Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Nedović osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva Milića

Predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje

23405 pregleda 33 reakcija 12 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Bogdana Milića, Foto: Filip Roganović
Uviđaj nakon ubistva Bogdana Milića, Foto: Filip Roganović

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je u decembru prošle godine, okrivljeni Lazar Nedović osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva Bogdana Milića u Cetinju 11. juna 2019. godine.

Predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje.

Kako je navedeno u prvostepenoj presudi, sud je utvrdio da je Nedović iz pištolja ispalio pet hitaca i usmrtio Bogdana Milića u Cetinju 11. juna 2019. godine.

Okrivljeni Nedović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 19 godina zatvora. Za krivično djelo "teško ubistvo u pokušaju", kako je glasi pravna kvalifikacija djela, osuđen je na 16 godina, za nedozvoljeno držanje oružja na godinu i šest mjeseci, te dvije godine zatvora za još jedno krivino djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni Pero Laličić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora za "teško ubistvo u pokušaju" i nedozvoljeno držanje oružja. Okrivljeni Mitar Marković je osuđen na 11 godina zatvora za "teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja" i nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni Žarko Pejaković je osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, jer je u svom stanu, bez dozvole držao 37 metaka kalibra devet milimetara i tri metka kalibra 7,65 milimetara.

U presudi je navedeno da su Nedović i Laličić po prethodnom dogovoru, u čemu im je sa umišljajem pomogao Marković, koji je nabavio pištolj „broving“, koji je potom predao Laličiću, kako bi on i Nedović ubili Milića.

Kada su saznali da se na terasi lokala „Portun“ nalazi Milić sa drugovima, okrivljeni Nedović je iz pištolja "štajer” ispalio pet hitaca u njegovom pravcu, koji je preminuo od zadobijenih povreda, dok je Laličić iz pištolja „broving“ pucao u pravcu Dragana i Gorana Vušurovića i Marka Vujačića, nanoseći im teške povrede.

Prvostepenom presudom, okrivljeni Lazar Nedović, Pero Laličić, Mitar Marković, Mošo Paović i Žarko Pejaković, oslobođeni su od optužbe da su počinili krivino djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Optužnica

Prema navodima optužnice, okrivljeni Lazar Nedović i Pero Laličić označeni su kao pripadnici kriminalne organizacije koji su direktni izvršioci ubistva Bogdana Milića i ranjavanja Gorana i Dragana Vušurovića i Marka Vujačića.

Osim Nedovića i Laličića optužnicom su obuhvaćeni i Mitar Marković, Mošo Paović i Žarko Pejaković. Okrivljeni Marković je prema optužnici, po nalogu šefa kriminalne grupe nabavio pištolje "browing“ i "stayer magnicler“ za koje nije imao dozvolu i predao ih Nedoviću i Laličiću kako bi ubili Milića i osobe koje su se sa njim nalazile u društvu. Oni su, kako se osnovano sumnja, od nepoznatog člana ove organizacije dobili informacije da se Bogdan Milić nalazi na terasi lokala "Portun".

Na glavnom pretresu u aprilu 2021. godine, okrivljeni Lazar Nedović je izjavio da nije počinio to ubistvo, te da nije ni član bilo kakve kriminalne organzacije. Pred specijalnim tužilaštvom se branio ćutanjem, dok je na suđenju detaljno iznio odbranu pred sudom.

Bonus video: