Martinović: ANB neovlašćeno pregledao mobilni telefon Vesne Medenice

Suđenje Vesni Medenici i Milici Vlahović Milosavljević odloženo za 20. decembar

33072 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2023. 11:25h

Sudija Nada Rabrenović odložila je danas za 20. decembar, u Višem sudu u Podgorici, početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici i sudiji Privrednog suda Crne Gore Milici Vlahović Milosavljević.

Odluka suda o odlaganju ročišta uslijedila je nakon što je advokat Nikola Martinović predložio da se iz spisa predmeta izdvoji zapisnik o saslušanju od 12. jula 2022. godine okrivljene sudije Vlahović Milosavljević. Pojasnio je da nije prisustvovao njen branilac, a nije ni obaviješten branilac Vesne Medenice.

“Sudija Vlahović Milosavljević je tada saslušana bez svog branioca i bez poziva braniocu Vesne Medenice”, kazao je advokat Martinović.

Osim ovog predloga, tražio je da se iz spisa predmeta izdvoji dokument ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona “ajfon 12 pro” Vesne Medenice. Dodao je da taj dokument nije potpisan.

“To je izvještaj ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona okrivljene Medenice i ne sadrži potpis. Taj dokument nije sačinjen u skladu sa ZKP-om, jer ne postoji naredba suda za izvođenje ovog dokaza. Takođe, lica koja su radila digitalnu forenziku, odnosno nemaju kvalifikacije vještačenja da to rade”, istakao je Martinović.

Dodao je da pretresu telefona nijesu prisustvovala dva svjedoka, što je bilo neophodno.

Advokat Martinović kazao je i da rješenje direktora ANB-a Sava Kentere može biti djelotvorno u bezbjednosnom sektoru, ali u pravosudnom nema dejstvo.

“Moja branjenica sudija Vlahović Milosavljević neće iznositi odbranu dok sud ne odluči o ovim predlozima”, naveo je on.

Državni tužilac upućen na rad u SDT Vukas Radonjić kazao je da je odbrana iznijela detaljne predloge potkrijepljene činjenicama, te da bi se kvalitetno izjasnili potreban im je prepis audio zapisa sa današnjeg ročišta u pisanoj formi. Dodao je da će se nakon toga izjasniti o predlozima odbrane.

Viši sud u Podgorici je donio rješenje 12. jula 2023, kojim je uvažio predlog advokata Nikole Martinovića i razdvojio sudski postupak protiv optuženih sudije Milice Vlahović Milosavljević i Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda u odnosu na ostale okrivljene u krivičnom predmetu protiv okrivljenih Vojina Perunovića i dr., zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

“Kod činjenice da se okrivljenoj Milici Vlahović Milosavljević i Vesni Medenici, pod tačkom III optužnice SDT-a Kt-S. br. 70/22 od 17.10.2022. godine stavljaju na teret krivična djela u odnosu na koja dokazna građa manjeg obima i čijim izvođenjem u posebnom postupku ni na koji način neće biti ometeno vođenje postupka u predmetu poslovne oznake Ks.br. 15/20, te kod činjenice da se okrivljena Vesna Medenica nije protivila predmetnom predlogu, vijeće ovog suda nalazi da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za da se razdvoji postupak protiv okrivljene Milice Vlahović Milosavljević, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv okrivljene Vesne Medenice zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja iz člana 416 stav 1 u vezi člana 24 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u odluci Višeg suda.

Bonus video: