Podaci SDT-a: Milović naoružan čekao istragu

Više od pola godine nakon što su dokazi iz kriminalističke obavještajne agencije Evropske unije stigli crnogorskim istražiteljima, policajac je obavljao uobičajne službene zadatke, oružje i službena oprema bili su mu vraćeni, iako je označen kao jedna od dominantnih figura kavačkog kriminalnog klana

62450 pregleda 77 reakcija 30 komentar(a)
Milović fotografisao svoj arsenal oružja i slao Zvcieru, Foto: Sky/Vijesti
Milović fotografisao svoj arsenal oružja i slao Zvcieru, Foto: Sky/Vijesti

Više od pola godine nakon što su dokazi iz kriminalističke obavještajne agencije Evropske unije stigli crnogorskim istražiteljima policajac Ljubo Milović obavljao je uobičajne službene zadatke, oružje i službena oprema bili su mu vraćeni iako je u tim spisima označen kao jedna od dominantnih figura kavačkog kriminalnog klana zadužen za šverc kokaina.

Šifrovana komunikaciona mreža Sky ECC koju su dominantno koristili kriminalci “provaljena” je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka. U završnici te akcije belgijska policija je 9. marta te godine isključila sa mreže server ECC, zaplijenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Prema njihovoj istrazi, oko 171.000 telefona bilo je opremljeno tom aplikacijom, objavilo je tada tužilaštvo Belgije...

Crnogorski istražitelji prve prepiske dobili su u julu 2021. godine, a potom ponovo 18. oktobra i krajem te godine. U prvim tranšama stigle su im poruke koje su, prema sumnjama evropske agencije, ovdašnji policajci i tajni agenti razmjenivali sa crnogorskim i srpskim kriminalcima.

Iako se ime Ljuba Milovića pominjalo u prvim prepiskama koje su stigle iz Europola, njemu su policijska značka i motorola vraćeni u januaru 2022. godine, pokazuju spisi Specijalnog državnog tužilaštva.

U tim dokumentima je izjašnjenje Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, da je 13. januara 2022. godine Milović zadužio službenu legitimaciju br. 5165, ručnu radio vezu - motorolu serijskog broja 890TNN6486, sa rezervnom baterijom, punjačem i futrolom za nošenje...

Objašnjeno je da je četiri dana nakon što je Milović opremljen radio vezom i policijskom značkom, službeno oružje vraćeno njegovom kolegi Milanu Popoviću, takođe jednom od osumnjičenih pripadnika policijskog narko-kartela.

“Potvrdom o primopredaji Milanu Popoviću je 17. januara 2022. godine vraćen pištolj marke ‘glock 17’, serijskog broja RGH265, sa dva okvira, kutijom i priborom za čišćenje, službena legitimiacija br. 01268, ručna radio stanica marke ‘Motorola 850sM’ serijskog broja 8890TQQ6144, sa rezervnom baterijom, punjačem i futrolom za nošenje”, piše u izjašnjenju hercegnovske policije dostavljenom Specijalnom državnom tužilaštvu.

Iz te stanice policije specijalnim tužiocima su odgovorili i da je Milović službeni pištolj zadužio još 5. aprila 2018. godine, i to “glock 17” serijskog broja MPY142, sa dva okvira...

Četiri mjeseca nakon što su tom policajcu vratili službenu značku i radio vezu, preko koje je mogao dobijati sve informacije, “Vijestima” su kazali da je Milović neraspoređen i da je duže bio suspendovan...

Još 2015. slovio za bliskog tada jedinstvenom kotorskom klanu: Milović
Još 2015. slovio za bliskog tada jedinstvenom kotorskom klanu: Milovićfoto: Screenshot/Libertas press

On i Popović suspendovani su upravo 2018. godine zbog sumnje da su pretukli i zlostavljali konobara u Milovićevom lokalu, pokušavajući da od njega dobije priznanje za krivično djelo.

Iz Uprave policije od 25. oktobra ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” kada su posljednji put, nakon pokretanja disciplinskog postupka, Ljubo Milović i Milan Popović zaduženi službenim legitimacijama, službenim oružjem i sredstvima veze.

Ćute i na pitanja po čijem nalogu su oni zaduženi policijskim značkama, pištoljima i motorolama, do kada su dolazili na posao, jesu li dobijali radne zadatke i kakve.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je i kada prekinut njihov radni status...

Na zahtjev specijalnog tužioca Jovana Vukotića, međutim, nisu smjeli da ćute. Njemu su objasnili da su Milovića “izbacili” iz policije tek 27. februara 2023. godine.

Od inspektora za droge do trgovca kokainom

Milović je 1. jula 2002. godine počeo radni vijek u policiji, u službu je nakon završene srednje policijske škole primljen kao pripravnik i to u Odjeljenju bezbjednosti Nikšić.

Nakon odrađenog pripravničkog staža, Milović odlazi na školovanje u Beograd. Diplomirao je 17. maja 2006. godine u klasi sa takođe odbjeglim članom policijskog narko-kartela, Ivanom Stamatovićem.

Nakon dvadesetak dana, Milović se vraća u nikšićku policiju i 5. juna te godine postaje pripravnik, tada sa višim obrazovanjem.

Godinu kasnije, tačnije 10. jula 2007. godine, u hercegnovskoj policiji zasniva radni odnos na poziciji samostalni inspektor u Odjeljenju protiv droge i krijumčarenja. Nepunih dvadeset dana kasnije - 29. jula 2007. godine, od čelnika Uprave policije tražio je da ga rasporede u Filijalu za borbu protiv droge, na službeničko mjesto samostalni inspektor u Odjeljenju bezbjednosti Kotor.

Zahtjev mu je prihvaćen poslije nekoliko mjeseci, i već 21. decembra iste godine privremeno je raspoređen da taj posao obavlja u kotorskom Odjeljenju bezbjednosti.

Sredinom 2009. godine unaprijeđen je na mjesto starijeg policijskog komesara za borbu protiv droge u kotorskoj policiji, a tada i kreće njegovo napredovanje u službi do pozicije višeg policijskog inspektora u grupi VI Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja, što je postao 2015. godine.

Krajem 2018. godine, na zahtjev tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, suspendovan je.

Tada je njemu i Milanu Popoviću privremeno ograničeno vršenje službene dužnosti i udaljeni su sa posla do okončanja disciplinskog postupka...

Ljubo Milović, za kojim Specijalno državno tužilaštvo traga od jula 2022. godine, još 2015. godine slovio je za bliskog tada jedinstvenom kotorskom klanu. Policija nije tada odgovarala na pitanja o njegovim kontaktima sa kotorskim kriminalcima.

Transkripti sa zaštićene Skaj aplikacije koje je portal Libertas objavio 3. maja 2022. godine ogolili su djelovanje tog i policajca Petra Lazovića.

Lazović
Lazovićfoto: Boris Pejović

U prvoj kriptovanoj komunikaciji dostupnoj istražiteljima, a koju je tada i objavio taj portal, Europol konstatuje da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalnog klana.

U tom dokumentu transkripti su komunikacija policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, a iz evropske agencije za sprovođenje zakona tada su upozorili da bi “trebalo istražiti i umiješanost policajca Enisa Bakovića”.

Europol je tada poručio crnogorskim istražiteljima da treba identifikovati i ostale pomenute službenike policije zvane Tigar, Aco, Slobodan i Ranko, jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je riječ o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osjetljivih operativnih podataka.

“’Tigar’ je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najvjerovatnije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon”, preporuka je Europola crnogorskom tužilaštvu i policiji.

U istim spisima konstatuje se da je “Ljubo Milović u to vrijeme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem”.

“Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti”, citira se iz tog dokumenta, uz dodatak da obavještajni podaci ukazuju da je vođa kavačkog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

U tom dokumentu piše i da su Milović i Petar Lazović uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja i cigareta.

“Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina”, piše u dokumentu Europola, objavio je Libertas.

“Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana”, piše u dokumentu Europola koji je taj portal objavio prije godinu i po.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Nakon te objave, novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović naložio je kolegama da ponovo otvore i ispitaju dokaze stigle iz Europola - utvrđeno je da je tadašnji specijalni tužilac, sada uhapšeni Saša Čađenović, prerano zatvorio predmet i odbacio optužbe na račun policajaca.

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine, a policija od tada traga za njegovim odbjeglim kolegom Milovićem.

Obojica su obuhvaćeni u nekoliko predmeta SDT-a, koje im na teret stavlja teške optužbe, koje je Lazović negirao.

Policija i dalje ćuti o kontaktima službenika sa kriminalcima

Iako se Milović dovodi u vezu sa kriminalcima još od prije podjele jedinstvenog kotorskog klana na škaljarski i kavački, iz Uprave policije nije tada bilo moguće dobiti odgovore na pitanja o njegovim kontaktima sa mafijom.

“Pogovaranja” o njemu čuo je tada i donedavni direktora Uprave policije Zoran Brđanin, koji je na saslušanju u tužilaštvu rekao da se ne može sjetiti ko mu je od kolega to pomenuo, ali da je vjerovatno neko ko zna i njega i Milovića.

Pitanja o Miloviću poslata prije nekoliko godina ostala su bez odgovora, kao i ona poslata 5. maja 2021. godine, kada su “Vijesti”, između ostalog, pitale Upravu policije da li imaju informacije da je Petar Lazović imao komunikaciju sa Radojem Zvicerom i je li zbog toga saslušavan.

Bez odgovora od tada su brojna pitanja, pa i je li tačno da je Lazović bio na porodičnoj proslavi Radoja Zvicera i ako jeste, da li je tamo bio po zadatku ili privatno? Nijesu odgovorili na njega, kao ni na pitanje da li Petar Lazović komunicira i sa pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana ili eventualno drugih klanova koji djeluju na teritoriji Crne Gore.

Duže od dvije godine iz te bezbjednosne ustanove ne odgovaraju ni na pitanja da li drugi službenici UP privatno komuniciraju sa pripadnicima kriminalnih klanova, ko su ti službenici, sa kojim kriminalnim klanovima komuniciraju i zbog čega, kao i da li su saslušavani zbog toga.

Bonus video: