Potvrđena optužnica protiv Kenana Hrapovića

Hrapović i nekadašnji sekretar Nikola Antović terete se za izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i krivično djelo nesavjestan rad u službi

44559 pregleda 110 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića, Nikole Antovića, nekadašnjeg sekretara u ministarstvu zdravlja i predsjednika komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2018. i 2019. godinu, te doktora Mira Kneževića, direktora Direktorata za javno zdravlje, zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja.

Hrapović i Antović terete se za izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Knežević se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 2 u vezi st. 1 KZ i krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 417 KZ Crne Gore.

U optužici koju je podigla NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS) između ostalog se navodi da okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević, da su tokom 2018. i 2019. godine, zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica svojeg službenog ovlašćenja, uz nesavjestan rad u službi.

„Hrapović je protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO-a u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije hiv/aids. Dodaje se da je kao predstavnika NVO u komisiju za oblast hiv/aids izabra dr Aleksandru Marjanović, iako je ovlašćena za zastupanje NVO Crnogorska fondacija za hiv Podgorica, koja je redovnu učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast, od kako je postala član komisije, što predstalja klasičan sukb interesa. U raspodjeli po konkursu od 11. 06. 2018., NVO Juventas je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 % od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6% ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO „Cazas“ za dva projekta dobila iznos od 45.000 eura, što predstavlja 36 % od ukunog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa“, navodi se između ostalog u optužnici.

Bonus video: