Ukinuta presuda za ubistvo policajca Lekovića: Razjasniti kako je pištolj opalio

Viši sud je početak ponovljenog suđenja zakazao za sedmi novembar

32606 pregleda 105 reakcija 36 komentar(a)
Tužilaštvo tvrdi da je on povukao okidač: Ljuan Hasanaj, Foto: Luka Zeković
Tužilaštvo tvrdi da je on povukao okidač: Ljuan Hasanaj, Foto: Luka Zeković

Nejasni su razlozi prvostepenog suda u odnosu na okolnosti pod kojima je došlo do ispaljenja projektila iz pištolja kojim su nanijete opisane povrede oštećenom, sada pokokojnom Milutinu Lekoviću.

To se između ostalog navodi u obrazloženju odluke Apelacionog suda, kojim je ukinuta prvostepena presuda za ubistvo tog policajca. Njome se albanski državljani Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura osuđeni na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina.

Leković je stradao 15. decembra 2019. godine, u policijskom vozilu “dačija daster”, nakon što je sa kolegom priveo troje stranaca.

Viši sud je početak ponovljenog suđenja zakazao za sedmi novembar.

Tročlano vijeće Apelacionog suda, nakon razmatranja presude, uvažilo je žalbe odbrane okrivljenih, konstatujući da je prvostepena odluka zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

“Naime, nejasni su razlozi prvostepenog suda u odnosu na okolnosti pod kojima je došlo do ispaljenja projektila iz pištolja kojim su nanijete opisane povrede oštećenom, sada pokokojnom Milutinu Lekoviću. Ovo iz razloga što prvostepeni sud na osnovu rezultata DNK analize uzoraka izuzetih sa predmetnog pištolja uz ekstremno jaku podršku hipotezi, utvrđuje da je optuženi Hasanaj Ljuan glavni donor, a oštećeni Leković, uz jaku podršku sporedni donor i to biološkog materijala izuzetog sa obarača, na kojem dijelu pištolja je utvrđeno prisustvo biološkog materijala od minimum tri osobe. Pri čemu u presudi nijesu dati jasni razlozi da li odnosni DNK i sa obarača, kao što je to utvrđeno i sa drugih djelova rebrastog dijela navlake i udarača predmetnog pištolja na kojima je utvrđeno prisustvo biološkog materijala od minimum dvije osobe, takođe može poticati od krvi oštećenog Lekovića, ovo posebno kod činjenice da niko od optuženih niti saslušanih svjedoka, posebno očevidac događaja, svjedok oštećeni policajac Aleksandar Kilibarda, nije naveo da je oštećeni, sada pokojni Leković bio u bilo kakvom fizičkom kontaktu sa predmetnim pištoljem”, navodi se u obrazloženju.

Sudije Apelacionog suda dodaju i da je izreka presude nerazumljiva, protivrječna razlozima odluke i da u njoj nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su oni dati, potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

“Bitna povreda krivičnog postupka, koju je drugostepeni sud utvrdio po službenoj dužnosti a povodom izjavljenih žalbi branilaca optuženih, sastoji se u tome što je sud optuženima za navedena krivična djela prethodno utvrdio pojedinačne kazne zatvora a potom ih osudio na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora u navedenom trajanju. Pri čemu u izreci presude nedostaje odredba člana 36 krivičnog Zakonika Crne Gore, koja u stavu 1 propisuje opšti minimum i maksimum kazne zatvora, dok je u stavu 2 definisan način izricanja ove kazne. Naime, kako označavanje odredaba Krivičnog zakonika koje se primjenjuju, ne znači samo naznačenje onih odredaba Krivičnog zakonika pod koje je podvedena inkriminisana radnja, već i ostalih odredaba koje su pri donošenju presude primijenjene, a koje takođe čine pravnu osnovicu presude, to je izostavljanjem odredbe člana 36 KZ CG, izreka presude nerazumljiva”, dodaje se u odluci.

Optužnicom je predstavljeno da su državljani Ljuan, Ljuljzim i Nura Hasanaj, kao saizvršioci ubili Lekovića 15. decembra 2019. godine, a da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan. U tom tužilačkom aktu piše da je on pokušao da ubije i Lekovićevog kolegu Aleksandra Kilibardu, ali da je pištolj zakočio.

Optuženi su više puta na sudu negirali krivicu.

“Dana 15. 12. 2019. godine, oko 14.40 časova dok su se nalazili na zadnjem sjedištu policijskog vozila u koje su ih uveli oštećeni Milutin Leković i Aleksandar Kilibarda, kako bi u policiji utvrdili njihove identitete, s obzirom na to da nijesu imali pasoše kod sebe. Dok su prolazili kroz Igalo, u trenutku nakon što je oštećeni Milutin Leković javio dežurnoj službi Centra bezbjednosti Herceg Novi da dovode tri lica na identifikaciju, okrivljeni su počeli da razgovaraju između sebe. Zatim je okrivljena Nure Hasanaj počela da pipka i zapitkuje oštećenog Milutina Lekovića, a okrivljeni Luizim Hasanaj da dodiruje i zapitkuje Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa okrivljenog Ljuana Hasanaja, koji je to iskoristio i neopaženo izvadio skriveni pištolj CZ, model 99, kalibra 9 mm PARA. I dok se vozilo, u kojem su se nalazili, kretalo Ulicom Sava Ilića u Igalu, ispalio hitac u glavu oštećenom Milutinu Lekoviću, koji je upravljao vozilom i nanio mu teške tjelesne povrede u vidu strijelne rane prostreline glave, od kojih je nastupila smrt”, piše u optužnici.

Tročlano vijeće Apelacionog suda, nakon razmatranja presude, uvažilo je žalbe odbrane okrivljenih, konstatujući da je prvostepena odluka zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni”

Bonus video: