Lekić: SDT i ODT podigli optužnice za isti događaj, terete različite osobe

ODT Podgorica za postavljanje eksplozine naprave ispred ugostiteljskog objekta "Štrudla" tereti Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića, dok SDT tereti Ljuba Milovića, Miloša Mišurovića i Aleksandra Kekovića

19442 pregleda 4 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Advokat Damir Lekić tvrdi da su crnogorska tužilaštva podigla dvije optužnice za isti događaj - Osnovno državno u Podgorici 4. juna 2020. godine, a Specijalno državno tužilaštvo 15. septembra 2023. godine.

Tvrdi i da za isti životni događaj - podmetanje eksploziva, ta tužilaštva terete različite osobe, ODT Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića, a njihove kolege iz SDT-a Ljuba Milovića, Miloša Mišurovića i Aleksandra Kekovića.

U saopštenju dostavljenom medijima Lekić je istakao da je "skandalozno i u svemu neobjašnjivo" postupanje ODT Podgorica u predmetu koji se po njegovoj optužnici vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici, pod poslovnom oznakom K.br. 342/22 protiv okrivljenih Turuskovića i Dacića.

Objasnio je da ODT Podgorica njih dvojicu tereti zbog postojanja osnovane sumnje da su 27.01.2020. godine u Podgorici svjesni svojih djela čija izvršenja su htjeli i znajući da su njihova djela zabranjena, suprotno čl. 37 st. 1 Zakona o eksplozivnim materijama, neovlašćeno držali eksplozivnu materiju – vojni eksploziv, čija je nabavka, držanje i upoteba zabranjena građanima, a okrivljeni Aleksandar Dacić eksplozijom, kao opšte opasnom radnjom izazvao opasnost po imovinu čija vrijednost prelazi iznos od 20.000,00 eura:

"Na način što je okrivljeni Ćazim Turusković označenog dana predao Mihailu Kićoviću bijelu kesu u kojoj se nalazila improvizovana eksplozivna naprava, a da Mihailo Kićović pritom nije znao šta se u njoj nalazi, kako bi istu po njegovom zahtjevu da okrivljenom Aleksandr Daciću, što je Mihailo Kićović i učinio, predajući je okrivljenom Aleksandru Daciću u blizini hotela 'Ziya', nakon čega je okrivljeni Aleksandar Dacić oko 04:30 časova ispred ugostiteljskog objekta 'Štrudla', vlasništvo oštećenog Save Rakočevića u ulici Bokeškoj br. 16, postavio navedenu inprovizovanu eksplozivnu napravu izrađenu od detonatorske kapisle, sporogorećeg štapina i trinitrtoulena (TNT) koji je prethodno aktivirao paljenjem fitilja, usljed čega je izazvana konkretna opasnost po imovinu oštećenog koja vrijedi 240.240,00 eura, kojom prilikom je usljed dejstva eksplozije došlo do loma ulaznih vrata označenog ugostiteljskog objekta i loma konstrukcije tende ispred istog, na koji način je prouzrokovana šteta u iznosu od 9.637,04 €, čime su (po toj optužnici) okrivljeni Ćazim Turusković i Aleksandar Dacić kao saizvršioci, izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 2 z vezi čl. 23 st. 2 KZ CG, a okrivljeni Aleksandar Dacić u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti iz čl. 327 st. 1 KZ CG. O ovome u prilog ovog teksta za ove medije dostavljam izvod iz pomenute optužnice Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici", napisao je Lekić.

Pojašnjava, međutim, da SDT za isto to krivično djelo tereti okrivljene Milovića, Mišurovića i Kekovića, te da su protiv njih podnijeli optužnicu i zbog postojanja osnovane sumnje da su:

"...U januaru 2020 godine okrivljeni Ljubo Milović svjestan svog djela čije je izvršenje htio, suprotno čl. 5 st. 1 u vezi čl. 4 st. 2 tač. 7 Zakona o oružju, neovlašćeno izradio i držao eksplozivnu materiju – eksplozivno oružje urađeno od 500 grama trinitrotoulena, detonatorske kapisle i sporogorućeg štapina čija je nabavka, držanje i nošenje građanima zabranjeno, a okrivljeni Miloš Mišurović i Aleksandar Keković i lice po imenu Malden i nadimku Mađo, svjesni svog djela čije su izvršenje htjeli, suprotno čl. 5 st. 1 u vezi čl. 4 st. 2 tač. 7 Zakona o oružju, neovlašćeno nabavili i držali eksplozivnu materiju – eksplozivno oružje urađeno od 500 grama trinitrotoulena, detonatorske kapisle i sporogorućeg štapina čija je nabavka, držanje i nošenje građanima zabranjeno, a zatim dana 27.01.2020 godine u Podgorici oko 04:20 časova u ulici Bokeškoj br. 16 okrivljeni Ljubo Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković i lice po imenu Mladen i nadimku Mađo, svjesni svog djela čije su izvršenje htjeli i svog zajedništva, eksplozijom ispred ugostiteljskog objekta 'Štrudla' izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i za imovinu čija vrijednost prelazi 20.000,00 eura"....

SDT je pojasnio i da je Milović izradio eksplozivnu napravu koja se sastojala od 500 grama trinitrotoulena, detonatorske kapisle i sporogorućeg štapina, a zatim dao nalog okrivljenom Milošu Mišuroviću da angažuje lica koja će za novčani iznos aktivirati eksplozivnu napravu u ugostiteljskom objektu “Štrudla”. Tvrde i da je on dao eksplozivnu napravu Mišuroviću:

"Pa je okrivljeni Miloš Mišurović za izvršenje zadatog naloga angažovao okrivljenog Aleksandra Kekovića i lice po imenu Mladen i nadimku “Mađo” koji su prihvatili da aktiviraju eksplozivnu napravu u navedenom ugostiteljskom objektu, kojom prilikom im je predao eksplozivno oružje dobijeno od okrivljenog Ljuba Milovića, pa je dana 27.10.2020 godine oko 04:20 časova jedan od njih dvojice postavio navedenu eksplozivnu napravu ispred ugostiteljskog objekta “Štrudla” vlasništvo oštećenog Save Rakočevića, koju je prethodno aktivirao paljenjem sporogorećeg fitilja, nakon čega je došlo do eksplozije usljed čega je na tom mjestu izazvana konkretna opasnost za život i tijelo oštećenih Ilme Hadžić, Srđana Milića, Slavka Darmanovića i Aleksandre Jevrić koji su se nalazili u blizine eksplozije, kao i konkretna opasnost za imovinu vlasnika ugostiteljskog objekta “Štrudla” oštećenog Save Rakočevića, koja vrijedi 240.240,00 €, a usljed koje eksplozije je došlo do loma ulaznih vrata označenog ugostiteljskog objekta i loma konstrukcije tende ispred istog, na koji način je prourokovana šteta u iznosu od 9.637,04 €, nakon čega je okrivljeni Ljubo Milović da okrivljenom Milošu Mišuroviću novac u iznosu od 4.000,00 €, od kojeg iznosa je okrivljeni Miloš Mišurović predao okrivljenom Aleksandru Kekoviću i lucu po imenu Mladen i nadimku “Mađo” iznos od 2.500,00 €, čime su (po toj optužnici) okrivljeni Ljubo Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković kao saizvršioci izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 2 u vezi čl. 23 st. 2 KZ CG u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti iz čl. 327 st. 1 u vezi čl. 23 st. 2 KZ CG. O ovome u prilog ovog teksta za ove medije dostavljam izvod iz pomenute optužnice Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore", napisao je Lekić.

On ističe da se prostom analizom činjeničnog opisa te dvije optužnice jasno uočava da obije tretiraju isti životni događaj i to aktivaciju eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat “Štrudla” koji se dogodio dana 27.01.2020 godine oko 04:30 časova u Podgorici.

"Takođe, jasno se uočava da ove dvije optužnice za isti životni događaj tretiraju različita lica. U optužnici Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici za ovaj događaj se terete okrivljeni Ćazim Turusković i Aleksandar Dacić, dok se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore za taj identičan događaj terete okrivljeni Ljubo Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković. Kako je moguće da se ovo dogodilo zaista je veliko pitanje, a takođe ogromno je pitanje i kako je to moguće da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici za ovaj životni događaj i dalje tereti tj. krivično goni okrivljene Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića, odnosno postavlja se pitanje kako je moguće da do dana današnjeg još uvjek nije odustalo od krivičnog gonjenja za krivična djela proistekla iz ovog događaja u odnosu na ova dva lica, a ovo posebno pri činjenici da optužnica nije prva faza kada je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici za ovakve činjenice i podatke moglo, odnosno shodno svojoj zakonskoj obavezi moralo znati, a kada je bilo dužno odmah da preduzme sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti bez bilo kakvog odlaganja kako se to ne bi dogodilo ili kako bi to što prije spriječilo, već je prva faza kada je to moglo znati bila izviđaj, a zatim istraga, koje dvije faze je sprovelo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, a koje faze su prethodiile ovoj fazi u kojoj je podnijeta optužnica od strane Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Višem sudu u Podgorici odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, mita, korupcije, terorizma i ratnih zložina, a koja tretira istovjetan životni događaj kao i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ali sa potpuno drugim izvršiocima krivičnih djela", saopštio je advokat.

Dodao je da je takvo postupanje ODT u Podgorici nažalost ravno "skandalu".

"Jer je dozvolilo da se bukvalno u svemu za isti životni događaj vode dva odvojena krivična postupka pred različitim stvarno nadležnim sudovima, protiv različitih lica od kojih neka u nekom od ta dva krivična postupka moraju biti nevina i to očigledno upravo ova koja su obihvaćena ovom 'nesrećnom' optužnicom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, a koja optužnica osim ovog nedostatka boluje i od drugih mnogobrojnih većih nedostataka, koji počev od ovog zaista nezamislivog u svemu obesmišljavaju taj krivični postupak koji se vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici po njoj".

Lekić ističe da je nezamislivo i nevjerovatno ovakvo postupanje ODT u Podgorici i da se postavlja pitanje zašto to čine i kako je moguće da se dogodi žda se o istom životnom događaju po dvije različite optužnice vode dva odvojena krivična postupka pred različitim sudovima, protiv u svemu različitih lica:

"...A koji postupci jedan drugog u potpunosti obesmišljavaju jer je očigledno da su učesnici jednog postupka nevini, a nažalost još uvjek se revnosno krivično gone, te u odnosu na njih još uvjek npr. nije donijeta presuda kojom se optužba odbija usljed odustanka državnog tužioca od daljeg krivičnog gonjenja ili neka druga po njih povoljna odluka, iako je to obaveza državnog tužilaštva, a u ovom slučaju očigledno Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Kod ovakvog stanja stvari smatram da treba zaista i više nego preispitati postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u ovom i u drugim predmetima, kao i njegove motive za ovako preduzete radnje, što i apleujem da se u što kraćem roku učini. Konačno, kao što prethodno rekoh, medijima dostavljam obije optužnice koje je neophodno u ovim djelovima objaviti kako bi se i Crnogorska javnost upoznala o svemu ovome što sam ovdje naveo i o svemu ovome šta se dešava u našem pravosuđu u kojem se trenutno pred različitim sudovima za u svemu isti životni događaj terete različite osobe, a naročito o onome šta u konkretnom slučaju čini Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici".

Bonus video: