Milović traži uvođenje dvokratnog radnog vremena Specijalnog odjeljenja Višeg suda

Ministar pravde je dopisom tražio od Savića da, najkasnije do 17. novembra, Ministarstvu pravde dostavi informaciju koja će sadržati podatke o predmetima u kojima je okrivljenima prije skoro tri godine određen pritvor, a da u tim postupcima još uvijek nije donijeta prvostepena presuda

61868 pregleda 122 reakcija 61 komentar(a)
Milović, Foto: Boris Pejović
Milović, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Andrej Milović tražio je od predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića ali i vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković da rad Specijalnog odjeljenja organizuju u dvije smjene kako bi povećali efikasnost u rješavanju predmeta i spriječili da više okrivljenih, kojima uskoro ističu tri godine bez prvostepene odluke, dočepaju se slobode.

Milović je dopisom tražio od Savića da, najkasnije do 17. novembra, Ministarstvu pravde dostavi informaciju koja će sadržati podatke o predmetima u kojima je okrivljenima prije skoro tri godine određen pritvor, a da u tim postupcima još uvijek nije donijeta prvostepena presuda.

"U cilju pronalaženja adekvatnih i održivih rješenja za prevazilaženje problema nastalih u radu Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, potrebno je da Ministarstvu pravde dostavite informaciju koja će sadržati sledeće podatke: poslovne oznake predmeta u kojima je okrivljenima prije skoro 3 godine određen pritvor, a da tim predmetima još uvijek nije donijeta prvostepena presuda (sa naznakom datuma isticanja pritovorskog roka od 3 godine). Imena i prezimena okrivljenih kojima je određen pritvor u navedenim predmetima ali i imena i prezimena postupajućih sudija u navedenim predmetima", piše u dopisu ministra pravde, koji je jutros uputio Višem sudu u Podgorici.

Ministar pravde u dopisu v.d. predsjednici Vrhovnog suda izrazio je "zabrinutost zbog činjenice da će više okrivljenih lica, kojima je skoro prije tri godine potvrdena optužnica zbog izvršenja krivičnih djela iz nadležnosti Višeg suda, usljed neefikasnosti rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, i činjenice da u tim predmetima još uvijek nije donijeta prvostepena presuda, uskoro izaći iz pritvora".

"S tim u vezi, a budući da je predsjednik Višeg suda u Podgorici u više navrata isticao da je efikasnost rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici umanjena zbog nedostatka prostornih kapaciteta i ljudskih resursa, predlažem da u saradnji sa predsjednikom Savićem razmotrite mogućnost da se raspored radnog vremena u Višem sudu u Podgorici organizuje u dvije smjene. Podsjećam da je članom 37 Sudskog poslovnika propisano da raspored radnog vremena za sve sudove određuje predsjednik Vrhovnog suda", naveo je Milović.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici, 20. septembra ove godine, pred Sudskim savjetom objelodanio je zabrinjavajuće podatke navodeći da u Specijalnom odjeljenju radi šest sudija, koji godišnje duže oko 25 predmeta, ali i alarmantan statistički izvještaj da je zaostatak čak 138 predmeta!

"Imamo šest sudija u Specijalnom odjeljenju i nikad tu nismo imali više sudija, ali to ne može da riješi priliv. Puno ima razloga što se ne rješavaju predmeti, imamo jako puno okrivljenih. U specijalnim predmetima okrivljeni su motivisani da odlažu suđenja, jer prema ZKP-u, pritvor im ističe poslije tri godine”, kazao je tada Savić.

Tog dana i bivši ministar pravde Marko Kovač tražio je od Savića podatak koliko osoba bi, zbog isteka roka od 3 godine, do kraja 2023. napustilo UIKS.

Prema podacima "Vijesti", najmanje 12 okrivljenih protiv kojih se vodi sudski postupak u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, moglo bi do Nove godine da se domogne slobode.

Bonus video: