Ukrajina će Tuzovića izručiti Crnoj Gori

Stefan Đukić i Emil Tuzović su optuženi da su formirali kriminalnu organizaciju koja je pripremala ubistva sudija i policijskih službenika

15777 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo pravde Ukrajine dozvolilo je izručenje Emila Tuzovića, kojem se u Višem sudu u Podgorici sudi da je, zajedno sa Stefanom Đukićem, pripremao likvidacije sudija, tužilaca i policijskih funkcionera.

To je danas saopšteno u nastavku suđenja okrivljenoj kriminalnoj grupi Đukića i Tuzovića, optuženoj da je planirala da napadne i prebije sudiju Višeg suda Biljanu Uskoković, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog kolegu tužioca Sašu Čađenovića.

Predsjednik specijalnog vijeća, sudija Zoran Radović, je rekao da je 23. oktobra Direktorat za međunarodnu pravnu saradnju pri Ministarstvu pravdu Vlade Crne Gore, dostavio Višem sudu kopiju akata Ministarstva pravde Ukrajine od 25. septembra, kojim je obaviješteno da je dozvoljeno izručenje Tuzovića. Navedeno je da su dokumenta iz Ukrajine na engleskom jeziku, a sudija Radović je kazao da će biti prevedena.

Vijeće je danas odbilo predloge advokata odbrane da se okrivljenima ukine pritvor.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

U optužnici je navedeno da je okrivljeni Stefan Đukić zahtijevao od Brajovića i Zorana Perovića da prati Nikolu Dedaja radi ubistva na svirep i podmukao način. Đukić je optužen da je od Brajovića da čim nova vlast smijeni rukovodioca Uprave policije Zorana Lazovića i službenike policije Petra Lazovića i Ivana Đokovića, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića, i nakon njihove smjene, odmah i ubiju na svirep i podmukao način.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

Bonus video: