Vlada dužna da isplati Bajčetiću 4.500 eura zbog naknade nematerijalne štete

Bajčetić je tužio državu zbog zbog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja pripadnika Posebne jedinice policije izvršenog na njegovu štetu, 17. oktobra 2015. godine, kao i nedostatka djelotvorne istrage

9505 pregleda 3 komentar(a)
Bajčetić, Foto: Luka Zeković
Bajčetić, Foto: Luka Zeković

Vlada Crne Gore u naredna tri mjeseca mora da ispati 4.500 eura bivšem funkcioneru Pokreta za promjene (PzP) Nikoli Bajčetić zbog naknade nematerijalne štete.

U saopštenje Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava je navedeno da je Evropski sud za ljudsa prava u Strazburu u predmetu Bajčetić protiv Crne Gore odlučio da predstavku izbriše sa liste predmeta, a nakon što se uvjerio da je prijateljsko poravnanje zasnovano na poštovanju ljudskih prava zajemčenih Konvencijom i Protokolima uz nju.

Navodi se da je Bajčetić saglasio da se odriče bilo kakvih daljih pritužbi protiv Crne Gore, u vezi sa činjenicama i žalbenim navodima koje je naveo u predmetnoj predstavci, pod uslovom da se Vlada Crne Gore obaveže da će mu na ime nematerijalne štete i troškova i izdataka isplatiti iznos od 4.500 eura.

Bajčetić je tužio državu zbog zbog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja pripadnika Posebne jedinice policije izvršenog na njegovu štetu, 17. oktobra 2015. godine, kao i nedostatka djelotvorne istrage.

U saopštenju Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava se navodi da je Vlada Crne u obavezi da isplati Bajčetiću iznos u roku od tri mjeseca od dana objave odluke. U slučaju da iznos ne bude isplaćen u navedenom roku, Vlada je obavezna da isplati zateznu kamatu koja je zasnovana na najnižoj kamatnoj stopi Evropske centralne banke uz dodatak od tri procentna poena.

"Mogućnost okončanja postupka putem prijateljskog poravnanja u skladu je sa novom procedurom rada koja je u primjeni pred Evropskim sudom, prema kojoj je postupak podijeljen u dvije faze: vanraspravnu fazu ('non-contentious phase' – NCP) koja omogućava stranama u sporu da razmotre mogućnost zaključenja prijateljskog poravnanja i raspravnu fazu ('contentious phase'), u kojoj strane u sporu iznose pravnu argumentaciju o prihvatljivosti i osnovanosti predstavke. U prijedlogu deklaracije o prijateljskom poravnanju, državi je predočeno da isplati ex gratia podnosiocu predstavke na ime naknade nematerijalne štete i troškova i izdataka iznos od 4.500 eura", piše u saopštenju.

Dodaje se da je prijateljsko poravnanje zaključeno nakon što je Vlada prethodno dala saglasnost za zaključenje istog, a u cilju poštovanja ljudskih prava ustanovljenih Konvencijom i Protokolima uz nju, koji obavezuju državu Crnu Goru.

Bajčetić je bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i policijski službenici su prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu prilikom njegovog hapšenja 17. oktobra 2015. godine za vrijeme razbijanja višenedjeljnih protesta ispred Skupštine Crne Gore.

Bonus video: