Umjesto doživotno, Dabović će robijati 40 godina

Kazna kojom je Novljanin osuđen zbog ubistva djevojke u Srbiji morala je da bude prilagođena domaćem zakonodavstvu

12705 pregleda 47 reakcija 7 komentar(a)
Iz Padinske skele Dabović stiže u spuški zatvor, Foto: BORIS PEJOVIC
Iz Padinske skele Dabović stiže u spuški zatvor, Foto: BORIS PEJOVIC

Novljanin Dejan Dabović odslužiće 40 godina robije, umjesto doživotne kazne zatvora na koju je osuđen presudom Višeg suda u Novom Sadu.

Tom crnogorskom državljaninu u Srbiji se sudilo zbog ubistva bivše djevojke krajem decembra 2019. godine, ali je, nakon sudske odluke, uslišena njegova molba da robija u Crnoj Gori.

Međutim, kako crnogorskim zakonom nije propisana doživotna robija, ova kazna je morala da bude prilagođena domaćem zakonodavstvu.

“Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici priznalo je stranu sudsku presudu i osudilo Dejana Dabovića iz Herceg Novog na 40 godina zatvora zbog teškog ubistva”, izjavila je “Vijestima” Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Dabović je ubio svoju bivšu djevojku Dušanku Jocović u Novom Sadu.

“Presudom Višeg suda u Novom Sadu od 24. 3. 2021. godine okrivljeni Dabović Dejan je oglašen krivim zbog krivičnog djela teško ubistvo i krivičnog djela razbojništvo i osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, jer je 26. 12. 2019. godine u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu lišio života svoju bivšu emotivnu partnerku”, naveli su iz novosadskog Višeg suda.

Objasnili su da je tu kaznu potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu.

“Osuđeni Dabović Dejan je 22. 9. 2021. godine iz pritvorske jedinice OZ Novi Sad sproveden na izdržavanje kazne prvo u KPZ Sremska Mitrovica, a nakon toga u KPZ Beograd - Novi zavod, Padinska skela, gdje se i dalje nalazi. Rješenjem Višeg suda u Novom Sadu 25. 2. 2022. godine, usvojena je molba branioca da se osuđeni Dabović Dejan premjesti u Republiku Crnu Goru, čiji je državljanin, radi daljeg izdržavanja kazne doživotnog zatvora. Navedeno rješenje je potvrđeno rješenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 1. 6. 2022. godine”, naveli su.

Sudsko vijeće Višeg suda u Novom Sadu, kojim je predsjedavala sudija Ivana Josifović, donijelo je presudu kojom je Dabović oglašen krivim za teško ubistvo iz bezobzirne osvete bivše devojke Dušanke Jocović (25) 26. decembra 2019. godine.

Kako je utvrđeno tokom suđenja, Dabović je nakon prepirke četiri puta ubo Dušanku po vratu i grudima i nanio joj druge povrede nožem, koji je donio kada je iz Herceg Novog dan ranije došao u Novi Sad.

Dušanka je, saopšteno je na suđenju, desetak minuta trpjela bolove jakog intenziteta i od tih teških povreda preminula.

Dabović je osuđen i zbog toga što je u danu koji je prethodio ubistvu, u objektu kladionice “Liman”, uperivši nož u radnicu, oduzeo dnevni pazar i prisvojio ukupno 11.300 dinara.

Bonus video: