U postupku aktiviranja eksploziva u lokalu "Štrudla" čitaće i optužnicu SDT-a

"Predao sam optužnicu SDT-a koja tretira u pogledu vremena, mjesta i načina izvršenja, isti ovaj životni događaj, kada je aktivirana eksplozivna naprava na ugostiteljski objekat 'Štrudla', ali u toj optužnici, po prikupljenim dokazima od strane SDT-a, to je urađeno od strane drugih lica, a ne od strane okrivljenih Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića", rekao je Lekić

14445 pregleda 1 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Advokat Damir Lekić danas je u podgoričkom Osnovnom sudu predložio da se u postupku za aktiviranje eksploziva u lokalu "Štrudla", kao dokaz provede i optužnica Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koja takođe tretira taj događaj.

To je kazao na glavnom pretresu u predmetu protiv Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića, koji se terete da su aktivirali eksplozivnu napravu u tom ugostiteljskom objektu.

Lekić je nedavno obavijestio javnost da su SDT i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podigli optužnice za taj, isti događaj.

Takvo djelovanje tužilaštava ocijenio je skandaloznim, pojašnjavajući da su različite osobe okrivljene za eksploziju u centru Podgorice 27. januara 2020. godine.

"Predao sam optužnicu SDT-a koja tretira u pogledu vremena, mjesta i načina izvršenja, isti ovaj životni događaj, kada je aktivirana eksplozivna naprava na ugostiteljski objekat 'Štrudla', ali u toj optužnici, po prikupljenim dokazima od strane SDT-a, to je urađeno od strane drugih lica, a ne od strane okrivljenih Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića. Predložio sam da se ta optužnica SDT-a, kao i spisi predmeta Višeg suda u Podgorici, odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, mita, korupcije, terorizma i ratnih zločina, po kojoj su formirani, provedu kao dokazi", rekao je Lekić "Vijestima".

On je konstatovao da se tome juče nije protivila državna tužiteljlka Marija Kažić, ali da se sa istim nije ni saglasila.

"Ostavila je taj podnijeti dokazni predlog na ocjenu sudu. Sudija je prihvatila taj podnijeti dokazni predlog i odredila je da se izvrši uvid u tu optužnicu, kao i u navedene spise predmeta, nakon što iste pribavi od strane Višeg suda u Podgorici", rekao je Lekić.

On je rekao da je nakon toga tražio izuzeće od daljeg postupanja u predmetu rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duška Milanovića i postupajuće državne tužiteljke, obrađivača predmeta Biljane Medenice.

"Sa obrazloženjem da je potpuno nemoguće da oni nisu bili upoznati sa ovom činjenicom da postoje dva postupka, tj. sad već dvije optužnice, a ovo imajući u vidu hijerarhiju, organizaciju i rad Državnog tužilaštva sa posebnom napomenom da postupak u predmetu SDT-a traje dugo, nije od juče, te da je do sada prošao kroz više faza - i to faze izviđaja, faze istrage, te faze ročišta kontrole i potvrđivanja optužnice... i da je prosto nemoguće da nisu bili u međusobnoj komunikaciji sa SDT-om u kojoj ih je SDT obavijestilo da je nakon njih za istovjetan životni događaj otpočeo da krivično goni neka potpuno druga lica koja nemaju bilo kakvih dodirnih tačaka sa ovim koja oni gone pred Osnovnim sudom u Podgorici, a da oni, nakon zaprimanja tog obaveznog obavještenja nisu preduzeli nijednu radnju da to spriječe ili da stvore uslove da to više ne postoji i da to zaustave", kazao je Lekić.

Naprotiv, dodao je, ODT i dalje istrajava na svom krivičnom progonu, što je, kako je kazao, ravno skandalu: "To su zaista okolnosti koje, da ne budem grub, ukazuju na svašta, a ne samo na pristrasnost rukovodioca ODT-a u Podgoroci Duška Milanović i Biljane Medenice na štetu Turuskovića i Dacića".

Bonus video: