Kovač odbio da Kosovu izruči Vukotića

Sud je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje, ali je ministar pravde odbio molbu za izručenje jer smatra da je povrijeđen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama

27113 pregleda 60 reakcija 56 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Marko Kovač odbio je zahtjev Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića (61), potvrđeno je "Vijestima" iz Ministarstva pravde.

Vukotića vlasti Kosova terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Sud je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje, ali je ministar pravde odbio molbu za izručenje jer smatra da je povrijeđen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Vukotića je osumnjičen da je tokom 1999. godine, na teritoriji Peći, počinio krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su, sprovodeći međunarodnu ciljanu potragu, zajedno sa službenicima policije u Plavu i Berane, locirali su i uhapsili M.V. (61), kojeg potražuje NCB Interpol-a UNMIK zbog obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku, koji se vodi protiv njega zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva", saopšteno je krajem septembra iz Uprave policije.

Istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju, navode, odredio je Vukotiću ekstradicioni pritvor.

Bonus video: