VDT ne zna šta je s navodnim ubicama Đurišića?

Nema povratnih informacija o slučaju ubistva Momčila Đurišića, nakon što je Albanija preuzela taj slučaj

25859 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Albanija nas ne obavještava: Medenica, Foto: Savo Prelević
Albanija nas ne obavještava: Medenica, Foto: Savo Prelević

Više državno tužilaštvo nema saznanja o tome da li su pravosudni organi Albanije, kojima su ustupili krivično gonjenje albanskih državljana Piroli Vinsceka (35) i Lale Dorjana (36), osumnjičenih za mučko ubistvo Ulcinjanina Momčila Đurišića, pokrenuli ili da li se vodi bilo kakav postupak protiv njih dvojice u toj državi.

Rukovoditeljka i portparolka VDT Lepa Medenica, saopštila je da to tužilaštvo, nakon što je ustupilo predmet kolegama iz Albanije, nije dobilo povratnu informaciju o daljem postupku protiv osumnjičenih za ubistvo crnogorskog državljanina u Ulcinju 4. juna 2021.

“Predmet koji je formiran u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv dva albanska državljanina, P.V. i L.D., zbog krivičnog djela teško ubistvo izvršeno dana 4. 6. 2021. godine u Ulcinju, kojom prilikom je lišen života M.Đ., je nakon preduzetih svih neophodnih radnji i pribavljenih dokaza, putem međunarodne pravne pomoći, dana 10. 1. 2022. godine ustupljen radi preduzimanja krivičnog gonjenja, protiv navedenih lica, nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije. Ovo tužilaštvo nije dobilo povratnu informaciju od nadležnih pravosudnih organa Republike Albanije o daljem postupanju u predmetu”, piše u odgovoru VDT na pitanja Vijesti koje potpisuje Medenica.

Iz VDT nije stigao direktan odgovor na pitanje da li to tužilaštvo ima komunikaciju sa kolegama iz susjedne države u vezi tog predmeta i ako nema, zašto.

Vijesti su pitanja o krivičnom gonjenju osumnjičenih za ubistvo Đurišića, prije skoro godinu poslali na mejl tužilaštva u Skadru, poznat redakciji, ali kako smo i objavili nedavno, odgovori još nijesu stigli.

Tamošnje tužilaštvo ostalo je nijemo i na urgencije u novembru i decembru prošle godine a odgovora nema ni na ista pitanja, koja smo sredinom avgusta ove godine, poslali na mejl koordinatora za informacije, dostupan na zvaničnom sajtu te institucije u Skadru.

A pitali smo ih šta su do sada preduzeli pravosudni organi Albanije u tom slučaju, da li su osumnjičeni saslušani i ako jesu, kako su se izjasnili povodom toga, odnosno da li su priznali ili negirali krivicu, da li tužilaštvo ima eventualnih saznanja da je ubistvo Đurišića povezano sa slučajem ubistva jednog državljanina Kosova, za koje je pravosnažno na višegodišnju kaznu zatvora kažnjen njegov sin, odnosno da li je u pitanju krvna osveta ili nešto drugo, da li je počelo suđenje povodom toga i ako nije, kada bi trebalo.

Đurišić je likvidiran u zakupljenom ugostiteljskom objektu u krugu Automoto društva pored benzinske pumpe na ulazu u grad.

Državljani Albanije, kako je utvrđeno tokom istrage, u lokal su došli u popodnevnim satima, kada nije bilo gostiju, odnosno kada je Đurišić bio sam, što ukazuje da su ubica i pomagač neko vrijeme vjerovatno pratili Ulcinjanina.

Poručili su piće, a kada je Đurišić krenuo prema šanku, Piroli je izvadio pištolj i pucao mu u potiljak. Njegovo beživotno tijelo u šanku, nešto kasnije, pronašli su gosti lokala. Albanci su odmah nakon ubistva pobjegli iz kafane u nepoznatom pravcu, a policija je nedaleko od mjesta ubistva, pronašla pištolj i jaknu.

Pucali u kafani, pa odbacili jaknu i pištolj (ilustracija)
Pucali u kafani, pa odbacili jaknu i pištolj (ilustracija)foto: Shutterstock

Istražitelji su kasnije utvrdili da su oni legalno ušli u Crnu Goru i iz nje izašli preko graničnog prelaza Sukobin, istog dana kada su izvršili ubistvo.

Prema informacijama “Vijesti”, likvidacija Đurišića dovodi se u vezu sa ubistvom Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju, za šta je osuđen Momčilov sin Savo.

Iz policije je tada saopšteno da jedan od pravaca istrage ide ka tome da li je motiv ubistva krvna osveta, ali da to ne mogu i decidno da tvrde.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Centra bezbjednosti Bar podnijeli su u oktobru 2021. godine krivičnu prijavu protiv Vinsceka i Dorjana, koje sumnjiče za ubistvo Đurišića. Iz policije su tada saopštili da su tokom izviđaja identifikovali izvršioce i da su im kolege iz Albanije, nakon provjere dokaza koje su izuzeli, potvrdili sumnje.

Bonus video: