanje predstavnika Pošte Crne Gore, svjedok Vuksan Marjanović je rekao da su svi zaposleni zaduženi za zaštitnom opremom, ali da oni ne mogu da iskontrolištu da li će oni nositi pancir na sebi

13207 pregleda 8 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva i pljačke u Nikšiću 2021., Foto: Svetlana Mandić
Uviđaj nakon ubistva i pljačke u Nikšiću 2021., Foto: Svetlana Mandić

Saslušanjem svjedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenim za pljačku pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su, prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja „Sekjuriti gard Montenegro“ Ljubišu Mrdaka.

Svjedok Vuksan Marjanović, izvršni direktor “Sekjuriti gard Montenegro”, izjavio je da je obaviješten da se dogodila pljačka Pošte u Nikšiću, jer je trebalo da se podijele penzije, i da je kolega ranjen.

“Rekli su mi da je teško povrijeđen Ljubiša Mrdak i da mu se ljekari bore za život. Prema zakonu o zaštiti imovine i lica, svi zaposleni u 'Sekjuriti gard Montenegro' koji rade na transportu i obezbjeđenju novca, zadužuju opremu pancir i pištolj. To je od naše firme ispoštovano”, rekao je svjedok.

Predstavnik Pošte Crne Gore pitao je da objasni činjenicu zašto toga dana nisu nosili pancire, pozivajući se na izjavu svjedoka Dragiše Dendića.

“Svako je bio zadužen, pa i Dendić i Mrdak. Da li će oni nositi pancir na sebi, mi to ne možemo da iskontrolišemo”, rekao je svjedok.

Advokatica Maja Zeković je prigovorila iskazu svjedoka. Dodala je da je smrtna posljedica nastala usljed nenošenja pancira. Ona je podsjetila na izjavu svjedoka Dendića da u panciri bili pohabani i neispravni. Svjedok je rekao da to nije tačno.

“Meni se Dendić i Mrdak nisu obraćali da se žale da im je pancir mali. Trebalo je da se obrate menadžeru”, naveo je .

Svjedok Marjanović je naveo da u blindiranom vozilu postoje kamere za video nadzor, koje isključivo služe da se vidi ako se nešto desi u vozilu prilikom transporta nakon nekog događaja.

“Operateri su meni toga jutra rekli da su ispoštovane sve zakonske mjere o zaštiti, ali kamerama nismo pratili šta se dešava u vozilu.

“Prigovaram iskazu jer je njegovo pojašnjenje kontradiktorno u odnosu na iskaz koji je dao kod državnog tužioca. Dendić je jasno pred sudom posvjedočio da nisu nosili pancire jer su bili nefunkcionalni i pohabani, dok Mrdaku nije bio odgovarajuće veličine”, izjavila je advokatica Zeković.

Advokat Milorad Ivanović prigovorio je iskazu svjedoka, dodajući da je nenošenje pancira dovelo do smrti Mrdaka, jer je zadobio povrede baš tamo gdje tijelo pokriva pancir.

Advokat Ratko Pantović je takođe prigovorio iskazu svjedoka jer ima mnogo više saznanja o bitnim činjenicama nego što ih je sudu danas saopštio.

Iskazu svjedoka su prigovorili i advokati Srđan Lješković i Mirko Mićunović.

Okrivljeni Mitar Knežević je pitao svjedoka šta se dogodilo sa snimkom iz blindiranog vozila.

“Snimak o događaju sa kamera odmah je predat policiji u MUP-u, tako da ja te snimke nisam gledao”, izjavio je svjedok Vuksan Marjanović.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja, ukrali 423.000 eura.

Optužnicom je predstavljeno da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom planu, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte. Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da je Albijanić 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip "Nissan Qashqai”, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi. Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Bonus video: