Ministarstvo potvrdilo: Vukčević novi direktor UIKS-a

Na sastanku ministra pravde sa rukovodstvom UIKS-a naglašena potreba za povećanjem kapaciteta te ustanove

8192 pregleda 5 komentar(a)
Milović sa rukovodstvom UIKS-a, Foto: Ministarstvo pravde
Milović sa rukovodstvom UIKS-a, Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde potvrdilo je jučerašnje pisanje "Vijesti" da će dosadašnji pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Darko Vukčević preuzeti funkciju direktora te ustanove.

Vukčević će, kako navode, biti imenovan na predlog ministra pravde Andreja Milovića, a dužnost će preuzeti 15. decembra, nakon isteka mandata sadašnjeg direktora Rada Vojvodića.

Milović se sastao sa rukovodstvom UIKS-a i tom prilikom je, kako je saopštilo ministarstvo, naglašena potreba za povećanjem kapaciteta te ustanove, s posebnim osvrtom na Istražni zatvor gdje je broj pritvorenika premašio predviđeni kapacitet.

"Ministar je kao prelazno rješenje do izgradnje novih kapaciteta Istražnog odjeljenja predložio alternativne metode kako bi se smanjilo prekoračenje kapaciteta, jer u ovom momentu na 280 mjesta imamo 490 pritvorenika, što je nedopustivo. Zamjenik direktora Vukčević najavio je povećanje kapaciteta izmještanjem zdravstvene službe, što će obezbijediti dodatnih 70 mjesta", rekli su iz ministarstva.

Milović je istakao da je posebno važan rad na implementaciji inovativnih projekata koji će osnažiti sigurnosne protokole i smanjiti rizik od "zloupotrebe zatvora kao regrutnog centra".

"U skladu sa tehnološkim trendovima, prioritet je uvođenje novih baznih stanica i unapređenje sistema ometača signala. Ova investicija će omogućiti efikasnije praćenje i kontrolu komunikacije unutar zatvora, sprječavajući ilegalne aktivnosti i održavajući bezbjednost kako zatvorskog osoblja, tako i samih zatvorenika. Takođe, inicirao je formiranje novog odjeljenja za međunarodnu saradnju unutar UIKS-a, s ciljem konkurisanja za međunarodne projekte", navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo UIKS-a je, dodaje se, upoznato sa planovima za izgradnju novog specijalnog zatvora u Mojkovcu. "Ova inicijativa ima za cilj da pravosnažno osuđena lica u krivičnim djelima u nadležnosti SDT izdržavaju kaznu u specijalnom zatvoru", kazali su iz ministarstva.

Milović je podržao pojačanje društveno korisnog rada zatvorenika kroz niz programa, kao i jačanje službe tretmana i resocijalizacije osuđenika.

Bonus video: