Bošković pod istragom zbog 209 hiljada eura

SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv bivšeg ministra odbrane, bivšeg državnog sekretara Slobodana Filipovića i nekadašnjeg načelnika Službe za finansijsko poslovanje Marka Drobnjaka. Bošković kazao “Vijestima” da je otvaranje istrage SDT-a "doživio kao olakšanje"

54863 pregleda 131 reakcija 76 komentar(a)
Laknulo mu: Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Laknulo mu: Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića, bivšeg državnog sekretara Slobodana Filipovića i nekadašnjeg načelnika Službe za finansijsko poslovanje Marka Drobnjaka protiv kojih je krivični postupak pokrenut zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Istraga SDT-a otvorena je 20. oktobra ove godine, nakon što su okončana saslušanja tada osumnjičenog Boškovića, Filipovića i Drobnjaka.

Predmet u Specijalnom državnom užilaštvu formiran je nakon što je bivša ministarka odbrane Olivera Injac, početkom 2021. godine, podnijela tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Boškovića, zbog sumnje da je novac iz budžeta MO navodno nezakonito uplaćivao raznim nevladinim organizacijama, sportskim udruženjima, navijačkim grupama uz obrazloženje da tako promovišu aktivnosti Vojske Crne Gore i vrijednosti NATO...

Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je “Vijestima” da je predmet istrage period od 2018. do 2020. godine, kada su okrivljeni, kako postoji osnovana sumnja, “prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja pribavili imovinsku korist pojedinim nevladnim oraganizacijama i drugim subjektima”.

“A budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u iznosu od 209.150,00 eura, ne pridržavajući se Zakona o nevladinim organizacijama i Zakona o sportu. Radi zaštite interesa istrage ne može se dati više podataka”, naveo je Radonjić.

Aktuelna gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, nakon dolaska na mjesto ministarke odbrane “pretresla” je poslovne izvještaje prethodne garniture dok MO rukovodio Predrag Bošković, a potom SDT-u dostavila krivičnu prijavu zbog sumnje da su novac iz budžeta Ministarstva odbrane, mimo zakonskih procedura, dijelili udruženjima navijača, lokalnim fudbalskim klubovima, organizacijama koje promovišu domaću proizvodnju, ali i javnim preduzećima...

Injac
Injacfoto: Luka Zeković

Injac je u prijavi navela da je u Ministarstvu odbrane tokom 2019. i 2020. godine, po objavljenim konkursima, za sedam projekata konkurisalo šest nevladinih organizacija za dodjelu novca od MO.

“Sa njima su potpisani ugovori i u skladu sa Zakonom o NVO sredstva su im dodijeljena. Ostala sredstva dodjeljivana su bez objavljivanja konkursa, na osnovu zahtjeva organizacija za realizaciju raznih projekata, povezanih ili ne sa ciljevima i djelatnostima za koje su te organizacije registrovane, bez potpisivanja ugovora, a na osnovu rješenja sačinjenih u skladu sa članom 40 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, tvrdili su tada u MO.

U krivičnoj prijavi Injac je navela da su Bošković i njegovi saradnici tokom 2020. godini isplatili 116.590 eura, a novac je trensferisan na račune 13 NVO i neka preduzeća.

U prijavi je pobrojano da su tokom interne istrage u MO utvrdili da je isplaćeno 20.000 eura “Zelenilu Podgorica” na ime zaštite životne sredine oko zgrade Ministarstva odbrane i jačanje svijesti omladine o značaju životne sredine...

Najviše novca, kako se navodi u krivičnoj prijavi, tokom 2020. dobila je NVO “Probaj domaće” - 12.300, po osnovu “upoznavanja ruralnog predjela sa aktivnosti VCG”, a ta NVO je po istom osnovu godinu ranije dobila 8.000 eura.

Dok je Ministarstvom odbrane rukovodio Bošković za promociju Vojske Crne Gore je transferisano po 4.000 eura za Udruženje navijača “Crnogorci-jug”, kojima je i 2018. dato 2.700 eura, ali i NVO navijača reprezentacije Crne Gore “Dukljani”.

NVO “Pčela” i “Podvig” su po osnovu organizovanja sportskih manifestacija tražili po 4.000 eura, navodi se u prijavi, pa je “Podvig” tokom 2019. godini dobio 9.500 eura za projekat “Budi bezbjedan”, dok je “Pčela” dobila tri hiljade za promociju VCG.

U prijavi piše i da je “Pčela” 2018. godine dobila 7.500 eura za projekat “Mladi i Vojska za čiste ruke” i 6.000 eura za edukaciju mladih o članstvu u NATO.

NVO “Sveti Petar Cetinjski” dobila je 500 eura za “promociju politika NATO kroz održavanja naučnog samita u vezi neofašizma”.

Sa konta transferi NVO, a kako piše u krivičnoj prijavi, je tokom 2019. godini sa računa MO isplaćeno 98.100 eura za 25 organizacija, saveza, preduzeća.

Medij “Antena M” za projekat “Crnogorstvo” dobio je 2019. godine 2.000 iz budžeta Ministarstva odbrane. Isti iznos uplaćen je i za NVO Udruženje prijatelja Crne Gore i Kosova za “edukaciju Roma sa ciljem promovisanja VCG i politika NATO”. Ta NVO je u 2018. dobila 8.000 eura za projekat “Mladi i Vojska za čiste ruke”, a 2017. godine 5.500 eura za projekat “Euroatlantske integracije i mladi”.

Novac je 2019. uplaćen, kako navodi Injac, Organizaciji boraca NOR-a (1.000 eura), a po 3.000 eura Military futsal timu, Jedriličarskom klubu Mornar i Streljačkom savezu Crne Gore, koji je 2018. dobio 5.500 eura, a 2017. godine 5.000 eura. Military futsal tim je od MO-a u 2018. godini dobio 2.600 eura, a Jedriličarski klub Mornar 2.500 eura.

Tokom 2018. novac je dobio i Sportski konjički klub Budućnost - 3.000, Fudbalski klub Zabjelo - 2.000 eura.

Bošković: Otvaranje istrage sam doživio kao olakšanje

Nekadašnji ministar Ministarstva odbrane Predrag Bošković kazao je “Vijestima” da je otvaranje istrage SDT-a “doživio kao olakšanje”.

“Budući da je slučaj pred pravosudnim organima te da će se, kroz eventualni postupak koji bi uslijedio, konačno staviti tačka na ono što su političko - medijske insinuacije i podmetačine na moj račun vezane za period dok sam bio ministar odbrane, inicirane isključivo radi moje diskreditacije, kao i mojih saradnika”, naveo je Bošković u izjavi.

'Staviće se tačka na podmetačine': Bošković
"Staviće se tačka na podmetačine": Boškovićfoto: BORIS PEJOVIC

On je naglasio da je povodom ovog slučaja - kao i svih drugih, u potpunosti miran.

“Znam da sam posao ministra odbrane obavljao savjesno u skladu sa svim pravnim propisima te da bilo kojim postupanjem nijesam pričinio bilo kakvu protivpravnu korist nekom pojedincu ili organizaciji”, tvrdi bivši ministar.

Bošković je naveo da sve što je radio bilo usmjereno na razvijanje Vojske Crne Gore i na snaženje institucionalnih kapaciteta Ministarstva odbrane.

“Vjerujem da ću to i dokazati i da će okončanje istažno-sudskih procesa protiv mene označiti i kraj kampanje manipulacija koja ima za cilj ličnu diskreditaciju. Ne očekujem, međutim, izvinjenje od onih koji iza takve kampanje stoje, ali će to ipak biti satisfakcija za mene lično, kao i za moju porodicu i prijatelje koji su godinama žrtve ovih besramnih podmetačina i ličnog animoziteta”, zaključio je Bošković.

Bonus video: