Advokat: Bajčeta nezakonito u pritvoru duže od 15 dana

"Imajući u vidu da odluka nadležnog suda nije donijeta u navedenom periodu, niti ekspedovana ni braniocima ni Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zabrinjavajuće je po kom osnovu i na osnovu koje odluke uprava UIKS-a ovog okrivljenog drži u pritvoru", kazao je Jovović

27131 pregleda 12 komentar(a)
Bajčeta, Foto: Savo Prelević
Bajčeta, Foto: Savo Prelević

Vladimir Bajčeta nezakonito je u pritvoru duže od 15 dana, bez odluke Višeg suda, saopštio je njegov branilac, advokat Dušan Jovović, dodajući da je zabrinjavajuće što se ne zna ni po kom osnovu je taj Podgoričanin i dalje u Istražnom zatvoru.

Jovović je Vijestima rekao da je sudu dostavio predlog da Bajčeti ukine pritvor.

"Dostavio sam predlog za ukidanje pritvora za Bajčetu Vladimira, iz razloga što se isti nezakonito nalazi u pritvori bez oduke suda više od 15 dana. Imajući u vidu da odluka nadležnog suda nije donijeta u navedenom periodu, niti ekspedovana ni braniocima ni Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zabrinjavajuće je po kom osnovu i na osnovu koje odluke uprava UIKS-a ovog okrivljenog drži u pritvoru", kazao je on.

Jovović je dodao da sudovi nijesu našli za shodno da odluče o izjavljenoj žalbi iako je predmetno postupanje i rok jasno propisan zakonom zbog čega posledice nepostupanja suda okrivljeni trpi nezakonitim pritvorom.

"Iz naprijed navedenog, kako su mom branjeniku nesporno povrijeđena prava procesnih pravila postupka, i prava na slobodu i pravično suđenje, iste se jedino mogu otkloniti ukidanjem nezakonitog prtlitvora. Dakle u konkretnom su učinjene povrede Ustava Crne Gore i Konvencije, zbog čega sam se obratio vijeću nadležnog suda za ukidanje nezakonitog pritvora. Za napomenuti je da isti tretman imaju i ostala okrivljena lica u istom predmetu", rekao je Jovović.

Bajčeta je jedan od optuženih za šverc kokaina, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja...

Uhapšen je u martu po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

SDT je protiv njega i još 20 osoba Višem sudu podnijelo optužnicu, a na spisku optuženih su i šeg kavačkog klana Radoje Zvicer, predsjednik Opštine Budva Milo Božović, donedavni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, odbjegli policajac Ljubo Milović, Mileta Ojdanić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Bonus video: