Pucnjava u kafiću u Nikšiću: Prijava protiv osumnjičenog, ali i vlasnika koji nije prijavio incident

Policija saopštila da se osumnjičeni za pucnjavu u njihovoj evidenciji vodi kao član jedne organizovane kriminalne grupe

17047 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ podnijeli su krivične prijave protiv dvije osobe, kojima se na teret stavlja krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo djelo - pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Osim toga, protiv njih će biti podnijete i prekršajene prijave zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

"Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su preduzimajući operativne aktivnosti došli do sumnje da je 31. avgusta oko 20.30 časova došlo do ispaljivanja projektila iz vatrenog oružja u jednom ugostiteljskom objektu u Nikšiću čiji je vlasnik V.N. (59), a koji događaj nije prijavljen policiji. Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Nikšiću pokrenuli sveobuhvatnu i opsežnu istragu koje aktivnosti su rezultirale obezbjeđenjem materijalnih dokaza, a koji su od strane odgovornih lica pokušani da sakriju i ne prijave izvršenje krivičnog djela", saopštila je Uprava policije.

Sumnja se, kako navode, da je počinilac krivičnog djela za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija Nikšćanin J.P. (35). Policija navodi da je on "pomenutom prilikom upotrijebio vatreno oružje u ugostiteljskom objektu, koje je pri tome u ileglanom posjedu, pri čemu je dejstvom projektila polomio stakleni izlog ulaznih vrata objekta".

"Radi se o licu koji je u operativnim i zvaničnim evidencijama Uprave policije registrovan kao član jedne organizovane kriminalne grupe, specijalni povratnik iz oblasti krvnih delikata sa najvećim stepenom društvene opasnosti, specijalni povratnik iz oblasti krivičnih djela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, heterogeni povratnik iz oblasti krivičnih djela sa elementima nasilja, lice koje je tokom 2018. godine procesuirano zbog pronalaska improvizovane eksplozivne naprave velike razorne moći i automatske puške koje su bile namijenjene za izvršenje teškog krivičnog djela", saopštila je policija.

Nikšićka policija je, dodaju, osim krivične prijave zbog nedozvoljenog držanja oružja, podnijela i prekršajnu prijavu zbog prekršaja iz čl. 13 Zakona o javnom redu i miru zbog upotrebe vatrenog oružja na javnom mjestu, gdje mu je zaprijećena novčana kazna do 1.500 eura ili kazna zatvora do 60 dana.

"Osim toga, izvršen je i pretres stana i drugih prostorija koje koristi J.P. te je pronađena manja količina opojne droge marihuana i protiv ovog lica je podnijeta prekršajna prijava i zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga", navodi se.

Uprava policije ističe da je krivična prijava je podnijeta i protiv V.N., vlasnika ugostiteljskog objekta, zbog sumnje da je počinio krivično djelo - pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela.

"Osim krivične prijave protiv vlasnika lokala, pokrenut je i postupak protiv pravnog i odgovornog lica u pravnom licu ovog ugostiteljskog objekta shodno odrebama čl. 36 Zakona o javnom redu i miru zbog neprijavljivanja narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskom objektu, a za koji prekršaj je zaprijećena novčana kazna do 1.000 eura. Takođe pokrenut je prekršajni postupak protiv pravnog lica po istom osnovu, a shodno Zakonu o javnom redu i miru za koji prekršaj je zaprijećena novčana kazna od 1.500 eura", navodi se u saopštenju.

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ apelovali su na vlasnike ugostiteljskih objekata da prijave bilo kakve nezakonite radnje koje se eventualno dogode u njihovim prostorijama, te rekli da su dužni da se pridržavaju zakonskih odredbi i Zakona o javnom redu i miru i da budu pouzdan partner društvenoj zajednici.

Bonus video: