Tužilaštvo ponovo aktiviralo "slučaj bioskop": Opština Budva da dostavi dokumentaciju

Specijalno državno tužilaštvo od Opštine Budva zatražilo da im dostavi kompletnu dokumentaciju za, sada već zatvoreni, bioskop Cadmus cineplex, odnosno za ugovorni odnos sa kompanijom “Lovćen film”

30573 pregleda 28 reakcija 2 komentar(a)
Sa svečanog otvaranja bioskopa, Foto: Vuk Lajović
Sa svečanog otvaranja bioskopa, Foto: Vuk Lajović

Specijalno policijsko odjeljenje zatražilo je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), od Opštine Budva da im dostavi kompletnu dokumentaciju za sada već zatvoreni, bioskop Cadmus cineplex, odnosno ugovorni odnos između lokalne uprave i kompanije “Lovćen film”.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u Opštini Budva.

Dopis da se tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović interesuje za projekat bioskopa stigao je krajem minule sedmice na adresu kabineta predsjednika Opštine, koji je potom proslijeđen svim starješinama organa lokalne samouprave, uz zahtjev da dostave tražene spise i izjasne se iz ugla njihove nadležnosti o ugovornom odnosu koji imaju dvije strane.

Bioskop Cadmus cineplex Budva
Bioskop Cadmus cineplex Budvafoto: Vuk Lajović

Kako “Vijesti” saznaju, traži se kompletna dokumentacija - od ugovora, načina plaćanja, pa sve do raskida i zatvaranja bioskopa.

Time se ponovo otvara slučaj bioskop, koji je istraživalo Specijalno tužilaštvo dok je njime upravljao Milivoje Katnić.

Opština i “Lovćen film” su 2014. godine, nakon što je tadašnji odbornički saziv iz redova DPS-a i SDP-a na skupštinskom zasjedanju dao zeleno svjetlo, zaključile ugovor kojim se uprava obavezala da toj privatnoj kompaniji na 20 godina ustupi oko 1.500 kvadrata poslovnog i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, ali i godišnje na ime subvencija plaća 199.000 eura za organizovanje društveno korisnih programa.

Cadmus Cineplex je bioskop sa četiri sale koji je 2015. otvoren od tadašnjeg ministra kulture i predsjednika opštine još 2015. godine, za vrijeme DPS vladavine.

Međutim, tadašnja gradska uprava iz redova DPS-a zaključuje aneks ugovora, po kome se Opština za 2015. i 2016. obavezala da isplati “Lovćen filmu” po 398.000 eura, odnosno subvencije za 2019. i 2020. godinu zakupa.

Međutim, 2016. upravljanje gradom preuzima Srđa Popović, kadar DPS-a, koji pokreće sudski spor za raskid aneksa ugovora.

Ubrzo slijede lokalni izbori, na kojima poslije decenije, DPS gubi vlast, a pobjeđuju Demokrate i Demokratski front, pa u prvom dvogodišnjem mandatu od kraja 2016. do kraja decembra 2018. gradom upravlja Dragan Krapović (Demokrate).

Njegova administracija nastavlja sudski spor sa kompanijom “Lovćen film” i otvara se serija međusobnih sudskih sporova. Krapovićeva administracija podnosi i u julu 2018. Specijalnom državnom tužilaštvom krivičnu prijavu kojom su obuhvaćeni svi akteri ugovora oko izgradnje bioskopa.

Za punih osam godina, Opština na račun “Lovćen filma” nije isplaćivala subvencije, pa je kompanija to naplaćivala prinudnim putem, blokadom opštinske kase.

Do kulminacije dolazi u februaru ove godine, kada gradom upravlja sada pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović. Višegodišnje trzavice kulminirale su 2. februara, kada je kompanija, nakon osam godina upravljanja, zatvorila bioskop, a 15 radnika poslala na biro rada. Iz “Lovćen filma” su tada upozorili Opštnu da u slučaju da lokalna uprava sama vodi bioskop da bi godišnji gubitak bio najmanje 366.000 eura. Od tada je bilo pokušaja da dvije strane postignu dogovor, pa je čak bio i koncipiran način dalje saradnje. Međutim, pritvaranjem Božovića, praktično je sve stavljeno po strani. Početkom marta organizovan je sastanak, kojim je rukovodio Božović i tada je praktično postignut dogovor da “Lovćen film” nastavi da upravlja bioskopom, ali pod uslovima koje je lokalna uprava stavila na sto, što je i prihvaćeno od druge strane. Međutim, od tada nije ništa urađeno..., pa kako su iz Opštine i nakon više dopisa “Lovćen filma” ostali nijemi, upućena je urgencija lokalnoj upravi da u najkraćem roku bude izvršena primopredaja prostora u TQ Plazi.

Zakopali ratne sjekire

Na sastanku, održanom u martu, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Božović, postignut je dogovor sa “Lovćen filmom”, kojim je bilo predviđeno da dvije strane zaključe sve sudske sporove koje imaju.

Takođe, predstavnici Opštine i “Lovćen filma” su se tada dogovorili, da osim u jednom sporu, svaka strana snosi sudske troškove. Kao treću stavku dogovora, “Lovćen film” se odrekao da u budućnosti pokreće sporove protiv Opštine. Dogovoreno je da “Lovćen film” vraća sve poslovne prostore, terase u TQ Plaza koji nijesu stavljeni u funkciju Opštini koje će ona ubuduće koristiti.

Tim dogovorom je takođe prihvaćen zahtjev Opštine koja insistira da se u određenim terminima, a naročito vikendom, za djecu i mlade diskontuju cijene i uvede veći broj besplatnih projekcija. Takođe, Opština je insistirala da se tokom radnih dana odrede termini gdje će cijene karata za filmske projekcije biti niže za 20 do 30 odsto, što je prihvaćeno. Takođe, prihvaćen je i zahtjev Opštine da se program društveno korisni za građane usaglašava sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti, kako bi oni davali određene sugestije. Ukinut je rast subvencije koji je povezan sa rastom plata te se dogovara povoljniji model.

Bonus video: