Propusti nisu slučajni, Mitrović ide u zatvor?

Suspendovana tužiteljka osuđena na sedam mjeseci robije zbog zloupotrebe službenog položaja

22898 pregleda 37 reakcija 27 komentar(a)
Tužiteljka Mitrović u pratnji advokata Zorana Piperovića dolazi na izricanje presude, Foto: BORIS PEJOVIC
Tužiteljka Mitrović u pratnji advokata Zorana Piperovića dolazi na izricanje presude, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović osuđena je juče na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

To je prvostepena odluka sudije podgoričkog Višeg suda Nenada Vujanovića.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Mitrović se tereti da je omogućila pribavljanje koristi za pet osoba u predmetu “Klap” za utaju poreza, tako što je primijenila institut odloženog gonjenja, iako je znala da nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Obrazlažući visinu kazne, sudija Vujanović je rekao da je Mitrović bila dužna da uspostavi vladavinu prava i štiti pravni poredak, što nije učinila. Kao olakšavajuću okolnost naveo je činjenicu da je riječ o majki troje djece.

“Sud smatra da se tako ne može postupati kada su u pitanju sumnje da je neko osumnjičen za utaju poreza u iznosu više od 10.000 eura i da je to pojašnjeno pravnim normama. Sud obrazlaže da umišljaj okrivljene proizlazi iz više postupanja, iz niza propusta. Da se radi o jednom ili dva propusta, apsolutno bi odluka bila drugačija. Ovdje je niz propusta koji ne mogu biti slučajni. Sud je razmatrao i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, što se tiče kazne. Vi ste porodični, majka troje djece. Međutim, radi se o produženom krivičnom djelu. Vi ste u više slučajeva donijeli ovakve odluke. Bili ste u obavezi da poštujete vladavinu prava i da zaštitite pravni poredak”, naveo je sudija Vujanović u obrazloženju presude.

Branilac optužene Mitrović, advokat Zoran Piperović, kazao je da mu obrazloženje prvostepene presude nije jasno u mnogim detaljima i najavio da će odbrana uložiti žalbu Apelacionom sudu na prvostepenu presudu Višeg suda.

Rekao je i da je očekivao oslobađajuću presudu.

“Očekivao sam da bude oslobađujuća, nisam očekivao da će biti proglašena krivom. Obrazloženje mi nije jasno u mnogim detaljima, ali vidjećemo. Postoji žalbeni postupak kod Apelacionog suda i ja mislim da će oni da sagledaju pravno drugačije sve ovo i da ćemo u ovom predmetu imati ponovno suđenje”, kazao je Piperović.

Specijalno državno tužilaštvo 19. maja podiglo je optužnicu protiv Mitrović jer je kao javna funkcionerka, protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja, pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević, tako što je u periodu od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora, iako je znala da se za to djelo ne može koristiti ovaj institut.

Specijalna tužiteljka Mitrović je u završnoj riječi istakla da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima, i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četri fizička i jednog pravnog lica.

Optužena Mitrović je pojasnila da je SDT tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju odbacivanja krivične prijave protiv šest fizičkih lica koje nije mogla privilegovati iz prostog razloga što ta lica nisu izvršila nijedno krivično djelo.

Bonus video: