Ukinut pritvor Šilju i Ivoviću, optuženima za ubistvo Šarovića

Oni će se u nastavku sudskog procesa braniti sa slobode

22364 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvojica optuženih za ubistvo Stefana Šarovića, Dušan Šilj i Nikola Ivović pušteni su danas da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Oni će se u nastavku sudskog procesa braniti sa slobode.

To je za Vijesti potvrdio branilac Šilja, advokat Damir Lekić.

"Okrivljenima Dušanu Šilju i Nikoli Ivoviću danas je ukinut pritvor i isti su napustili Istražni zatvor. Od danas, i jedan i drugi braniće se sa slobode u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi pred Višim sudom u Podgorici, tačnije pred predsjednicom vijeća, sutkinjom Milenom Matović", kazao je Lekić.

Vijesti su nedavno objavile da će Šilj i Ivović danas biti pušteni iz pritvora. To je epilog zakonske odredbe prema kojoj se okrivljenima ukida pritvor ukoliko u roku od tri godine od dana podizanja optužnice ne bude izrečena prvostepena presuda.

Odluku da im ukine pritvor donijelo je vijeće Višeg suda kojim je predsjedavao Boris Savić, a u kom su bili i sudije Nenad Vujanović i Zoran Radović. To vijeće izreklo im je obavezne mjere nadzora - da se svakog 1. i 15. u mjesecu javljaju policiji, a zabranjeno im je i da napuštajz mjesto boravka, odnosno teritoriju Herceg Novog.

"Osim po pozivu suda".

Sud je upozorio dvojicu okrivljenih da će ih vratiti u pritvor ako prekrše izrečene mjere nadzora.

U rješenju kojim im je ukinut pritvor sudije su objasnile da je postupajuća predsjednica vijeća, sutkinja Matović, 1. novembra dostavila optužnicu podnijetu 6. novembra 2020. godine i predlog za određivanje mjera, a da se Više tužilaštvo u Podgorici dva dana kasnije saglasilo da se okrivljenima Šilju i Ivoviću izreknu miere nadzora i da se sprovođenje mjera kontroliše elektronskim nadzorom.

Bonus video: