Nova istraga protiv Lazovića, Ojdanića i Popovića: Još tona kokaina iz Ekvadora do Belgije

Uhapšeni bezbjednjak saslušan juče u SDT-u zbog novih sumnji o međunarodnom švercu droge. Dio od 1.044 kilograma kokaina trebalo da završi i na crnogorskim ulicama, tvrde iz SDT-a

62020 pregleda 156 reakcija 45 komentar(a)
Lazovića dovode na saslušanje (arhivski snimak), Foto: Boris Pejović
Lazovića dovode na saslušanje (arhivski snimak), Foto: Boris Pejović

Uhapšeni tajni agent Petar Lazović saslušan je juče zbog sumnje da je sa bivšim policajcem Miletom Ojdanićem organizovao šverc tone kokaina iz Ekvadora u Belgiju, čiji dio je trebalo da završi i na crnogorskim ulicama - tvrde sagovornici Vijesti.

Prema istim informacijama, taj predmet nezavisan je u odnosu na druge u kojima je bivši policajac osumnjičen i optužen za više krivičnih djela, među kojima i za šverc narkotika iz Južne Amerike na Stari kontinent...

Specijalni tužioci novi predmet formirali su nakon analize transkripata razgovora osumnjičenih dostavljenih od Europola, a navodno su sumnje potkrijepili i drugim dokazima.

Izvori Vijesti govore da su u rukama tužilaca poruke koje pokazuju da se Lazović tokom 2021. godine, tada kao aktivni policajac, sa Ojdanićem dogovarao oko transporta droge.

U tom nezakonitom poslu, navodno, učestvovali su i Bojan Ojdanić i uhašeni policajac iz Kotora Milan Popović.

Svi su, rečeno je listu, saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT). Svi su odbili da odgovaraju na pitanja tužioca, ali su iznijeli odbranu i negirali krivicu, kazao je Vijestima tužilac Vukas Radonjić.

“P. L. je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu kao osumnjičeni, u krivičnom predmetu istrage i protiv okrivljenih M. O., B. O. i M. P., za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a povodom neovlašćenog prevoza 1.044 kg opojne droge kokain, iz Ekvadora u Belgiju, sa namjerom dalje prodaje u zemljama Zapadne Evrope i u Crnoj Gori u 2021. godini”, objasnio je Radonjić.

Ojdanić nakon ročišta u Višem sudu (arhivski snimak)
Ojdanić nakon ročišta u Višem sudu (arhivski snimak)foto: Luka Zekovic

Lazović je oko 12 sati vraćen iz zgrade SDT-a u Istražni zatvor, a sprovođen je uz jake mjere policijskog i zatvorskog obezbjeđenja.

Taj nekadašnji tajni agent uhapšen je u julu 2022. godine, zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe kojom je upravljao vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

Lisice na ruke stavljene su mu tačno godinu nakon što je Europol tadašnjem SDT-u dostavio spise koji ga teško optužuju da je radio za mafiju, a ne protiv nje.

Iako je tokom saslušanja negirao krivicu, tvrdeći da se borio protiv mafije, kriptovane poruke koje je uhapšeni bezbjednjak slao Zviceru, odbjeglom kolegi Ljubu Miloviću i optuženom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću, govore da je bio dio kriminalnog klana.

U toj komunikaciji, pripadnike njima suprotstavljenog škaljarskog klana nazivao je dušmanima, otkrivao mafiji njihovo kretanje, akcije koje sprovodi, koga od škaljaraca hapsi.

Zvicera je nazivao bratom, a od Šarića je tražio da Kotoraninu garantuje i za Milovića, kako bi mu ovaj “napravio prostor” da i on radi sa njima.

Između ostalog, hvalio se šefu kavačkog klana kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze.

Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge - tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obavještavao o kaznama koje navodno dogovaraju sa SDT-om.

U vrijeme kada se dopisivao sa mafijom, Lazović je bio raspoređen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović.

SDT je u januaru podnijelo optužnicu protiv njega, Zvicera, Milovića...

Optužnica je podnijeta i protiv Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Obuhvaćen je i optužnicom podnijetom protiv takozvanog policijskog narko-kartela, čije članove SDT tereti za šverc 4,3 tone kokaina, pranje sedam miliona eura, zloupotrebu službenog položaja... Dio te grupe su i uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović, bivši pomoćnik direktora policije Dejan Knežević...

Bonus video: