Crna Gora u međunarodnoj akciji: Nađeno 505 ukradenih vozila, čamci...

Akcija je izvedena na kopnenim granicama EU, kao i na graničnim prelazima u Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Kosovu, Moldaviji, S.Makedoniji i Srbiji

23473 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Europol
Foto: Europol

Evropska policijska služba Europol sprovela je u oktobru međunarodnu akciju "Mobile 6", u kojoj je pronađeno 505 ukradenih automobila, oko 200 ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 krivotvorenih isprava. Identifikovane su i 209 osobe koje su krijumčarile migrante.

Akcija je izvedena na kopnenim granicama Evropske unije, kao i na graničnim prelazima u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a učestvovala je i crnogorska policija.

U operaciji je učestvovalo oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja koji su sproveli detaljne provjere na nekoliko lokacija, a Europol i Interpol podržali su operaciju koju je vodio Fronteks, uz mogućnost pristupa njihovim bazama podataka, saopštio je Europol.

Službe bezbjednosti identifikovale su više kriminalnih taktika tokom operacije, uključujući i takozvane "klonirane automobile".

Kriminalci, kako se navodi, koriste isprave koje pripadaju drugom, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje kao ukradeni. Isprave se pokažu nadležnima u slučaju postupka granične kontrole vezanog za potragu za ukradenim automobilom.

Europol je, kako su naveli, podržao operaciju "Mobile 6" pružanjem ekspertize tokom pripremnog sastanka, kao i doprinosom provjerama baze podataka tokom faze akcije.

Naveli su primjer koji se odnosi na grčke vlasti, koje su zatražile od službenika Europola, koji je bio gost raspoređen na granici između Grčke i Turske, da provjeri podatke o uhapšenoj osobi. Osumnjičeni je priveden dok je pokušavao da pređe granicu u automobilu koji je nekoliko dana prije toga ukraden u Austriji. Uz informacije koje je dao gostujući službenik Europola, vozilo je povezano sa zahtjevom austrijskih vlasti.

Operacija se odvijala pod okriljem EMPACT-a, Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji, koja se bavi najvažnijim prijetnjama organizovanog i ozbiljnog međunarodnog kriminala koji pogađa EU.

"Mobile 6" spada pod EMPACT-ov prioritet u oblasti organizovanog imovinskog kriminala.

U akciji su učestvovale članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija; kao i: Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, uz učešće ili organizaciju Europola, Interpola i Fronteksa..

Bonus video: