Optuženi za ubistvo prigrabili slobodu: Šilj i Ivović brži od Višeg suda

Još dvoje okrivljenih iskoristili tromost sudija i dosjetljivost odbrane, pa nakon tri godine na slobodi će čekati presudu

61181 pregleda 111 reakcija 29 komentar(a)
Hapšenje optuženog Ivovića, Foto: MUP RS
Hapšenje optuženog Ivovića, Foto: MUP RS

Dušan Šilj i Nikola Ivović - optuženi za ubistvo Stefana Šarovića, u ponedjeljak 6. novembra biće pušteni iz pritvora i u daljem nastavku sudskog procesa braniće se sa slobode.

To je epilog zakonske odredbe prema kojoj se okrivljenima ukida pritvor ukoliko u roku od tri godine od dana podizanja optužnice ne bude izrečena prvostepena presuda.

Glavni pretres u tom predmetu juče je održan, a naredni je zakazan za 4. decembar u Višem sudu u Podgorici.

Okrivljeni su iskoristili zakonsko rješenje u svoju korist, nalazeći načine da odugovlače trajanje sudskog procesa i tako “kupe” vrijeme. To se pokazalo još u septembru, kada je okrivljeni Šilj najavio sudu da će, nakon skoro tri godine, promijeniti branioca po službenoj dužnosti i otkazati punomoćje advokatici Sanji Bojanović. Na dan kada je u Višem sudu zakazana završna riječ 9. oktobra, Šilj je to učinio i sudu saopštio da je angažovao novog branioca, advokata Damira Lekića.

Zbog toga je završna riječ odložena za 16. oktobar. Suđenje je i toga dana odloženo, jer novi branilac nije primio poziv.

Potom je okrivljeni Šilj na glavnom pretresu 23. oktobra zatražio izuzeće predsjednice krivičnog vijeća, sutkinje Milene Matović. Narednog dana, sud je saopštio da je njegov zahtjev odbijen.

Da bi “kupili” još malo vremena, na suđenju 24. oktobra, okrivljeni Ivović otkazao je punomoćje braniocu advokatu Danilu Mićoviću. I tada je suđenje moralo biti odloženo. Sud je zatim postavio optuženom Ivoviću branioca po službenoj dužnosti advokata Zorana Radonjića.

Suđenje je juče nakratko održano, pa je saopšteno da je porodica Ivovića angažovala advokaticu Aleksandru Rogošić.

Na početku glavnog pretresa, sutkinja je pitala advokata Lekića, kako je upoznat sa činjenicom da je u 13 časova zakazano ročište glavnog pretresa, jer u spisima predmeta “ne postoji dokaz da je uredno primio sudski poziv”.

On je rekao da je imao neformalna saznanja, između ostalog i od majke okrivljenog Šilja, pa je zbog toga - iako nije uredno pozvan, ipak došao na ročište.

Matović je kazala da je branilac po službenoj dužnosti Ivovića, advokat Zoran Radonjić, podnio zahtjev za razrješenje jer je od trenutka od kada je izabran do trenutka održavanja glavnog pretresa protekao kratak rok u kojem je bilo nemoguće da pripremi odbranu za ovako složen, a posebno zbog toga što predstoje završne riječ.

Naveo je da mu je Ivović prilikom posjete u UIKS- rekao da hoće da angažuje drugog branioca.

Sutkinja je navela da im je dostavljeno punomoćje za advokaticu Aleksandru Rogošić, koju je vanbračna supruga optuženog Ivovića angažovala da ga brani u ovom postupku. Ona je sudu dostavila molbu za odlaganje glavnog pretresa radi pripremanja odbrane, jer je 31. oktobra angažovana. Matović je zato konstatovala da nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa.

Prema navodima optužnice, Šilj i Ivović ubili su Stefana Šarovića 6. juna 2019. godine, oko 15.20 časova, kod vile “Akacija” u Đenovićima.

Navodi se da su sva trojica boravila u jednom ugostiteljskom objektu, nakon čega su iskoristili njegovo povjerenje i prijateljstvo i predložili mu da ih prati.

Dolaskom u dvorište kompleksa “Akacija”, iz prethodno pripremljenog oružja, u Šarovića su ispalili više hitaca, zatim pobjegli motociklom, navodi se u optužnici.

Sud im može zabraniti da napuste Podgoricu

Portparolka Višeg suda Marija Raković, potvrdila je da 6. novembra ističu tri godine od podizanja optužnice.

“U predmetu okrivljenog Š. D. i dr. tri godine od dana podizanja optužnice je 6. 11. 2023. godine. O tome da li će i kada okrivljenima biti ukinut pritvor, u ovoj fazi ne možemo govoriti niti prejudicirati odluke u bilo kojoj pravnoj stvari. Svakako da će navedeno sud razmatrati u zakonskom roku. Shodno odredbi članu 166 ZKP-a, sud može izreći okrivljenima mjere nadzora, predviđene navedenim članom, između ostalog zabranu napuštanja boravišta, obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu, privremeno oduzimanje putne isprave i slično. Naredni glavni pretres u ovom predmetu zakazan je 4. 12. 2023. godine u 12 časova”, odgovorila je ona na pitanja Vijesti.

Bonus video: