Počelo suđenje grupi Ljuba Milovića u Srbiji: Advokat tražio da se izuzmu dokazi pribavljeni putem "Sky" aplikacije

Pred sudom se danas našlo šestoro optuženih koji su se izjasnili da nisu krivi

10056 pregleda 5 komentar(a)
Milović, Foto: Screenshot/Youtube/Insajder
Milović, Foto: Screenshot/Youtube/Insajder

U Beogradu je danas počelo suđenje kriminalnoj grupi koju je, prema optužnici, organizovao Ljubo Milović, odbjegli crnogorski policajac i pripadnik kavačkog klana.

Najveći dio optužnice bavi se putevima prljavog novca za koje tužilaštvo tvrdi da potiče od prodaje droge po Evropi.

Kao Milovićevi saradnici optuženi su između ostalog i policijski službenici i operativci - aktivni pripadnik MUP-a Srbije Danijel Jovanović i njegova supruga Dušica Jovanović, pripadnica pete uprave Bezbjednosno-informativne agencije.

Njima se na teret stavlja niz krivičnih djela - učestvovanje u kriminalnoj grupi, pranje novca, ali i odavanje povjerljivih podadaka. Prema navodima optužnice Milović je preko njih dolazio do povjerljivih podataka MUP-a i BIA iz različitih istraga.

Miloviću i dvojici njegovih saradnika, Strahinji Kutlešiću i Aleksandaru Milojeviću, sudiće se u odsustvu budući da su u bjekstvu.

Pred sudom se danas našlo šestoro optuženih koji su se izjasnili da nisu krivi.

Branilac Ljuba Milovića, Jugoslav Tintor se o optužnici nije izjašnjavao ali je tražio da sud iz dokaza izuzme dokaze pribavljene putem "Sky" aplikacije.

Upravo na tim dokazima Tužilaštvo i temelji slučaj.

U optužnici se detaljno opisuje prevoz više od šest miliona eura u kešu kamionima iz manjih gradova u Holandiji preko Srbije do Crne Gore.

Tužilaštvo dokaze temelji na porukama sa šifrovane aplikacije za dopisivanje Sky, a za koje tvrdi da su optuženi razmijenjivali u periodu od 2019. godine do avgusta 2022. godine.

U regionu zapadnog Balkana podignuto je više od 20 optužnica zbog sumnji na najteža krivična djela od kada su, tokom februara i marta 2021. godine, francuska, holandska i belgijska policija uspjele da probiju sistem šifrovanog dopisivanja.

Taj sistem su koristile brojne kriminalne grupe.

Od Ekvadora, preko Roterdama, droga preprodavana širom Evrope

Ljubo Milović postao je poznat javnosti u regionu tokom 2021. godine nakon što je Europol dostavio niz šifrovanih poruka crnogorskom pravosuđu. U njima se navodi kako su aktivni policijiski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović, direktno uključeni u šverc kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju.

U Srbiji mu se na teret stavlja da je od 2019. godine do avgusta 2022. godine organizovao šverc kokaina iz Ekvadora u Evropu. Optužen je i da je sa svojom grupom prao nelegalno stečen novac i pribavljao tajne podatke iz policijskih istaga i obrada Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

Prema navodima tužilaštva, Milović je organizovao kupovinu droge u Ekvadoru, kao i dopremanje prekookeanskim brodovima do luke Roterdam u Holandiji. Droga je skladištena na nekoliko lokacija u Holandiji i Belgiji, a preprodavana po čitavoj Evopi.

Postupak protiv Ljuba Milovića samo je jedan od četiri postupka koja su ušla u fazu suđenja, a u kojima su poruke sa "Sky" aplikacije ključni dokazi.

Bonus video: