Uhapšena inspektorka Kandić Perović i još tri osobe

Jutrošnja akcija rezultat je višemjesečne istrage pokrenute zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, nakon što su "Vijesti" 19. juna objavile da je inspektorka tražila da puste krivolovce, kako joj ne bi začepili kanalizaciju krpom

144766 pregleda 189 reakcija 117 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 17.11.2023. 19:22h

Policija je uhapsila glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo i sekretarku u Ministarstvu poljoprivrede Draganu Kandić Perović nakon što je obavljen pretres njenog stana i kancelarije, saznaju "Vijesti".

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) saopšteno je da se Kandić Perović na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i primanje mita.

U istoj akciji, kojom rukovodi osnovna državna tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević, policija je pretresla još jednog njenog kolegu, kao i dvije osobe iz jedne cetinjske kompanije, za koje se sumnja da su ih podmićivale.

"Vijesti" saznaju da su po nalogu tužiteljke, koji je prihvatio sud, obavljeni pretresi na više lokacija u Podgorici, a zasada su uhapšeni: Nikica Čavor, Katarina Čavor i poljoprivredni inspektor Marko Šekarić.

Vlada Milojka Spajića na sjednici održanoj prije osam dana imenovala je Kandić Perović za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Odjeljenju za inspekcijski nadzor i sekretarku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

imenovanje Kandić Perović
foto: Printscreen

Ona je od juna pod istragom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zbog sumnje da je kao inspektorka za slatkovodno ribarstvo zloupotrijebila službeni položaj.

Oni su predmet formirali po službenoj dužnosti, i to nakon što je 19. juna u "Vijestima" objavljen tekst o navodnim zloupotrebama inspektorke Kandić Perović.

"Obavještavam vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici povodom objavljenih tekstova u medijima formiran predmet po službenoj dužnosti, tako da će se u daljem postupku utvrditi sve okolnosti koje se odnose na predmetni događaj", kazali su tada Vijestima iz ODT Podgorica.

Iz tog tužilaštva nezvanično je saopšteno da je predmet u izviđaju.

Predmet je formiran nakon što su "Vijesti" objavile da je Kandić Perović, navodno, od nadzornika na Skadarskom jezeru tražila da krivolovcima vrate čamac i opremu, kako joj majstor, inače rođak jednog od njih, ne bi začepio kanalizaciju krpom.

Nakon što je 9. novembra unaprijeđena, iz tog tužilaštva nezvanično je saopšteno da je predmet u izviđaju.

Ministarstvo: Vlada samo dala saglasnost

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tvrdi da Kandić Perović nije imenovana za glavnu inspektorku, već da je Vlada na sjednici samo dala saglasnost da može biti imenovana na tu funkciju.

"Povodom navoda u vašim objavama od jutros, a vezano za akciju Uprave policije želimo da vas informišemo radi tačnosti informacija da gospođa Kandić Perović nije imenovana za glavnu poljoprivrednu inspektorku kako ste naveli u vašim objavama, već da je za istu samo data saglasnost na sjednici Vlade da može biti imenovana", saopštili su iz ministarstva.

Uprava policije: Realizovana akcija "Blinker"

Danas su službenici Sektora za borbu protiv kriminala realizovali višemjesečne aktivnosti u predmetu „Blinker“ i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici uhapsili četiri osobe, saopšteno je iz Uprave policije.

"Slobode je lišena D.K.P., službenica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krivično djelo primanje mita, M.Š., službenik Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.Zbog sumnje da su izvršili krivična djela davanje mita slobode su lišeni N.Č. i K.Č", navodi se u saopštenju.

Kriminalistička policija je, po naredbi sudije Osnovnog suda u Podgorici, izvršila pretresi na više lokacija u Podgorici, Danilovgradu i Cetinju, kojom prilikom je privremeno oduzeta dokumentacija i veća svota novca.

"Sumnja se da su gore pomenuta lica izvršila djela koja im se stavljaju na teret, tako što su D.K.P. i M.Š., u svojstima službenih lica, sačinili Zapisnik o inspekcijskom pregledu kod pravnog lica „Niksen Čavor” d.o.o, u kojem nije konstatovano stvarno zatečeno stanje, čime je pravno lice dovedeno u povoljniji položaj, te je za tako sačinjen dokumet, kako se sumnja, D.K.P., zahtjevala novac – mito u iznosu od 10.000 eura, a na šta je pristao N.Č., jedan od suvlasnika u pomenutom pravnom licu. N.Č. je prvi dio dogovorene sume u iznosu od 5.000 eura predao svojoj sestri K.Č. koja je navedeni novčani iznos dala D.K.P u Podgorici. Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi D.K.P. pronađena je koverta sa navedenim novcem u iznosu od 5.000 eura", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: