Proširena istraga protiv osumnjičenih za krađu iz depoa Višeg suda u Podgorici

U naredbi se navodi da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Ivica Piperović, Nikola Milačić i Katarina Baćović početkom jula 2023. godine, u Podgorici, postali pripadnici grupe, zajedno sa više nepoznatih lica, koju je organizovalo za sada nepoznato lice, a koja je imala za cilj vršenje teških kivičnih djela teška krađa i sprečavanje dokazivanja

18613 pregleda 1 komentar(a)
Prokopani tunel, Foto: gov.me
Prokopani tunel, Foto: gov.me

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici, u krivičnom predmetu formiranom nakon kopanja tunela i krađe iz depoa Višeg suda u Podgorici, donijelo je naredbu za proširenje sprovođenja istrage protiv okrivljenih Katarine D. Baćović, Ivice R. Piperovića, Nikole D. Milačića i Marijana P. Vuljaja, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela.

Privođenje Piperovića
Privođenje Piperovićafoto: Boris Pejović

Kako se navodi u naredbi, postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Ivica Piperović, Nikola Milačić i Katarina Baćović početkom jula 2023. godine, u Podgorici, postali pripadnici grupe, zajedno sa više nepoznatih lica, koju je organizovalo za sada nepoznato lice, a koja je imala za cilj vršenje teških kivičnih djela teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Privođenje Baćović
Privođenje Baćovićfoto: Boris Pejović

"Na način što je okrivljeni Nikola Milačić za potrebe grupe, a po unaprijed određenom zadatku, angažovao okrivljenu Katarinu Baćović da zakupi poslovni prostor u Njegoševoj ulici u Podgorici na šta je ona pristala. Okrivljeni Nikola Milačić je natjerao okrivljenu Katarinu Bačović da se preruši i tako fotografiše, te joj je potom donio lažnu ličnu kartu navodno izdatu od strane PJ Kotor na ime Andrijana Marić, koju je okrivljena Katarina Baćović upotrijebila kao pravu."

Milačić
Milačićfoto: Boris Pejović

Ona je, piše u naredbi za proširenje istrage, posredstvom agencije za nekretnine iz Podgorice, zakupila poslovni prostor koji se nalazi u ulici Njegoševa broj 10 u Podgorici, sa podrumskim prostorijama ispod tog poslovnog prostora, koji ugovor je potpisala sa vlasnicom poslovnog prostora Tamarom Vojvodić dana 24. 07. 2023. godine na period od tri godine sa cijenom zakupa od 1.400 eura mjesečno. Pri čemu je Tamara Vojvodić bila u zabludi u pogledu identiteta zakupca i namjene korišćenja poslovnog prostora, kojom prilikom je dogovoreno da ključeve od podruma preuzme muško lice koje se lažno predstavljalo kao Edin Adžihmetović. On je 7. 8. 2023. godine i preuzeo ključ od Nataše Ćuković, majke vlasnice poslovnog prostora. U namjeri da sebi i drugom pribave protivpravnu imovinsku korist, savlađivanjem većih prepreka i obijanjem, okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, upotrebom podesnog alata iz podrumskih prostorija prokopali podzemni tunel dužine oko 30 metara do depoa Višeg suda u Podgorici, koji se nalazi na adresi Njegoševa broj 12 u Podgorici, u kojem je smješten dokazni materijal iz predmeta koji se vode ili su završeni pred tim sudom.

Vuljaj
Vuljajfoto: Luka Zeković

Nakon toga su upotrebom podesnog sredstva i alata probili betonski zid na depou i kroz tako načinjeni otvor u periodu od 08. 09. 2023. do 11. 09. 2023. godine ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, kao i obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje i tom prilikom protivpravno oduzeli I prisvojili više komada pištolja i revolvera. Ukradene stvari su kroz prethodno napravljeni tunel dana 11.9.2023. godine odnijeli sa sobom do podruma, a zatim ih smjestili u kofere i najlonske kese i sa sobom ih odvezli taksi vozilom do stana u ulici Ksenije Cicvarić u Podgorici koji je prethodno zakupilo lice koje se lažno predstavljalo kao Miloš Marković od zakupca Marka Pavićevića. Da bi istog dana okrivljeni

Predrag Mirotić djelujući kao pripadnik udruženja po prethodnom dogovoru i podijeljenim ulogama, zajedno sa okrivljenima Veljkom Markovićem, Milanom Markovićem, Dejanom Jovanovićem i Vladimirom Erićem ostvarujući zajedničku odluku sa umišljajem bitno doprinio izvršenju krivičnog djela, tako što je vozilom marke "Renault Clio" registarskih oznaka PGFT486 navodio teretno vozilo marke "Mercedes Sprinter" registarskih oznaka TZAA384, u kojem su ostali okrivljeni prethodno stavili sredstva izvršenja krivičnog djela, a koja su iznijeli iz stana u ulici Ksenije Cicvarić u Podgorici, sve do mjesta Botun uz rijeku Moraču u Podgorici.

Čime bi okrivljena Katarina Baćović učinila krivična djela kriminalno udruživanje iz člana 401 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa iz člana 240 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, sprječavanje dokazivanja iz člana 390 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u saizvršilaštvu iz člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Okrivljeni Ivica Piperović i Nikola Milačić krivična djela kriminalno udruživanje iz člana 401 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa iz člana 240 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i sprječavanje dokazivanja iz člana 390 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u saizvršilaštvu iz člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljeni Marijan Vuljaj krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela iz člana 387 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Osnovana sumnja da je okrivljena Katarina Baćović učinila navedena krivična djela proizilazi iz prethodno prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima predmeta, zatim krivičnih prijava od 12.10. i 13.10.2023. godine i njihovih priloga, te posebno njene, kao i odbrane okrivljenog Marijana Vuljaja. U odnosu na okrivljene Nikolu Milačića, Ivicu Piperovića i Marijana Vuljaja, osnovana sumnja proizilazi iz krivične prijave Uprave policije OB Podgorica od 13.10.2023. godine, njenih priloga, zapisnika o pretresanju stana i drugih prostorija koje koristi Ivica Piperović od 12.10.2023. godine, potvrde od privremeno oduzetim predmetima od njega, kao i iz prethodno prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima predmeta, te posebno odbrana okrivljenih Katarine Baćović i Marijana Vuljaja, navodi se u naredbi za proširenje istrage. Tužilaštv je ranije donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv Veljka M. Markovića, iz Loznice, nalazi se u bjekstvu, Milana T. Markovića iz Loznice, nalazi se u bjekstvu, Dejana D. Jovanovića, sa prebivalištem u Beogradu, nalazi se u bjekstvu, Vladimira M. Erića iz Loznice, nalazi se u bjekstvu, Predraga M. Mirotića, sa prebivalištem u Zeti, i više NN lica bez bližih ličnih podataka, nalazi se u bjekstvu.

Odbrana: Paušalne tvrdnje bez dokaza

Advokat Stefan Jovanović, branilac okrivljenog Ivice Piperovića, izjavio je da nema dokaza protiv njegovog branjenika da je na bilo koji način učestvovao u izvršenju krivičnih djela.

"Na njegovom imanju je izvršen pretres, kopali su imanje i nijesu ništa našli. Piperović nema veze sa krivičnom djelom, nema dokaza protiv nejga, osim paušalne tvrdnje koja je navedena u naredbi da je ukradene stvari iz depoa Višeg suda,, sakrio na nepoznato mjesto", izjavio je "Vijestima" advokat Stefan Jovanović.

Bonus video: