Batuta najavio tužbu protiv MUP-a: Moraće da dokažu da sam drski alkoholičar

Željku Batuti ne daju dozvolu za lovačko oružje, zbog “terenske procjene” - da je sklon piću i svađi

16368 pregleda 15 komentar(a)
Tivaćnin tvrdi da je više od 30 godina lovac sa položenim lovačkim ispitom (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Tivaćnin tvrdi da je više od 30 godina lovac sa položenim lovačkim ispitom (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Tivćanin Željko Batuta najavio je da će na sudu rješavati višemjesečni spor sa filijalom Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore za upravne poslove, državljanstvo i strance u tom gradu, tvrdeći da mu neosnovano krše prava - jer i u ponovljenom postupku odbijaju da mu izdaju odobrenje za nabavku lovačkog oružja.

Naglašava da mu pri tome MUP nije ponudio nikakav čvrsti dokaz za procjenu da je on osoba sklona alkoholu koja se drsko i agresivno ponaša i da bi to imalo za posljedicu zloupotrebu tog oružja od strane tog 49-godišnjeg Tivćanina.

Te konstatacije našle su se u takozvanoj terenskoj provjeri Odjeljenja bezbjednosti u tom gradu, koja je tim povodom dostavljena filijali MUP-a.

Batuta se 7. februara obratio MUP-u sa zahtjevom da mu se odobri nabavka lovačkog oružja, i uz njega, kako tvrdi, priložio svu nepohodnu dokumentaciju među kojom i uvjerenja da se protiv njega ne vodi prekršajni i kazneni postupak.

Međutim, tivatska filijala je, pozivajući se na službenu zabilješku - terensku provjeru” od 6. marta, odbila da mu izda traženu dozvolu.

U spornoj službenoj zabilješci koju je Batuta pokazao “Vijestima”, između ostalog piše da je “poznato da je imenovani (Batuta-prim.aut.) uživalac alkohola, te da sa tim isto može dovesti do zloupotrebe oružja”, a piše i da “za imenovano lice je karakteristično drsko i agresivno ponašanje koje bi za posljedicu imalo zloupotrebu oružja”.

Međutim, u zabilješci nisu navedeni konkretni dokazi za te tvrdnje i procjene policije.

U članu 15 Zakona o oružju, na koji se policija poziva kao osnov za sačinjavanje službene zabilješke, stoji da on “mora da sadrži detaljne navode, potkrijepljene činjenicama koje nedvosmisleno potvrđuju sadržinu”...

Batuta je u filijali MUP-a izjavio da je netačno sve što je utvrđeno službenom zabilješkom policije, odnosno da nije kažnjavan i da nije uživalac alkohola.

Njegov advokat Ratko Pantović kazao je “Vijestima” da je prekršajno-kaznena evidencija njegovog klijenta čista, jer je Batuta službeno rehabilitovan u odnosu na krivična djela za koja je odgovarao prije skoro 30 godina.

On je naglasio da to pokazuje i aktuelni izvod iz krivične i prekršajne evidencije Ministarstva pravde, koju je Batuta priložio uz ostalu dokumentaciju sa zahtjevom za dobijanje odobrenja za nabavku lovačkog oružja u februaru ove godine, ali da je njegov zahtjev i uprkos tome dva puta odbijen, bez navođenja konkretnih dokaza i argumenata.

To se, tvrdi, desilo smo zato jer je tako odlučila šefica tivatske filijale Karolina Vučinović. Ona je prvo odbijajuće rješenje donijela 3. aprila, na što se Batuta žalio drugostepenom organu - Direktoratu za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a.

Oni su prihvatili žalbu, poništili prvostepeno rješenje i konstatovali da je ono “donijeto uz više povreda načela upravnog postupka”, pa je predmet vraćen na ponovljeni postupak.

“U konkretnom slučaju, prvostepeni organ nije sproveo ispitni postupak, niti izvodio dokaze, što čini povredu pravila postupka koji se odnose na obrazložena rješenja u smislu čl. 22 st. 7 zakona o upravnom postupku”, piše pored ostaloga u rješenju Direktorata za upravne poslove, državjanstvo i strance MUP-a kojim je prihvaćena Batutina žalba.

Međutim, i u ponovljenom postupku Vučinović je opet 11. oktobra odbila Batutin zahtjev. U ponovljenom postupku ona je Batuti omogućila da se izjasni o rezultatima ispitnog postupka, pa je on prošle nedjelje došao u prostorije tivatske filijale MUP-a i kazao da pribavljeni izvodi iz njegove krivične i prekršajne evidencije pokazuju da se protiv njega ne vodi ni prekšajni ni krivični postupak, da ne postoji nijedan validni dokaz da je uživalac alkohola, a kamoli da je liječen.

Kazao je i da je sportista - bivši vaterpolista i nikada nije pio alkohol, kao i da danas redovno trenira. Istakao je da je više od 30 godina lovac sa položenim lovačkim ispitom i dozvolom, član više lovačkih društava u zemlji i inostranstvu, da je do sada imao više dozvola za lovačko oružje koje nikada nije zloupotrijebio i da nikada nije kažnjavan za prekršaje iz oblasti lova.

Od kad MUP radi medicinske provjere?

Iz Tima za odnose sa javnošću MUP-a nisu precizno odgovorili zbog čega njihova filijala u Tivtu je dva puta odbila zahtjev Batute, ali ni koje su konkretno dokaze iz kaznene evidencije sproveli u ponovljenom upravnom postupku, na osnovu kojih je taj organ opet odbio njegov zahtjev.

“Povodom vašeg interesovanja, obavještavamo vas da je postupak vođen u skladu sa Zakonom o oružju u vezi Zakona o upravnom postupku. Kako se radi o informacijama koje sadrže lične podatke, informacije je potrebno tražiti u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, za čije dostavljanje je potrebna i saglasnost Željka Batute, kako se radi o personalnim podacima”, saopštila je “Vijestima” Marija Šoć iz Tima za odnose sa javnošću MUP-a.

Iz resora koji vodi ministar Filip Adžić (URA) nisu odgovorili na osnovu konkretno kojeg dokaza je tivatska Filijala MUP-a utvrdila da je Batuta “uživalac alkohola” i da bi to “moglo da ima posljedicu zloupotrebe oružja”.

“Od kada se to i na osnovu kojih konkretno zakonskih odredbi, odnosno svoje stručne osposobljenosti, činovnici filijale MUP-a za upravne poslove, državljanstvo i strance u Tivtu bave poslovima medicinske i psihijatrijske procjene građana koji ovom organu podnose zahtjeve za izdavanje različitih dozvola”, pitanje je “Vijesti” na koje nema odgovora.

Bonus video: