Tužioci batinašima "skidaju" fantomke: Danas saslušanje Petra Lazovića

Prema saznanjima Vijesti saslušanje Petra Lazovića određeno je nakon što je tužilaštvo sprovelo dokazne radnje, a tužilaštvo pokušava da identifikuje ostale policajce batinaše

13725 pregleda 5 komentar(a)
Jedno od ranijih privođenja Lazovića, Foto: Boris Pejović
Jedno od ranijih privođenja Lazovića, Foto: Boris Pejović

U podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu za jutros je zakazano saslušanje uhapšenog tajnog agenta Petra Lazovića, osumnjičenog za mučenje dvojice navodnih pripadnika škaljarskog klana - Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića.

Prema saznanjima Vijesti njegovo saslušanje određeno je nakon što je tužilaštvo sprovelo dokazne radnje, a tužilaštvo pokušava da identifikuje ostale policajce batinaše.

Rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović, nedavno je Vijestima odgovorio da su tom tužilaštvu, protiv nepoznatih izvršilaca formirana četiri predmeta - povodom policijske torture iz 2020. i 2021. godine.

“U jednom od tih predmeta, nakon sprovedenih dokaznih radnji, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da je osumnjičeni P. L. izvršio krivično djelo mučenje na štetu J. M. i M. J., radi čega će se u odnosu na ovo lice sprovesti postupak. Takođe vas obavještavam da sam, kao rukovodilac, i u ostalim predmetima naložio postupajućim tužiocima da intenziviraju radnje u otkrivanju njihovih izvršilaca”, kazao je Milanović.

Mrvaljević i Jovanović još u januaru 2021. godine optužili su pripadnike tadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK) da su ih 30. decembra 2020. tukli, maltretirali, mučili, ucjenjivali, prijetili silovanjem i ubistvom, ali i da će nauditi njihovim porodicama, tražeći da lažno svjedoče da rade za sada pokojnog Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog kavčanina.

Među pripadnicima SBPOKK u koje su tada uperili prst, bio je i Petar Lazović, koji je u julu 2022. godine uhapšen zbog brojnih optužbi, među kojima je i ona da je radio za kavački kriminalni klan.

Optužbe Mrvaljevića i Jovanovića, Uprava policije je, u odgovorima “Vijestima”, odbacila 2. januara 2021. godine, navodeći da su nekoliko dana ranije spriječili izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela, koje je moglo nastati kao posljedica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa i u automobilu u kom su bili Mrvaljević, Jovanović i Vladan Mijušković (38) pronašli pištolj brušenog broja, fantomke, rukavice, kriptovane telefone.

Iz te institucije su, nakon svakog upita “Vijesti” o optužbama za zlostavljanje u režiji policijskog odreda kojim je koordinirao Petar Lazović, odgovarali da su oni svaku radnju preduzimali u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i da će ih zbog uspješne borbe protiv organizovanog kriminala predložiti za nagradu.

Na čelu Sektora u kom je djelovao policijski batinaški odred tada je bio otac Petra Lazovića, Zoran Lazović.

Materijal koji je, u međuvremenu, crnogorskim vlastima dostavio Europol, svjedoči o “profesionalnom” radu Lazovićevih policajaca - sudeći prema transkriptima, audio snimcima i fotografijama sa kriptovane Skaj aplikacije, ta policijska ekipa škaljarce je mučila za račun i po nalogu šefa organizovane kriminalne grupe kavčani Radoja Zvicera.

Dokaze o mučenju slao Zviceru
Dokaze o mučenju slao Zvicerufoto: Skaj/Vijesti

O tome su ga i obavještavali, hvaleći se fotografijama zlostavljanih škaljaraca.

Da su batinaše tada branili i Uprava policije i čovjek kom je bio povjeren najznačajniji sektor u toj instituciji, pokazuje i konferencija za medije koju je Specijalno državno tužilaštvo organizovalo krajem januara 2021. godine.

Dokaze o mučenju slao Zviceru
Dokaze o mučenju slao Zvicerufoto: Skaj/Vijesti

Stariji Lazović tada je ustvrdio da je siguran da je njegov tim sve radio u skladu sa zakonom, a naknadnom pameću nazvao je pokušaje advokata da obavijeste javnost o zlostavljanju koje su njihovi klijenti pretrpjeli od batinaškog odreda koji je djelovao u srcu policije i podnošenje krivičnih prijava zbog toga.

Bonus video: