Oborio policajca, sudija ga pustio da ide kući

Tužilaštvo podnijelo optužni predlog zbog krivičnog djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i predložilo da se okrivljenom odredi pritvor, ali je podgorički Osnovni sud to odbio da učini

47173 pregleda 286 reakcija 46 komentar(a)
Policajac pokušava da zaustavi vozilo, Foto: Uprava policije/screenshot
Policajac pokušava da zaustavi vozilo, Foto: Uprava policije/screenshot

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odbio je predlog Osnovnog državnog tužilaštva da u pritvor pošalje Lazara Kukuličića (29) osumnjičenog da je vozilom oborio službenika policije prilikom saobraćajne kontrole.

To proizlazi iz odgovora Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, iz kog su objasnili da su protiv Kukuličića podnijeli optužni prijedlog.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Podgorici protiv okrivljenog K. L. zbog krivičnog djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i istovremeno je predloženo da se okrivljenom odredi pritvor, što je Osnovni sud u Podgorici odbio”, kazao je za Vijesti rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović.

Kukuličić je uhapšen 15. septembra, nedugo nakon što je u Golubovcima, upravljajući automobilom, lakše povrijedio saobraćajca Veselina Bakića.

Policajac na asfaltu
Policajac na asfaltufoto: Uprava policije (screenshot)

Iz Uprave policije tada je saopšteno da su mu lisice na ruke stavili službenici Regionalnog centra bezbjednosti “Centar”, preciznije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica.

Pojašnjeno je da je Kukuličić krivično djelo učinio oko 10.20 sati, a Uprava policije objavila je i snimak nadzorne kamere, na kom se vidi obaranje saobraćajca.

“Slobode je lišen L. K. (29) i njemu se na teret stavlja krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, a koje je izvršio na štetu službenika Uprave policije V. B. Službenik saobraćajne policije je danas oko 10.20 časova u Golubovcima, u mjestu Trešnjica, zaustavio vozilo kojim je upravljao L K. i pristupio kontroli vozača koji je odbio da postupi po zahtjevu službenika policije i mimo odobrenja vozilo stavio u pogon, kojom prilikom je ostvario kontakt sa službenikom policije, a koji je tada zadobio povrede. Ubrzo nakon toga je L. K. je lišen slobode”, saopšteno je tog dana iz Uprave policije.

Policajac kontroliše vozača
Policajac kontroliše vozačafoto: Uprava policije (screenshot)

Na objavljenom snimku vidi se da saobraćajac zaustavlja automobil, prilazi vozilu, koje nakon nekoliko sekundi kreće, dok policajac pokušava rukama da ga zadrži.

Poslije nekoliko metara, vozač dodaje gas, a policajac pada na ulicu.

Kukuličića, međutim, ne terete i za nanošenje lakih tjelesnih povreda Bakiću, kao ni za krivično djelo iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Nakon što su ga uhapsili, iz UP su istakli da je evidentan značajan broj krivičnih djela i prekršaja, počinjenih na štetu policijskih službenika.

Tog dana apelovali su na građane, da svojim postupcima i ponašanjem doprinesu bezbjednosti i stvaranju adekvatnog ambijenta za obavljanje policijskog posla.

“Ali i upozoravamo da će svaki slučaj koji bude usmjeren i koji se bude odnosio na sprečavanje, napad i ometanje ili omalovažavanje službenika policije, u saradnji sa nadležnim pravosudnim organima, biti sankcionisan”, naglasili su tada iz Uprave policije.

Uprkos njihovom upozorenju i predlogu tužilaštva, sudija nije poslao u pritvor Kukuličića.

Bonus video: