Kovač predstavio analizu: Veting sprovesti postepeno i fazno

"Treća faza bi podrazumijevala proces reforme sudova i državnih tužilaštava i evaluaciju sudija i tužilaca. Uporedo sa njom odvijao bi se rad internih komisija SS i TS koje bi u međuvremenu bile oformljene i obavljale bi veliki dio posla koji bi se odnosio na izbor novih nosilaca funkcija i napredovanja unutar sudskog i tužilačkog sistema", rekao je Kovač

11878 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar pravde Marko Kovač je na današnjoj sjednici Vlade predstavio način na koji bi, prema mišljenju radne grupe, trebalo da se uvede proces vetinga u pravosuđu.

Kovač je rekao da se radi o obimnoj analizi na stotinjak strana u kojoj je dat komparativni pregled procesa koji se sprovode u određenim zemljama i gdje su u krajnjem predložene preporuke u vidu načelnih smjernica na koji način treba sprovesti proces vetinga u Crnoj Gori.

"Mišljenja smo da proces vetinga u crnogorski pravosudni sistem treba uvoditi postepeno i fazno, pa tako smatramo da treba sprovesti veting nosilaca najviših pravosudnih funkcija, predsjednika Sudskog i Tužilačkog savjeta, predsjednika sudova i rukvodilaca državnih tužilaštava u posljednjih 15 godina, sudija Vrhovnog suda, Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i tužilaca u Vrh državnom tužilaštvu. Takođe i kandidata za članove Sudskog savjeta i Tužilačkog savjeta", rekao je Kovač.

To bi, objasnio je on, značilo da se proces vetinga sprovodi kroz tri faze.

"U prvoj bi bila sprovedena izmjena odrebi Ustava koje se odnose na stalnost sudijske funkcije, sastav Sudskog savjeta i članova ovog tijela, relevantnih odredbi koji se odnose na Tužilački savjet... Trebalo bi se pristupiti donošenju zakona o mjerama u vezi sa izborom članova i kandidata u oblasti sudstva i tužilaštva".

Druga faza, naveo je ministar, je proces ocjenjivanja članova i kandidata za članove u TS i SS

"Treća faza bi podrazumijevala proces reforme sudova i državnih tužilaštava i evaluaciju sudija i tužilaca. Uporedo sa njom odvijao bi se rad internih komisija SS i TS koje bi u međuvremenu bile oformljene i obavljale bi veliki dio posla koji bi se odnosio na izbor novih nosilaca funkcija i napredovanja unutar sudskog i tužilačkog sistema", rekao je Kovač.

Nakon ove faze bi se razmotrio proces kompletnog vetinga na sve sudije i tužioce u Crnoj Gori.

Komisija bi bila sastavljena od devet članova koji bi bili ugledni eksperti.

"Šest iz Crne Gore i tri iz inostranstva, delegeirani od strane međunarodnih organizacija sa kojima Crna Gora ima partnersku saradnju. Sve njih bi birao parlament tropetinskom većinom", zaključio je Kovač.

Bonus video: