Kovač: SDT da rasvijetli sve okolnosti u predmetu Kurti

"Pretpostavljam da je podnosiocu prijave ovo najveće profesionalno dostignuće nakon izigravanja povjerenja i 'prodavanja' sopstvene stranke u sudskom postupku, te izrečenih prijetnji i uvreda bivšoj partijskoj koleginici na glavnom odboru svoje stranke"

15692 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Kovač, Foto: Boris Pejović
Kovač, Foto: Boris Pejović

Doskorašnji ministar pravde Marko Kovač saopštio je da je njegov nasljednik Andrej Milović "zaboravio" da u prijavi pomene dvije osobe - novog državnog sekretara u tom resoru Sretena Jakića i sebe, jer u periodu kada je bio državni sekretar nije učinio ono što njemu spočitava.

Milović je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavio podnesak po kom je formiran krivični predmet, a kojim novi ministar pravde traži da se utvrdi je li počinjeno krivično djelo prilikom brisanja kaznene evidencije za smijenjenog Generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija.

Kovač je pozvao SDT da što prije rasvijetli sve okolnosti u tom predmetu.

"Povodom prijave koju je Ministar pravde podnio SDT-u, koja je prije upućivanja tom organu najprije 'slučajno' dospjela na Mportal, a kojom se targetiraju dvije službenice Ministarstva pravde i moja malenkost, ukazao bih na nekoliko činjenica. Prije svega, pozivam SDT da što prije rasvijetli sve okolnosti predmeta navedenog u obraćanju Ministra pravde i time da svoj puni doprinos u borbi protiv zloupotreba službenog položaja, ili sa druge strane učine javnim besprizorne laži i podmetanja od strane pitomca Duška Golubovića i Mila Đuraškovića. Pretpostavljam da je podnosiocu prijave ovo najveće profesionalno dostignuće nakon izigravanja povjerenja i 'prodavanja' sopstvene stranke u sudskom postupku, te izrečenih prijetnji i uvreda bivšoj partijskoj koleginici na glavnom odboru svoje stranke", napisao je Kovač u reagovanju dostavljenom Vijestima.

Istakao je da zbog toga ne čudi "količina pravne nepismenosti kojom ministar prijeti".

"U vidu 'vraćanja u kaznenu evidenciju'. Upućujem ga da je Zakonom o upravnom postupku definisano u kojim slučajevima je moguće poništiti rešenje, te ga apsolutno ohrabrujem da u svakom slučaju kad nađe osnova to i uradi, a ujedno i savjetujem da u budućim slučajevima prije slične namjere to ne obznanjuje na ovakav senzacionalistički način, jer time dovodi u pitanje nepristrasnost samog postupka i prava stranke u njemu. Na kraju, pošto je prijavom obuhvatio dvije službenice Ministarstva pravde i moju malenkost, zaboravio je da prijavom pomene još dva lica, i to novog državnog sekretara Sretena Jakića koga je Vlada na predlog ministra juče izabrala, zato što je lično postupio po rešenju 12.06.2020. godine i obrisao lice iz kaznene evidencije, i sebe kao državnog sekretara u periodu od januara do maja 2022. godine jer nije provjerio zakonitost brisanja evidencije koje propuštanje činjenja meni spočitava", poručio je Kovač.

Bonus video: