Odloženo suđenje Slobodanu Pekoviću, optuženom za ratni zločin

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović, kazala je da je branilac okrivljenog advokat Ratko Pantović, poslao sudu zahtjev za odlaganje ročišta jer se nalazi na liječenju u Istanbulu

2930 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Nastavak suđenja Slobodanu Pekoviću, optuženom za ratni zločin, odloženo je danas za 27. decembar u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović saopštila je na ročištu da je branilac okrivljenog advokat Ratko Pantović poslao dopis sudu u kojem traži odlaganje glavnog pretresa jer se nalazi u Istanbulu na liječenju. Slobodan Peković, rođen Ćurčić, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1992. godine.

Iznoseći odbranu ranije, optuženi je kazao da nije ubio Muja i Eminu Šabanović 8. juna 1992. godine. On je u podgoričkom Višem sudu tada rekao da te osobe nije poznavao, a negirao je i da je kriv i za silovanje oštećene A1 u septembru iste godine.

Prema navodima optužnice, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

Nakon što je, piše u optužnic, Emina Šabanović kazala da nema oružja u kući, Peković je nekoliko puta udario po glavi drvenom drškom od lopate, a zatim uhvatio za kosu i odvukao do kuće Muja Šabanovića gdje ih je oboje ubio, pucajući na njih iz automatskog oružja.

Njihova tijela su izgorjela u požaru kuće Muja Šabanovića koju je, prema optužnicu, zapalio Peković.

Peković je, navodi se u tom aktu, takođe i početkom septembra 1992. godine silovao ženu koja je dobila status zaštićenog svjedoka. Dodaje se da je s još nekoliko uniformisanih lica, iz sportske dvorane ‘Partizan’ u Foči, u navodnoj namjeri da ih spasi, izveo zaštićenog svjedoka - oštećenu s maloljetnom ćerkom i još dvije osobe i njihovo petoro djece i odveo u stan koji se nalazio u blizini tadašnje SJB u Foči, u kojem se nalazila grupa vojnika. Uz prijetnju, Peković i drugi muškarac su silovali zaštićenu svjedokinju, nakon čega su je izveli iz te sobe.

Bonus video: