Pravi pištolji i lažne značke: Policajci tvrde da im je naređeno da puste i naoružanog Markovića

Interventna jedinica 2019. uzalud privela naoružanu osobu, nakon urgencije šefova odmah je puštena, a pištolj je vraćen. Marković policajcima pokazao legitimaciju Internacionalne policijske asocijacije, a iz UP ne odgovaraju da li je on njihov službenik

76627 pregleda 182 reakcija 29 komentar(a)
“Sigurno je bilo poziva vođi grupe da se lice pusti” (ilustracija), Foto: Savo Prelević
“Sigurno je bilo poziva vođi grupe da se lice pusti” (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Interventna jedinica policije i u februaru 2019. godine uzalud je u stanicu privela Slavka Markovića koji se sa Aleksandrom Šakovićem vozikao naoružan i zaštićen službenog legitimacijom Internacionalne policijske asocijacije - odmah je pušten, a oružje mu je vraćeno.

To proizilazi iz iskaza policajca Gorana Krstonijevića datog specijalnom tužiocu Jovanu Vukotiću.

Krstonijević je svjedočio u predmetu formiranom protiv njegovih nekadašnjih kolega Ljuba Milovića i Petra Lazovića i još 19 pripadnika takozvanog policijskog narko-kartela, kojima se na teret stavlja, između ostalog, pranje sedam miliona eura, šverc 4,3 tone kokaina, zloupotreba službenog položaja...

Taj suspendovani policajac, tužiocu je naveo dva primjera u kojima su nalozi šefova obesmislili zakonito postupanje - kontrolu Milovića i Markovića.

Ispričao je i da je 28. februara 2019.godine oko 19 časova, sa kolegama Draganom Radinovićem i Veskom Miloševićem obavljao redovnu patrolnu djelatnost, kada su na Cetinjskom putu uočili Aleksnadra Šakovića “koji važi za bezbjednosno interesantno lice”.

Objasnio je da je prije toga već jednom oduzimao pištolj Šakoviću i da je taj Podgoričanin tada pokušao da im pobjegne...

Interpretirajući njegovu izjavu, tužilac u optužnici navodi da su Krstonijević i Radinović energično izašli iz policijskog automobila, a da je Milošević vozio.

“Misli da je kolega Radinović prišao Šaković Aleksandru, jer je Vesko vozio, a vozač nije izlazio, a on (Krstonijević) je prišao ovom drugom licu koje se nalazilo u društvu Šaković Aleksandra. Ovo drugo lice je samo izvadilo pištolj ‘Remington’, model 1911 US Army, kalibra 45, serijskog broja W1235731 te mu je odmah... bilo sumnjivo, budući da se ovo lice predstavilo kao kolega i rekao da se radi o službenom pištolju, jer koliko mu je bilo poznato, kolege ovaj model i marku pištolja ne duže”, rekao je Krstonijević tužiocu.

Dodao je i što je još kod njega probudilo sumnju - članska karta Internacionalne policijske asocijacije (IPA), koju, kako tvrdi, često pokazuju bezbjednosno interesantna lica.

“Ovo lice je izvadilo člansku ‘IPA’ sekcije, međunarodnog Sindikata policije, za koju mu se u praksi pokazalo da često pokazuju bezbjedonosno interesantna lica, te je ovom licu koje mu se legitimisalo kao Marković Slavko i predalo ličnu kartu, rekao da moraju poći do Centra bezbjednosti, te da mu službena nije adekvatna, a isti mu je saopštio da mu je jedan čovjek rekao da može da nosi pištolj đe god oće i da su ga zaustavljali i u Budvi”, navodi tužilac u optužnici izjavu svjedoka Krstonijevića.

U daljem tekstu tog tužilačkog akta piše da je Krstonijević objasnio da su tu osobu odveli u prostorije Podgoričke policije:

“Pištolj je prvo stavljen u prostoriju gdje se dovode privedena lica, a zatim premješten u prostoriju gdje su starješine, u kancelariju gdje građani nemaju pristup... Te večeri dežurni starješina je bio Dalibor Živković, koji je morao vidjeti pištolj jer je zvao i imao komunikaciju u vezi sa tim događajem i tom prilikom im je rekao da je Slavko kolega iz Specijalne i da je sve to u redu, te da je načelnik tako rekao. Dalibor Živković je sa ovim Marković Slavkom takođe obavio razgovor, bili su u kancelariji. Zvali su ga u kancelariju u koju ne ulaze građani”.

Krstonijević je specijalnom tužiocu rekao i da je 100 odsto siguran da su sa tim događajem upoznati neki načelnici i da Dalibor Živković na svoju ruku nije mogao vratiti pištolj.

Takođe, ispričao je i da je siguran da je “Slavko iz Specijalne” izašao sa pištoljem iz podgoričke policije: “A stavio ga je za pas, da ga kamere ne snime”.

“Tom prilikom on mu je rekao da ubuduće nosi službenu, budući da je na neki način imao potrebu da mu se izvini, jer je kolega iz Specijalne, na šta mu je on rekao da se ne sjekira kako će ga nositi i da taj što ga mu je dao mu je rekao da može da ga nosi kad god ‘oće i đe god ‘oće”, navodi tužilac Krstonijevićeve riječi.

Prema optužnici, taj policajac je, uz objašnjenje da je znao da može doći do toga da nadređeni vrate pištolj i puste privedenog, fotografisao pištolj...

“Predmetne prilike u pištolju je bilo osam metaka, a ovo lice je svo vrijeme bilo hladno i poprilično sigurno u ishod događaja”.

Krstonijević je ustvrdio da Živković nije njemu naredio da puste Markovića i vrate mu pištolj...

“Nije znao da li je to naredio vođi grupe, a sve radnje koje se tiču obavještavanja starješina obavlja vođa grupe, a sigurno da je bilo poziva prema vođi grupe, telefonskih pretpostavlja, da se pusti lice”.

Rekao je i da njegov kolega, koji je vođa grupe, nije htio da im kaže ko ga je zvao da puste Markovića, ali da pretpostavlja da je to učinio sada uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović.

“I kolega se odupro tim pritiscima”, rekao je Krstonijević.

Ipak, nije objasnio zbog čega je u tom trenutku kada je neko telefonom pozvao vođu grupe nakon što su zaustavili Markovića, pomislio da je sa druge strane žice Lazović.

Rekao je da nije bilo potrebe da im neko naređuje, jer su oni kao Interventna jedinica samoinicijativno priveli tu osobu u Centar bezbjednosti.

Taj svjedok objasnio je i na koji način se o događajima sa terena obavještava dežurna služba Uprave policije:

“Svu komunikaciju vrši vođa grupe, da li je javio ili ne, nije znao, niti je pak on pisao patrolni list, tako da ne zna je li događaj evidentiran... Pretpostavlja da su sačinili službenu zabilješku u vezi sa ovim događajem, ali isto tako pretpostavlja da je isparila kao i njegova prijava. Takođe, naveo je i da kada se posumnja da je izvršeno krivično djelo, Interventna jedinica preko vođe grupe komunicira sa Dežurnom, a Dežurna sa inspektorom po liniji rada, koji komunicira sa tužiocem... Kad je neki ‘jači’ slučaj uključuju se i starješine”, kazao je on.

Ko je Slavko Marković?

Uprkos najavama, iz policije danima ne odgovaraju na pitanja - da li je Slavko Marković zaista službenik Uprave policije, da li je razdužio službeni pištolj...

Takođe, ko mu je dao IPA službenu legitimaciju, nijesu odgovorili iz crnogorske sekcije Internacionalne policijske asocijacije.

Vijesti su Upravu policije pitale da li je Marković zaposlen u toj bezbjednosnoj službi, kog su 28. februara 2019. godine službenici policije zaustavili u saobraćaju, priveli, a potom i pustili i vratili mu pištolj i službenu legitimaciju IPA-e.

Iz crnogorske sekcije IPA-e nijesu odgovorili na set pitanja o njihovom članstvu, službenim legitimacijama, pa ni na ono ko je i kada dao IPA službenu legitimaciju izvjesnom Slavku Markoviću.

Prema nezvaničnim saznanjima iz UP, on je kratko radio u nekadašnjoj Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, a potom u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK) dok je njime upravljao Zoran Lazović.

Isti izvori kazali su da je Marković bio zadužen za obezbjeđenje starijeg Lazovića.

Osoba istog imena i prezimena pominjala se i nakon razbijanja protesta nekadašnjeg Demokratskog fronta, u oktobru 2014. godine.

U maju naredne godine, “Vijestima” je više izvora iz UP nezvanično reklo da je u noći 24. oktobra hamerom SAJ-a upravljao Nikšićanin Slavko Marković i da je on navodno kum tadašnjeg komandanta te jedinice Radosava Lješkovića.

Sagovornici lista tada su tvrdili da su ga vidjeli na parkingu kod Skupštine u uniformi SAJ-a.

Tadašnji prvi policajac Slavko Stojanović nije prije objavljivanja teksta odgovorio “Vijestima” da li je to tačno, da li je Marković pripadnik Uprave policije i SAJ-a i da li je vozio službeno vozilo.

Marković je tada sve negirao, pojasnivši da je on sportista, bivši reprezentativac u džudu, da nije pripadnik Uprave policije, a samim tim ni SAJ-a i da ga čudi zašto ga sa tim povezuju.

Kazao je i da se jasno vidi da nije na spisku pripadnika SAJ-a i da njihovu uniformu ne može da nosi niko ko im ne pripada.

Bonus video: