Suspendovana tužiteljka Lidija Mitrović osuđena na sedam mjeseci zatvora

Obrazlažući visinu kazne sudija Nenad Vujanović je kazao da je Lidija Mitrović bila dužna da uspostavi vladavinu prava i štiti pravni poredak, a kao olakšavajuću okolnost naveo je to što je majka troje djece.

74298 pregleda 287 reakcija 123 komentar(a)
Mitrović, Foto: Boris Pejović
Mitrović, Foto: Boris Pejović

Suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović osuđena je na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

To je odlučio sudija podgoričkog Višeg suda Nenad Vujanović.

Obrazlažući visinu kazne, Vujanović je kazao da je Mitrovićeva bila dužna da uspostavi vladavinu prava i štiti pravni poredak, a kao olakšavajuću okolnost naveo je to što je majka troje djece.

Advokat Zoran Piperović, branilac tužiteljke Mitrović je kazao da mu obrazloženje prvostepene presude nije jasno u mnogim detaljima.

Rekao je da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu na prvostepenu presudu Višeg suda.

Naveo je da je očekivao oslobađajuću presudu.

Po optužnici Specijalnog tužilaštva Mitrović se tereti da je omogućila pribavljanje koristi za pet osoba u predmetu "Klap" tako što je primijenila institut odloženog gonjenja, iako je znala da nisu ispunjeni zakonski uslovi , a rješenjem o odbacivanju krivične prijave pribavila im imovinsku korist u vidu nevođenja krivičnog postupka.

Tužiteljka Mitrović je optužnicom SDT-a bila okrivljena da je protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević, tako što je u periodu od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora iako je znala da se za to djelo ne može koristiti ovaj institut.

Mitrović je u završnim riječima rekla da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima, uvjerenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četri fizička i jednog pravnog lica, te je zatražila oslobađajuću presudu.

Sa druge strane, specijalni tužilac Miloš Šoškić ustvrdio je da je Mitrović sa namjerom iskoristila svoj službeni položaj i primijenila institute odloženog gonjenja iako je znala da nisu ispunjeni zakonski uslovi prema šest fizičkih lica, a rješenjem o odbacivanju krivične prijave pribavila im imovinsku korist u vidu nevođenja krivičnog postupka.

Šoškić
Šoškićfoto: Boris Pejović

Tužilački savjet je 23. juna ove godine donio odluku da se tužiteljka Mitrović privremeno suspenduje.

Bonus video: