Jakić: Kovač bi da obmane javnost, nisam imao ni pravo ni obavezu da kontrolišem zakonitost rješenja

"Želim da vjerujem da je do propusta u predmetu za koji je već duže vrijeme javnost zainteresovana, došlo zbog obima posla ili nepažnje, i želim koleginici koja je rješenje donijela, a radi se o tadašnjoj generalnoj direktorici, da to i dokaže", rekao je državni sekretar

14225 pregleda 57 reakcija 9 komentar(a)
Jakić, Foto: Ministarstvo pravde
Jakić, Foto: Ministarstvo pravde

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Sreten Jakić reagovao je na današnje navode doskorašnjeg ministra pravde Marka Kovača, u vezi sa brisanjem dojučerašnjeg generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija iz Registra kaznene evidencije.

Novi ministar Andrej Milović je Specijalnom tužilaštvu dostavio podnesak po kom je formiran krivični predmet, a kojim traži da se utvrdi je li počinjeno krivično djelo prilikom brisanja kaznene evidencije za Kurtija. Kovač je rekao da je Milović "zaboravio" da u prijavi pomene dvije osobe - Jakića i sebe, jer u periodu kada je bio državni sekretar nije učinio ono što njemu spočitava.

"Iskazujem žaljenje zbog ličnih insinuacija prethodnog ministra pravde, gospodina Marka Kovača, koji pokušava da putem medija, a povodom veoma aktuelne teme, obmane javnost i predstavi me nedostojnim za obavljanje funkcije državnog sekretara u Ministarstvu pravde, na koju sam imenovan odlukom Vlade. Naime, reagujući na prijavu koju je ministar pravde, gospodin Andrej Milović, podnio SDT-u, a u vezi brisanja gospodina Artana Kurtija iz Registra kaznene evidencije Ministarstva pravde, prethodni ministar pravde, gospodin Kovač, je istakao da je moja malenkost postupila po rješenju o brisanju od 12.06.2020. godine, pa sam – prema njegovom tumačenju - trebao biti obuhvaćen navedenom prijavom", saopštio je Jakić.

Kazao je da, isključivo zbog odgovornosti prema crnogorskoj javnosti, želi da naglasi da je kao Samostalni savjetnik II u Direkciji za kaznenu i prekršajnu evidenciju, u skladu sa opisom svog radnog mjesta iz Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, postupao po svim rješenjima dostavljenim radi njihovog sprovođenja u Registar kaznene i prekršajne evidencije.

"Zbog laičke javnosti, istakao bih da shodno opisu poslova radnog mjesta na kojem sam bio raspoređen, nijesam imao niti prava niti obaveze da kontrolišem zakonitost rješenja, već isključivo da vršim izmjene podataka u Registru kaznene i prekršajne evidencije, na osnovu dostavljenih rješenja i drugih podataka podobnih za vršenje izmjena podataka sadržanih u kaznenoj evidenciji. Na kraju, želim da vjerujem da je do propusta u predmetu za koji je već duže vrijeme javnost zainteresovana, došlo zbog obima posla ili nepažnje, i želim koleginici koja je rješenje donijela, a radi se o tadašnjoj generalnoj direktorici, da to i dokaže", zaključuje Jakić.

Bonus video: