Ostojić i pravosnažno oslobođen

Vještak nije zloupotrijebio službeni položaj, piše i u odluci Apelacionog suda

11745 pregleda 0 komentar(a)
Vještak Ostojić nakon suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Vještak Ostojić nakon suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Apelacioni sud potvrdio je presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom je vještak Milutin Ostojić oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja, u sticaju sa krivičnim djelom - davanje lažnog iskaza.

Pred tročlanim sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Ivan Adamović, Ostojiću je suđeno po privatnoj tužbi Dragana Madžgalja i njegovog punomoćnika Kasima Dizdarevića.

Prema optužnici, taj vještak je u tri navrata tokom 2017. godine, postupajući u parničnom predmetu Osnovnog suda u Bijelom Polju, u svojstvu vještaka elektrostruke - energetike, s umišljajem zloupotrijebio službeni položaj zbog čega je onemogući Madžgalja da ostvari pravo na naknadu od štete u iznosu od 44.000 eura, a lažnim nalazom omogućio EPCG-u da ne plati štetu.

Preciziranom optužnicom Dizdarevića, navodi se da je vještak prećutao da je bio osnivač Crnogorskog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne mreže - CIGRE, zbog čega je morao biti izuzet od vještačenja.

Ostojić je i ranije oslobođen od optužbi, ali je taj postupak Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje.

Kada je u pitanju krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da Ostojić u konkretnom slučaju nije postupao u svojstvu službenog lica, koje je definisano odredbama KZCG, kojima je, zavisno od službene djelatnosti koju u okviru svojih ovlašćenja obavlja u određenim državnim organima, ustanovama i društvima, a što evidentno nije sudski vještak kojem ni odredbama Zakona o sudskim vještacima nije dati svojstvo službenog lica.

Sud je zaključio da postupanje Ostojića ne predstavlja krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, jer mu nedostaje biće krivičnog djela, odnosno svojstvo službenog lica, pa je prvostepenu presudu, radi pravilne primjene Krivičnog zakonika preinačio u pogledu pravnog osnova za izricanje presude kojom se optuženi oslobađa od optužbe.

“Nasuprot navodima žalbe, kada je u pitanju krivično djelo ‘davanje lažnog iskaza’, po nalaženju Apelacionog suda razlozi u prvostepenoj presudi su saglasni sa zaključivanjem prvostepenog suda i obuhvataju bitnu sadržinu i ocjenu odbrane optuženog i svih izvedenih dokaza pa i iskaza svjedoka... Iz nalaza Forenzičkog centra proizlazi da kratki spoj u izuzetom kablu unutrašnjeg priključka nije uzrok predmetnog požara, čime je opovrgnut prvobitni nalaz vještaka Gordane Radović, dat u parničnom postupku, koja je u svjedočkom iskazu potvrdila činjenicu da su prilikom uviđaja napravljeni određeni propusti, koji su za posljedicu imali neutemeljene i preduhitrene zaključke, te imajući u vidu nalaz i mišljenje vještaka protivpožarne struke Radovana Popovića, da se, s obzirom na navedeno, uzrok nastalog požara ne može sa sigurnošću utvrditi, pa je prvostepeni sud pravilno postupio kada je optuženog oslobodio od optužbe da je postupajući u svojstvu vještaka elektrostruke, u parničnom postupku koji je vođen pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju, radi naknade štete zbog nastalog požara u kući tužioca Dragana Madžgalja protiv tužene EPCG izvršio navedeno krivično djelo”, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Bonus video: