Advokat zatražio izuzeće tužiteljke Bošković u slučaju torture Vučinića od strane SPO

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Igor Đuričković, nastavak suđenja je zakazao za drugi novembar

11936 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.10.2023. 14:30h

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje organizatorima kriminalne organizacije okrivljenim Radovanu Mujoviću i Vasiliju Rafailoviću i ostalim optuženima.

Nakon što je odgledan snimak saslušanja okrivljenog Uroša Vučinića, njegov branilac advokat Danilo Živković, koji je danas mijenjao kolegu advokata Srđana Lješkovića, zatražio je izuzeće specijalne tužiteljke Nataše Bošković.

Nakon pregleda snimaka saslušanja optuženog Uroša Vučinića, sudija Igor Đuričković je primijetio.

“Uočljivo je da se na snimku vidi da na stolu, s lijeve strane mjesta na kojem sjedi Vučinić, i na stolu na kojem je veći dio saslušanja bio oslonjen rukom, bilo postavljeno više listova papira, neposredno pored njegove lijeve ruke. I da se na stolu ispred njega, koji je znatno niže, a da je ispod visine koljena Vučinića, nalazila otvorena fascikla i da se u toj fascikli nalazilo više listova”, rekao je sudija Igor Đuričković.

Potom se sudu obratio advokat Danilo Živković, branilac Vučinića, po zamjeničkom punomoćju advokata Srđana Lješkovića.

“Iskaz Vučinića dat pred SDT je iznuđen, jer je rezultat torture i nečovječnog postupanja učinjenog od strane Specijalnog policijskog odeljenja (SPO). Sam način tokom prvog saslušanja emitovanog snimka ukazuje da je takav iskaz pravno nevaljan. A to jer postupajući tužilac od prvog pitanja krši optuženom pravo na odbranu, upućujući mu sugestivno pitanje:"Ne treba vam branilac, je li tako?". U kojem je pitanju sadržan i odgovor, što je izričito zabranjeno po ZKP-u”, istakao je advokat Živković.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Igor Đuričković, nastavak suđenja je zakazao za drugi novembar.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Branilac: Ispitivanje okrivljenog Vučinića bilo protivzakonito

Advokat Danilo Živković je dodao da se iz položaja i pokreta tijela optuženog Uroša Vučinića vidi da je čitao unaprijed pripremljen iskaz, te da ga tužiteljka koriguje i dopunjava.

“To je nezakonito i zabranjeno. Što se tiče drugog snimka, sudsko vijeće je dobro primjetilo da optuženi sa lijeve strane čita na papiru šta mu je napisano. Tužiteljka je postavila sugestivno pitanje: i konstatovala "znači li to da je sve ovo organizovao Mujović".

Takvo ispitivanje je protivzakonito, suprotno Zakonu i Ustavu i međunarodnom pravu”, naglasio je advokat Živković.

Dodao je da je zapisnik o saslušanju Vučinića protivzakonit i da se ne može koristiti kao dokaz.

“Takođe, odbrana, imajući u vidu ovakvo protivzakonito postupanje tužiteljke traži njeno izuzeće., koje ćemo naknadno obrazložiti”, rekao je advokat.

Lješković: Vučinić je čekao više od tri godine da kaže na koji način i kako je mučen i zlostavljan

Nakon što je današnji glavni pretres održan, advokat Srđan Lješković, branilac Uroša Vučinića, kojeg je na ročištu zamijenio kolega advokat Danilo Živkovič, mejlom se obratio Višem sudu u Podgorici.

Naveo je da se obraćanje odbrane može smatrati krivičnom prijavom protiv pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja, čija imena se nalaze u spisima predmeta.

Lješković je u dopisu ukazao na torturu koju je pretrpio optuženi Vučinić i zatražio izuzeće tužiteljke Nataše Bošković.

Naveo je da se iz snimka saslušanja Vučinića, u Specijalnom državnom tužilaštvu, zaključuje da je Vučiniću data unaprijed pripremljena izjava.

“Tužilac se nije ni udostojio, koliko je bila sigurna da imaju zaštićenog svjedoka, ni da mu na početku saslušanja pročitaju krivičnu prijavu, da ga barem upoznaju šta mu se stavlja na teret, protiv kojih lica je krivična prijava da bi znao na koje okolnosti daje izjavu”, navodi Lješković.

Dodao je da se na snimcima saslušanja Vučinića primjećujete da mu je glava 80 posto saslušanja, spuštena prema stolici i stolu na kojima su papiri i sa kojih čita ono što mu je Specijalno policijsko odeljenje sastavilo.

“Sve vrijeme saslušanja tužiteljka mu ne daje da svojim riječima iznese iskaz, već ga prekida postavlja pitanja i navodi ga da prati izjavu koja mu je napisana. Na prvom snimku se vidi kako Uroš lijevom rukom pomjera nešto što se nalazi ispred njega, a sada to već znamo da je pripremljena izjava od strane Specijalnog policijskog odeljenja”, tvrdi advokat.

Naveo je da se lako može vidjeti, ko hoće da vidi, prekide u Vučinićevom govoru, dok očima traži na spise ispred sebe nastavak onoga što treba da pročita.

“Dok traži čašu vode pogled mu je spušten i traži šta treba sledeće reći. Pa i ovo je samo dovoljno da njegova izjava nije data dobrovoljno i njegovom voljom. Vučinić u svom iskazu govori na snimku da mu je Paović rekao da se za informaciju o kretanju “Kana” daje 100 000 evra dok, tužiteljka unosi u zapisnik da je Uroš izjavio da je njemu i Paoviću ponuđeno po 50 000 eura”, navodi se u obraćanju sudu.

Branilac je ukazao da Vučinić nije ni upoznat sa pravom da može da izvrši uvid u video zapis svog izlaganja, kao ni sa pravom da mu se isti reprodukuje. Smatr ada je svima jasno da je ovaj iskaz iznuđen od strane pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja.

“Iskaz je unaprijed pripremljen za potpisivanje, upotrijebljena je sila, mučenje i prijetnja nad Urošem Vučinićem. Odbrana smatra da neke odluke donesene u tužilačkom izviđaju i postupanjima pripadnika Specijalnog policijskog tima, a sve ovo prema Urošu Vučiniću, podliježe i u sebi imaju sve elemente krivične odgovornosti”, naveo je Lješković.

Predložio je da sudsko vijeće zastane sa izvođenjem dokaza i spise predmeta proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu.

“Vučinić je tri godine i pet mjeseci čekao da kaže slobodno ono što ga muči svo ovo vrijeme. Dopisom SDT-u 30. 10. 2020 god. i 06.11. 2020 god. dostavili smo pisanu izjavu od strane pritvorenog Uroša Vučinića na koji način i kako je mučen i zlostavljan od pripadnika Specijalnog policijskog tima i na koji način je dao izjavu pred SDT”, navodi se u obraćanju sudu. Dodao je da do sada tužilaštvo ništa po tom pitanju nije preduzelo.

“Naše obraćanje smatrajte krivičnom prijavom protiv pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja,čija imena se nalaze u spisima predmeta kao i onih drugih koje će Uroš Vučinić prepoznati. Ponavljam, tražimo od Vas da spise predmeta proslijedite nadležnom državnom tužilaštvu. Ovo smo već tražili od SDT ali niko nas nikada nije udostojio ni odgovorom a kamoli da je nešto pokrenuto. Prije svega kao odbrana, pa kao građani imamo puno pravo da znamo šta se dešava i zašto nijesu procesuirana evidentna krivična djela koja ugrožavaju bezbjednost i sigurnost građana u ovom slučaju Uroša Vučinića”, naglasio je advokat Lješković.

Bonus video: